Atacurile asupra românilor din Cernăuți continuă. Persoane necunoscute au furat Tricolorul de pe fațada Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, înlocuindu-l cu steagul Ucrainei

5 478
Un nou atac asupra românilor din Cernăuți.  Un grup de persoane neidentificate a furat tricolorul și drapelul Uniunii Europene de pe edificiul Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, în noaptea de 16 decembrie, informează Agenția românilor din Ucraina, BucPress.

Potrivit înregistrărilor fixate de camera video a Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”, patru persoane au furat pe rând, mai întâi, drapelul național al României, iar apoi cel al Uniunii Europene, lăsând pe fațada clădirii doar drapelul statului ucrainean. Conducerea Centrului Cultural Român s-a adresat sâmbătă, 16 decembrie  către organele de drept  în legătură cu acest incident, punându-le la dispoziție înregistrările video în care sunt fixate detaliile acestui act de vandalism.
Președintele Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”  din Cernăuți  Vasile Tărâțeanu,  ținta mai multor atacuri ale extremiștilor ucraineni, a precizat că va mai face o sesizare către   Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale legat de acest caz. El a precizat că astfel de incidente nefericite își au explicația și prin lipsa unor luări de atitudine a autorităților ucrainene, așa cum s-a întâmplat recent în  cazurile pichetării Centrului Cultural Român  ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți de către forțele extremiste  ucrainene din 27 septembrie și 1 decembrie 2017, fără ca autoritățile să fi avut vreo reacție.
BucPress reamintește că președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, s-a adresat în mod oficial către Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, pentru a interveni pe lângă autoritățile centrale și locale ucrainene, astfel încât să fie oprite atacurile și amenințările, atât la adresa lui, cât și la adresa comunității românești din Ucraina.
În apel se menționează că „de la atacuri mediatice permanente din partea forțelor  extremiste ucrainene, dar și din partea autorităților, s-a trecut la insinuări, falsuri și chiar la amenințări fizice directe”. În data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, un grup de 40 de extremiști din formațiunea paramilitară „Corpul național” au intrat cu forța în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, „vociferând amenințări directe la adresa mea, în calitatede președinte al Centrului Cultural Român. În timpul pichetării (bănuiesc, neautorizate) a Centrului nostru, am fost amenințat cu violența fizică și cu escortarea forțată în România. Mi s-a atras atenția că toate acesta se vor întâmpla dacă voi mai îndrăzni să mă implic în organizarea vreunui protest față de noua lege a educației sau altor acțiuni în apărarea comunității”, se spune în apel.
5 Comments
 1. Ionut Moraru says

  La Bucuresti miercuri, 20 decembrie, ora 11, in bulevardul Aviatorilor nr 24, in fata ambasadei Ucrainei un cat si la Chisinau, in strada Vasile Lupu nr 17, tot in fata ambasadei Ucrainei, vor avea loc doua mitinguri simultane de protest, pentru sustinerea scolilor romanesti din Ucraina, cat si impotriva abuzurilor la care este supusa minoritatea romana in aceasta tara creata artificial de Austria.

 2. Vlad eu says

  Ucraina nu este condusa de ucraineni. Organizatiile extremiste sunt controlate de serviciile secrete, Berkut si SBU terorist rasist si neo-nazist.

  Ukraina este condusa de Soros si de catre slugile americanilor+ cei israelieni. Premierul Groisman este 100 percent israeli.

  Neo-nazistii sunt alimentati de Kiev pentru a isi obtine scopul imediat de eradicare a patriotismului romanesc, polonez si rusesc in Donbass.

  Dupa ce scopul va fi atins aceste grupari neo-naziste vor fi trimise la puscarie.

  SVOBODA Party si altii sunt grupuri infractionale de tineret care bat pensionarii pe strada doar pentru ca sunt pensionari si au nostalgie sovietica pentru tineretea lor, sau doar din vina de a se fi nascut rusi, romani, polonezi etc.

 3. Vlad eu says
 4. ANTIPUTIN says

  Vlad eu, vad ca esti EU, ☺️atunci ce’l pupi atat pe Putin ?
  Iti pasa tie de patriotii romani, trol KGB ist ?

 5. Vlad eu says

  stimate domn, Putin nu exista si nici Rusia. Nici macar in Donbass nu au curaj sa mai intre ca in Crimeea de frica sa nu le blocheze banii si conturile pe care le detin in occident, de ceva miliarde si miliarde de dolari, lire, euro etc.
  In Rusia e ca si terminata treaba, din cauza acestor razboaie si saracie o sa vina EURO-Maidan, Lenin o sa fie gelos. E clar ca vine la putere Xenia sobchak israelianca nepotica lui avi lieberman, si Navalniy omul lui Soros. Rusia nu poate face fata globalizarii, e doar un slogan pe perete.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php