2018 – CENTENAR GOGU PUIU

0 405
Grafica: Eugen Cişmaşu

Dragi prieteni ai Asociaţiei “Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei”,

La intrarea în noul an 2018, an cu multiple semnificaţii de referinţă pentru istoria noastră naţională, dorim să vă transmitem salutul nostru şi urarea tradiţională de „La mulţi ani!”.
Una dintre semnificaţiile anului 2018 este împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Gogu Puiu, una dintre figurile cele mai impunătoare ale rezistenţei armate anticomuniste din România. Aromân originar din Munţii Pindului, luptătorul anticomunist Gogu Puiu s-a impus în greu încercata istorie recentă a românilor prin vitejia şi spiritul de sacrifiu ieşite din comun, care împreună cu misterul de care s-a înconjurat atât în timpul vieţii, cât şi după moarte, l-au îmbrăcat în aura unei legende ce continuă să fascineze chiar şi la şapte decenii de la dispariţia sa.
Avem îndatorirea de a cinsti memoria acestor înaintaşi care s-au sacrificat pe ei şi pe familiile lor, pentru libertatea şi demnitatea noastră, lăsând pe cerul întunecat al României înrobite o dâră de foc ce a dat românilor nădejde şi credinţă, decenii la rând.
Iată de ce, acest centenar care se suprapune fericit marelui centenar al Unirii tuturor românilor, reprezintă un prilej în plus de a readuce efigia eroului Gogu Puiu în conştiinţa românilor, şi mai ales a tineretului de astăzi. Credem că memoria unui asemenea exemplu de eroism şi jertfă poate constitui o importantă resursă în procesul educaţiei tinerelor generaţii pe fundamentul învăţăturii creştine şi valorilor naţionale, în dezvoltarea spiritului civic şi însuşirea valorilor unui stat de drept.
Este motivul pentru care Asociaţia noastră a decis ca anul 2018 să fie declarat An Centenar Gogu Puiu, sub aceste auspicii urmând să fie organizate o serie de manifestări publice cu caracter memorial, precum şi editarea unor lucrări de memorialistică legate de rezistenţa armată dobrogeană şi închisorile comuniste.
Vrem ca toate aceste activităţi culturale să fie prilejuri de colaborare cu instituţii publice şi organizaţii non-guvernamentale, dar şi de interacţiune cu personalităţi din domeniul artei şi culturii ale căror preocupări faţă de tema rezistenţei anticomuniste sunt de notorietate.
În fine, nu în ultimul rând, ne dorim să vă avem alături în acest An Centenar Gogu Puiu, pe dumneavoastră, toţi prietenii şi susţinătorii noştri, fără ale căror eforturi lupta noastră de apărare şi promovare a memoriei eroilor Rezistenţei nu ar fi posibilă.
Dumnezeu să ne ajute să onorăm semnificaţiile înalte ale anului care vine, întru eterna pomenire a eroilor noştri şi înălţarea României în spiritul libertăţii şi valorilor creştine.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
La mulţi ani, fraţi creştini!

Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei

Preşedinte de onoare: Zoe Rădulescu
Preşedinte: Elena Sechila
Vicepreşedinte: Florin Dobrescu

Grafica logo: Eugen Cişmaşu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php