60 de ani de la moartea marelui Constantin Brâncuși. Un grup de români a depus tricolorul pe mormântul „Părintelui Sculpturii Moderne”

0 349

La 16 martie 1957, acum exact 60 de ani, murea la Paris sculptorul român Constantin Brâncuși, ultima lui dorință fiind sa fie îngropat în localitatea sa natală, Hobița, din Gorj. Pe 19 martie era înmormântat în cimitirul parizian Montparnasse.
60 de ani de la moartea marelui Constantin Brâncuși. Un grup de români a depus tricolorul pe mormântul „Părintelui Sculpturii Moderne"

Încercările de aducere în țară a rămășițelor pământești ale lui Brâncuși s-au lovit de refuzul autorităților franceze, care susțin că artistul are cetățenie franceză.

Ideea repatrierii osemintelor lui Brâncuși i-a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, președinte al Societății Internaționale Constantin Brancuși, care, în urma cercetărilor, a constatat că artistul a avut dublă cetățenie, nerenunțând niciodată la cea română.

Laurian Stănchescu a depus, în 2011, la Palatul Elysee și la Parlamentul francez, un document prin care cerea repatrierea osemintelor lui Constantin Brancuși, demers ce nu a fost soluționat până astăzi.

La 60 de ani de la moartea „Părintele Sculpturii Moderne”, un grup de români a depus tricolorul și a aprins lumânări la mormântul sculptorului din cimitirul Montparnasse.

Foto: Laurian Stănchescu (Facebook)

via ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php