Apariție importantă la Editura Basilica a Patriarhiei Române: Dicționarul mărturisitorilor români în detenția comunistă (1945-1964)

2 356

„Dictionarul clericilor și mirenilor ortodocși români mărturisitori în detenția comunistă (1945-1964)” a apărut recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Lucrarea este semnată de istoricul Adrian Nicolae Petcu. În prefața cărții, autorul subliniază importanța lucrării, dar afirmă că „cercetările pe această temă nu sunt încheiate”.

„Ne aflăm, am putea spune, într-un moment de cotitură în ce privește istoriografia bisericească postdecembristă, deoarece pentru prima dată apare un volum dedicat mărturisitorilor din perioada comunistă, în urma unor îndelungi cercetări făcute în arhivele fostei Securități și în cele bisericești, pe parcursul a câțiva ani”.

Istoricul precizează că în întocmirea Dicționarului „au fost studiate mii și mii de unități arhivistice, în spații inaccesibile până acum sau greu de studiat din lipsa unor instrumente adecvate”.

Dicționarul cuprinde „251 mărturisitori ai Ortodoxiei românești din perioada comunistă, alături de cei martirizați în Basarabia ocupată de trupele sovietice în perioada 1940-1941”.


Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Magazinul Daruri pentru pelerini (Piaţa Gării de Nord, nr. 1-3, ieşire Calea Griviţei), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1).

 

sursa: Basilica

2 Comments
 1. p. Fabian says

  E o compilatie dupa materiale din carti ca acestea:
  http://www.renasterea-cluj.ro/cartea.php?isbn=9786066072380
  La „Renasterea” sunt 97 nume (!) de preoti doar dintr-o singura eparhie. La nivel central al BOR, „Dictionarul” lui Petcu trebuia sa cuprinda mii, zeci de mii de nume.
  Eventual sa scrie: vol. 1…, ori macar: „Dictionar” (neaccentuat), adica lasand loc si pentru alte nume viitoare…
  Oricum, demersul e laudabil macar in al 12-lea ceas!

 2. Ionut Moraru says

  Perfect de acord cu P. Fabian: carentele sunt grave, demersul e laudabil! Poate da Dumnezeu sa completam noi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php