Comemorarea martirilor aromâni asasinaţi de antarţii greci

2 534
VIDEO. Comemorarea martirilor aromâni asasinaţi de antarţii greci

La biserica Sf Gheorghe Nou din Capitală a avut loc o comemorare a preotului Haralambie Balamace şi a celorlalţi aromâni asasinaţi la 23 martie 1914, la Corcia (Macedonia), de antarţii greci. Slujba de parastas a fost însoţită de alocuţiuni şi de intonarea imnului aromânilor, „Părinteasca dimăndare”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Societatea de Cultură Macedo-Română și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

Pe data de 23 martie 1914, Părintele Haralambie Balamace împreună cu alți trei români/aromâni, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că slujea lui Cristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească.

Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.

Buciumul.ro

2 Comments
  1. preot marius visovan says

    Romaniii din sudul Dunarii au fost asimilati agresiv in marea lor majoritate de catre greci, bulgari si sarbi. Una dintre parghiile de asimilare a fost si sistemul ortodox pagubos al Bisericilor nationale autocefale. Romanii sud dunareni au fost obligati sa devina”ortodocsi greci”, ortodocsi sarbi”, ortodocsi bulgari”, limba romana fiind practic interzisa in biserici, etc.

  2. calin eugen says

    Il salut cu toata dragostea pe acest preot deosebit,Marius Visovean,provenit dintr-o faimoasa familie!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php