Cum a asistat viitorul Patriarh Teoctist la mirungerea Regelui Mihai pe 6 septembrie 1940

1 441

În dimineața zilei de 6 septembrie 1940, Mihai I era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I și uns cu Sfântul și Marele Mir în fața Patriarhului Nicodim, în Catedrala Patriarhiei. În mod uimitor şi paradoxal, la eveniment a asistat şi un alt viitor patriarh al României.

Cu ocazia funeraliilor Regelui Mihai, într-o ediţie specială, Realitatea TV a reluat un fragment dintr-un interviu acordat de Patriarhul Teoctist Cristinei Teleanu pentru emisiunea Realitatea Spirituală. Iată cum îşi amintea ziua încoronării Regelui Mihai PF Teoctist, care în acel moment era student teolog şi diacon la Catedrala Patriarhală:

Am fost și diacon la Patriarhie în viața mea, când eram student la Teologie. Patriarh era Nicodim Munteanu. Regina-mamă Elena venea la slujbă cu pruncul ei, Mihai. Pruncul care nu se astâmpăra, ca pruncii. Nu știa că eu slujeam aici. Când a venit prima oară aici, i-am spus că l-am cunoscut ca prunc. Apoi l-am cunoscut când l-a învestit pe Mitropolitul Moldovei Iustinian Marina, care era să devină Patriarh, la Palatul Regal (n.red. – foto jos). A fost ultimul act ca Rege al României, îi spuneam eu. Eu am această cârjă de la Iustinian, este aceea pe care i-ați dat-o dumneavoastră i-am spus. S-a bucurat, a și lăcrimat aici. Când a mai venit aici m-a rugat să-i mai arăt locurile de aici și să-i povestesc din nou.

via Știri pentru viață

1 Comment
  1. Liliana says

    Monarhia este cea care este pe structura poporului nostru. Sâmbăta trecută am trăit cele mai copleșitoare și tulburătoare sentimente, legate de noi ca popor, legate de istoria noastră neștiută. Cred că Dumnezeu a intervenit direct, în istoria noastră și ne-a trezit. Duminică am promis regelui nostru Mihai I, că nu voi mai vota niciodată un președinte. În adâncul sufletului meu ceva îmi spune că în sfârșit, se va reinstaura monarhia. Ar fi emoționant să urmeze principele Nicolae, și nu cred că este o întâmplare că regele nostru a trecut la cele veșnice în ajun de Sfântul Nicolae. Îți mulțumim Doamne, îți mulțumim Sfinte Nicolae pentru această emoționantă trezire și ajutați-ne să legăm firul monarhiei !

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php