Culmea corectitudinii politice: Matematica privilegiază albii şi europenii prin intermediul lui… Pythagora

2 689

Redăm un exemplu de extremă la care a ajuns deja corectitudinea politică în mediul universitar american. O profesoară de matematică de la Universitatea din Illinois a afirmat într-o carte recent publicată că algebra şi abilităţile la geometrie perpetuează „privilegiile nemeritate” ale albilor.

Rochelle Gutierrez, profesoară la Universitatea din Illinois, mai spune că profesorii trebuie să fie conştienţi de „politica pe care matematica” o aduce în societate.

„La multe nivele, matematica funcţionează ca Albitate (Whiteness). Cei care sunt apreciaţi că fac matematică şi că o îmbogăţesc, cei care sunt pricepuţi la matematică şi care sunt văzuţi ca parte a comunităţii matematice sunt, în general, percepuţi ca fiind Albi.”

Pe Gutierrez o mai îngrijorează că algebra şi geometria perpetuează un privilegiu, susţinînd că „programa care pune accent pe teorema lui Pitagora şi pi perpetuează percepţia potrivit căreia matematica a fost dezvoltată în mai mare măsură de greci şi alţi europeni.”

„Matematica mai ajută activ şi la perpetuarea unui privilegiu al albilor, de vreme ce felul în care economia noastră priveşte la superlativ competenţele matematice dă matematicii o formă de «privilegiu nemeritat» profesorilor de matematică, persoane albe într-o majoritate disproporţionată.”

Sursa: Bogdan Budeş

via Ştiri pentru viaţă

2 Comments
  1. apai... says

    apai cred ca m-apuchi d ripitat, si pari ca cini sthie oaliac di matimatica ii clalca 3.14 bataturi 3.14(pi , te-ai prins?) politchiali kariect iestia

  2. Ionut Moraru says

    Excelent film! Cuprinde fidel realitatea actuala!
    „Albitate” ?? De ce nu „nigăreala”??
    …”cei care sunt pricepuţi la matematică şi care sunt văzuţi ca parte a comunităţii matematice sunt, în general, percepuţi ca fiind Albi.” Taci tu! Cum sa fie albi? Cei mai mari matematicieni au fost negrii din copaci, indieni din padurile tropicale si magrebieni! Asa o impilare a valorilor lumii a patra??!
    Inca o dovada ca lagarele naziste trebuie redeschise ptr toate Rochelle Gutierrez-ele din lume si ptr toti Rochelli Gutierrezii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php