Institutul Wiesel contra legii zilei deţinuţilor politici. Mănăstirea Petru Vodă invită pe Al Florian la comemorarea părintelui Justin Pârvu.

5 501

Într-un comunicat remis presei în urmă cu două zile, Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului în România – Elie Wiesel (INSHR-EW) critică decretul  de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, semnat de preşedintele Iohannis la 30 mai a.c..  Această lege instituie ca zi naţională de comemorare a luptorilor anticomunişti ziua de 14 mai, dată la care, în 1948, a avut loc cel mai mare val de arestări din istoria României, mii de studenţi, elevi dar şi adulţi membri ai Mişcării Legionare devenind prizonieri politici ai regimului comunist. 

Nemulţumirea celor de la INSHR-EW ar fi motivată de faptul că în expunerea de motive care a însoţit legea pe parcursul circuitului legislativ sunt invocate ca „martiri ai temniţelor comuniste” persoane condamnate pentru crime de război. De asemenea, un motiv de nemulţumire este invocarea ca argument în cadrul expunerii de motive a unui citat din părintele Justin Pârvu, căruia i se reproşează că „în tinereţe a activat în Mişcarea Legionară, iar mai târziu a făcut apologia legionarismului şi a avut repetate poziţii antisemite şi de negare a Holocaustului”. (AICI textul integral al comunicatului)

„Comemorarea victimelor regimului comunist din România nu trebuie să reprezinte un prilej de reabilitare a celor care în anii regimurilor totalitare precedente au contribuit, din ipostaze multiple şi cu responsabilităţi diferite, la respingerea democraţiei şi la instituirea antisemitismului ca politică de stat”, mai afirmă comunicatul INSHR-EW, referindu-se în mod direct la acei reprezentanţi ai Mişcării Legionare, participanţi la rezistenţa anticomunistă.

În replică, reprezentanţii Mănăstirii Petru Vodă, ctitorie a părintelui Iustin Pârvu, au remis o scrisoare deschisă conducerii INSHR-EW, pe care o invită la mănăstire pe 10 iunie a.c., cu ocazia pomenirii de 4 ani a ctitorului lăcaşului monahal, în încercarea de a convinge pe holocaustologi că nici părintele Justin Pârvu şi nici obştea mănăstirii nu au avut şi nu au sentimente antisemite.

De remarcat este faptul că acest comunicat al INSHR-EW nu este semnat de directorul Alexandru Florian, ci doar de biroul de presă al Institutului. De aproape 2 ani, Alexandru Florian a încetat să mai fie o prezenţă în mass-media, după cum obişnuitele sale reacţii împotriva memoriei unor luptători marcanţi împotriva comunismului au încetat să mai fie publice. Surse neverificate încă au sugerat că, în urma tensiunilor create în societatea românească de legea antilegionară (217/2015) şi de reacţiile inflamate împotriva reperelor rezistenţei anticomuniste, care acum doi ani au generat adevărate scandaluri media, sporind popularitatea Mişcării Legionare şi generând un adevîrat val de antisemitism, Alexandru Florian şi-a atras antipatia unor cercuri din stafful comunităţii evreieşti din România şi ar fi primit sugestia structurilor speciale de a înceta aceste atitudini provocatoare.

Florin Dobrescu

5 Comments
 1. iulian says

  Daca se va face dreptate eroilor romani, dl. Florian nu va mai putea face trafic cu memoria suferintelor – reale sau nu – ale unor evrei. Daca cinstirea memoriei Sfintilor Inchisorilor ar deveni oficiala, dl. Florian ar deveni lipsit de influenta. Aceasta este miza dansului, o miza infima si egoista, incomparabila cu cea a marturisirii Adevarului.

  Legea 217 / 2015 este rodul traficului de influenta cu scop de crima organizata (spolierea bugetului de stat), nicidecum vreo masura reparatorie in avantajul vreunei comunitati sau vreo masura de stopare a vreunor violente potentiale. Legea 217 / 2015 este un abuz obraznic, o insulta la adresa romanilor.

 2. Laurențiu Mîncu says

  Părintele Iustin este un erou national si un mare duhovnic. Trăiască Mișcarea Legionară! Trăiască Biruința Legionară! Orice ar zice evreii, Părintele Iustin este un erou national! Trăiască Credința Ortodoxă!

 3. calin eugen says

  Pe Florian.pe Vainer,si pe cei de teapa lori ii invit frumos sa plece in Israel si sa ne lase pe noi romanii (si pe mortii nostri dragi),in pace! Punct!

 4. Ionut Moraru says

  ” …. iniţiatorii legii au ales ca argument pentru promovarea acestui proiect legislativ să citeze din Iustin Pârvu, care în tinereţe a activat în Mişcarea Legionară, iar mai târziu a făcut apologia legionarismului şi a avut repetate poziţii antisemite şi de negare a Holocaustului….”-zice comunicatul Wiesel.
  Pai tot ce spun ei ca a facut Pr. Iustin este extraordinar, benefic si in duhul adevarului: a activat in Miscarea Legionara, a facut apologia legionarismului, a avut pozitii antisemite si a negat holocau$tul. Pai e perfect tot ce a facut Parintele! Chiar nu inteleg ce vrea sa zica Wiesel ca a gresit??????

 5. Ionut Moraru says

  Confirm prin surse din interiorul INSHR: Alexandru Florian este intr-un conflict dur cu elemente din conducerea INHR, dupa aparitia legii antilegionare c a atras un val de simpatie asupra Miscarii Legionare si dupa ce ATENTIE! INSHR a primit o serie de scrisori si vederi cu continut antisemit explicit, pe care le-a predat politiei ptr cercetare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php