În primul rând, este de remarcat faptul că Universitatea de Vest din Timișoara nu a inaugurat un Master în Securitate Națională, ci unul în securitate globală. Sigur că securitatea națională este legată de securitatea globală, dar totuși credem că „patria a priori” pe care trebuie s-o apărăm este România, nu mapamondul. Este simptomatic că pregătim intelectuali pregătiți pentru „securitatea globală”, ca și acum aceștia ar fi niște oameni fără patrie, soldați ce pot fi angajați la fel de bine în simbria oricui. De ce nu s-a putut numi masterul „Securitatea națională în contextul securității globale”?
O să vedem din discursul domnului Hellvig.
Directorul SRI sa afirmă de la bun început că nu este nimic întâmplător în lansarea acestui master, acolo și atunci.
„Timișoara a avut permanent un rol istoric semnificativ în conectarea noastră la spiritul lumii libere, ca primă poartă românească spre Occident. Timișoara este, mai cu seamă în ultimele decenii, un vector de afirmare a identității noastre europene”.
Cu alte cuvinte, domnul Hellvig nu are în vedere, primordial, securitatea națională, ci pe cea europeană, iar Timișoara nu este capitala Banatului românesc, ci „vector de afirmare a identității noastre europene”. Cu alte cuvinte, șeful SRI preia și propagă teoria conform căreia zona de vest a țării este un spațiu multicultural, o mini-Europă. N-ar fi poate, nimic în neregulă cu această teorie, dacă ea n-ar avea ca părinți niște personaje care vântură, de 27 de ani de ani încoace diverse autonomii pe model catalan: fie bănățene, fie ardelenești (un exemplu, aici). Mai mult, Timișoara a marcat în mod slugarnic, cucerirea sa de către imperiul Habsburgic, o perioadă care a însemnat occidentalizare într-adevăr, dar cu prețul prigonirii fără precedent a majorității românești.
Mai departe, Dl Hellvig se revendică de la valorile societății deschise (open society), evocate de Karl Popper și Hannah Arendt. „Mediul universitar a jucat un rol esențial în acest sens, prin efortul civic de afirmare a valorilor societății deschise – așa cum sunt ele descrise de Karl Popper și Hannah Arendt”, a spus dl Hellvig.