Orchestra Operei Naționale Române Cluj s-a ridicat în picioare la intonarea imnului ”Deșteaptă-te române”, de către naționaliști, împotriva islamizării

0 379

Potrivit spectatorilor care au asistat la deschiderea noii stagiuni a Operei Române Cluj, care a debutat cu piesa ”Misă pentru pace” de Karl Jenkins, orchestra s-a ridicat în picioare la semnalul dirijorului, la intonarea imnului ”Deșteaptă-te, române”, de către naționaliștii care au dorit să oprească pasajul în care se făcea chemarea musulmană la rugăciune ”Adhaan”.

Premiera absolută a creației vocal-simfonice a fost găzduită de Royal Albert Hall of London, în anul 2000. Interpretarea în premieră națională pe scena teatrului liric din Cluj i-a adus în fața publicului pe soprana Diana Țugui, mezzosoprana Viktória Cormoș, tenorul Cristian Mogoșan, bas-baritonul Sebastian Balaj și Diana Canteșanu – solo violoncel, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului invitat Flavius Filip, cu participarea excepțională a Côr Caerdydd din Cardiff, cor ce a interpretat lucrarea cu prilejul premierei sale mondiale.

Pe lângă segmentele Ordinarium-ului (Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, Benedictus) concertul include și alte variate surse literare sau muzicale.

Piesa a fost dedicată crizei din Kosovo și se dorește a fi o creație despre pace, dar a fost interzisă în Noua Zeelandă și la Berlin tocmai pentru pasajele referitoare la islam.

sursa: NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php