Auzind de Cazul Smicală, ambasadoarea Finlandei în România i-a închis ușa diplomației în nas președintelui Comisiei de Politică Externă a PNL

0 665
Profesorul Radu Carp a transmis public că a expus astăzi o poziție instituțională legată de Cazul Camelia Smicală. Citind-o, rămâi șocat. Radu Carp este secretarul executiv al PNL și președinte al Comisiei de Politică Externă și afirmă negru pe alb că a fost pus în fața unui fapt fără precedent în analele diplomatice post-1989, în ceea ce privește un stat partener, membru al UE:
Auzind de Cazul Smicală, ambasadoarea Finlandei în România i-a închis ușa diplomației în nas președintelui Comisiei de Politică Externă a PNL
„Reprezentanții PNL au contactat Ambasada Finlandei la București pentru a avea o întrevedere cu doamna ambasador în vederea discutării cazului Smicală. În momentul în care reprezentanții ambasadei au aflat obiectul acestei solicitări, s-a încetat orice corespondență. Avem de-a face, din păcate, cu un exemplu al faptului că autoritățile finlandeze refuză în continuare dialogul deschis pe marginea acestui caz. Este pentru prima oară când, la solicitări similare din partea PNL, se răspunde practic cu un refuz al dialogului.”
Având în vedere că premierul Finlandei, Juha Sipila, urmează să vină în vizită oficială în România, pe 13 iunie, este foarte posibil, ca urmare a intervenției de mai jos, să o ia la plecare și pe Excelența Sa, Paivi Pohjanheimo, pentru o sesiune de reeducare diplomatică.
Iată comunicatul integral al PNL, partidul care l-a dat României pe președintele Klaus Iohannis:
Comunicat de presă privind abuzul autorităților finlandeze în cazul doamnei Smicală
PNL este un partid politic devotat integral respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale. De asemenea, pilonul politicilor noastre îl reprezintă respectarea drepturilor cetățenilor români care se află în străinătate.
Suntem extrem de preocupați de cazul doamnei Smicală, stabilită de 16 ani în Finlanda, ai cărei copii minori se află momentan în custodia autorităților din această țară.
Deciziile instanțelor judecătorești nu pot fi puse în discuție dar drepturile acestor copii prevalează în fața oricăror legi și decizii. Am luat la cunoștință faptul că celor doi copii li s-a interzis contactul direct cu ierarhul român, părintele duhovnicesc al copiilor, fiindu-i permisă doar conversația telefonică. Considerăm că prin acest gest autoritățile finlandeze au încălcat grav libertatea religioasă a membrilor familiei Smicală.
Am luat la cunoștință, de asemenea, de faptul că, după vizita delegației parlamentare din România și după ce autoritățile finlandeze s-au angajat la luarea unor decizii în interesul copiilor, în data de 5 iunie unuia dintre acești copii i s-a aplicat o pedeapsă disproporționată de către autoritățile finlandeze, iar doamna Smicală și-a pierdut locul de muncă.
Este inacceptabil ca, ulterior contactelor româno — finlandeze și a implicării MAE român, această situație să se agraveze, în sensul nerespectării drepturilor omului.
Reprezentanții PNL au contactat Ambasada Finlandei la București pentru a avea o întrevedere cu doamna ambasador în vederea discutării cazului Smicală. În momentul în care reprezentanții ambasadei au aflat obiectul acestei solicitări, s-a încetat orice corespondență. Avem de-a face, din păcate, cu un exemplu al faptului că autoritățile finlandeze refuză în continuare dialogul deschis pe marginea acestui caz. Este pentru prima oară când, la solicitări similare din partea PNL, se răspunde practic cu un refuz al dialogului.
Sprijinim orice efort al autorităților române în vederea rezolvării acestui caz și solicităm în continuare autorităților finlandeze respectarea drepturilor acestor copii. Mecanismele de protecție a acestor drepturi la nivel european sunt extrem de eficiente, familia Smicală va avea oricând câștig de cauză prin apelul la acestea, iar din acest motiv rezolvarea problemei în acest moment ar fi cea mai indicată soluție.
Comunicatul este semnat de Radu Carp, secretar executiv, co-președinte Comisia de politică externă și Ben – Oni Ardelean, senator, prim-vicepreședinte PNL, și este difuzat de Agenția națională de presă Agerpres.
sursa: ActiveNews
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php