Exemple americane în sprijinul familiei românești

0 622

Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București a găzduit recent conferința „O mărturie americană despre libertatea de conștiință”, în cadrul căreia doi cetățeni americani, dintre care unul de origine română, avocatul Horațiu Gabriel Miheț, originar din Timișoara, și Kim Davis, funcționar în statul Kentucky, au vorbit despre importanța definirii clare a familiei în Constituție.

Organizată de Comitetul de inițiativă ce­tă­țenească de revizuire a articolului 48, alin. 1, al Constituției României, de Coaliția pentru Familie și de Platforma Civică „Împreună”, conferința a fost ultima destinație a unui întreg turneu mediatic de informare cetățenească privind importanța definirii clare a familiei în Constituție. Invitații speciali ai evenimentului au fost doi ce­tățeni americani, avocatul Horațiu Gabriel Miheț și Kim Davis, cunoscută pe plan internațional pentru consecvența refuzului ei de a elibera certificate de căsătorie civilă pentru cuplurile persoanelor de același sex, atitudine pentru care a și stat, timp de șase zile, după gratii.

Pornit la Cluj, continuat la Sibiu, Lugoj, Timișoara, Iași și încheiat la București, turneul a avut ca țintă sublinierea necesității luptei și în România pentru libertatea de conștiință, despre care Mihai Gheor­ghiu, președintele Comitetului de inițiativă cetățenească, a afirmat: „Libertatea trebuie cucerită și apărată zi de zi, altfel e foarte greu s-o menții. Altfel vor veni alții și îți vor rescrie legile, Constituția, îți vor rescrie manualele, programele școlare, și vei auzi și vei vedea ceea ce n-ai crezut vreodată că vei auzi și vei vedea în manualele copilului tău, în programa copilului tău”. Potrivit acestuia, demersul de revizuire a Constituției față de cuplurile de același sex nu constituie o atitudine discriminatorie, întrucât „în acest demers nu a fost vorba niciodată despre alții și despre ceilalți, ci este vorba despre noi, despre definiția noastră, despre ceea ce noi credem despre noi în­șine, fără a împieta asupra celor­lalți, asupra a ceea ce cred ei de­spre ei înșiși”.
Susținătorii acestui demers sunt cele trei milioane de români care au semnat Coaliția pentru Familie, „prima coaliție de voințe în sensul apărării valorii familiei, și mai nou Platforma Civică pentru drepturi și libertăți «Împre­ună»”, a menționat avocatul Ana Corina Săcrieru, purtătorul de cuvânt al Comitetului de inițiativă cetățenească. Aceasta susține că „nu despre legalizarea a ceva este vorba în demersul acesta, deci nu despre efectele legalizării a ceva s-ar pune problema, ci despre lipsa unei definiții. […] Lipsa acestei definiții a căsătoriei în Constituția Statelor Unite ale Americii a trimis-o la închisoare pe invitata Kim Davis. […] Este adevărat că anul trecut Curtea Constituțională a spus că termenul de «soți» însemna, în 1991, în concepția legiuitorului, bărbat și femeie, dar rea­litățile juridice nu sunt cele de acum 27 de ani”.

În mărturia sa, Kim Davis a spus că își dorește „doar să fiu o încurajare pentru România. Vreau să știți că voi în România aveți opor­tunitatea să apărați viitorul copiilor copiilor voștri, să le trans­miteți o moștenire… Trebuie să știți că atitudinea mea a fost o luare de poziție în favoarea căsătoriei naturale. Dragi români, nu vă fie teamă!”

După ce a istorisit pe scurt atât evoluția procesului lui Kim Davis, cât și alte câteva cazuri din Statele Unite de oameni care au avut de suferit de pe urma legalizării căsătoriei persoanelor de același sex, Horațiu Miheț, a formulat următoarea concluzie: „Căsătoriile homosexuale nu sunt compatibile cu libertatea de conștiință, pentru că cei care promovează căsătoriile homosexuale din nefericire nu au toleranță față de cei care nu vor să fie implicați personal în ele. Dacă există un gol juridic într-o Constituție, el va fi umplut de cineva, ori de clasa politică, ori de judecători activiști. Nu va rămâne neumplut. Încurajarea mea este: Poporul meu român, um­pleți voi golul acesta cu definiția voastră, croiți vă voi soarta voastră, puneți definiția pe care voi o vreți în Constituție, în așa fel încât nimeni altcineva să nu poată să vă impună această definiție”. Avocatul american a ținut să precizeze că a „venit în România ca român, să apăr valori românești, și să mă alătur poporului român în apărarea valorilor românești”.

În prezent, dialogul Coaliției pentru familie cu statul pe marginea revizuirii articolului 48, alin. 1 din Constituție „a încetat”, după cum a declarat Mihai Gheorghiu. „Sunt luni de zile de când nu ni se mai răspunde și de când singurul răspuns pe care îl avem este ușa închisă, telefonul închis și tăcerea. […] În fond, ce cer trei milioane de români? Să apere o definiție legală și constituțională, să-i confere un rang constitu­țional. Răspunsul este: Nu! Nu se poate! Ei bine, vom vedea ce se poate și ce nu se poate…” La final, acesta i-a îndem­nat pe toți susținătorii inițiativei cetățenești la o prezență activă, prin toate mijloacele morale și legale.

 

sursa: Ziarul Lumina

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php