Ana Blandiana: Acest Guvern de marionete, mânuite de un păpuşar de provincie, compromite democraţia

7 501
Dincolo de dispreţul faţă de actul de justiţie şi de sfidarea sfruntată a sutelor de mii de oameni ieşiţi în stradă, „Guvernul Dragnea” se face vinovat în faţa poporului român şi a istoriei de compromiterea democraţiei, şi-a exprimat nemulţumirea Ana Blandiana.
Ana Blandiana la Muzeul Memorialului de la Sighet, 14 iulie 2013
Ana Blandiana la Muzeul Memorialului de la Sighet, 14 iulie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

„Dincolo de dispreţul şi chiar de ură faţă de actul de justiţie în sine care se simte în spatele grabei isterice a schimbării Codului Penal, dincolo de sfidarea sfruntată a sutelor de mii de oameni ieşiţi în stradă şi în ger pentru a apăra legile ţării, Guvernul Dragnea se face vinovat nu numai în faţa poporului român, ci şi a istoriei de o gravă culpă de ordin teoretic, culpa care opune democraţia statului de drept, compromiţând-o astfel.

Călcând legile sub pretextul învestiturii obţinute electoral, acest Guvern de marionete, mânuite de un păpuşar de provincie, sparge unitatea dintre votul democratic şi statul de drept, care este pilonul tuturor construcţiilor euro-atlantice de după al doilea război mondial şi transformă democraţia din România într-un instrument al satisfacerii celor mai joase interese personale”, a declarat Ana Blandiana.

De fapt, cât de relativă este învestitura electorală o dovedeşte, a continuat scriitoarea, faptul că PSD, care a câştigat alegerile (cu 3.220.000 de voturi), se opune în numele ei Preşedintelui ţării care a fost ales cu un număr aproape dublu (6.288.000) de voturi.

„Deci niciun fel de logică nu intră în discuţie, în afară de cea a neruşinării, în peisajul politic în care, prin mâzga corupţiei, maşina istoriei lunecă marche-arriere înspre vechea prăpastie. Dacă e adevărat, însă, că tot răul e spre bine, în această catastrofă binele este extraordinara trezire la conştiinţa morală şi civică a tinerilor, ceea ce în perspectivă ar putea să salveze totul”, a precizat Ana Blandiana, care a participat şi ea la protestele din Piaţa Victoriei.

Ana Blandiana

Ana Blandiana (Viorica Patea / Facebook)

7 Comments
 1. Ionut Moraru says

  Sa o luam cu inceputul. In 1960 Ana Blandiana avea 18 ani si tocmai se inscrisese in UTC. Tatal sau, Gheorghe Coman preot si legionar, se afla inchis. Eliberat in ’64, cand deja Ana Blandiana scria “Ode Partidului” (comunist) supravietuitorul temnitelor comuniste a suferit de inima rea cand a aflat la iesirea din temnita ca fiica sa este activista comunista si-i inalta “Slava lui Lenin”. La scurt timp dupa eliberare a murit intr-un accident sinistru: a ars Accidentul a venit la timp pentru viitoarea propagandista a regimului comunist. Caci moartea tatalui sau nu a impiedicat-o sa-i calce in picioare memoria si crezul bietului om. In scurt timp, Blandiana este angajata la reviste de tineret ale Partidului si primeste Ordinul Meritul Cultural al RSR conferit de presedintele Romaniei… Nicolae Ceausescu. De fapt, chiar in anul mortii tatalui sau ii apare prima carte, “Persoana întâia plural”, dupa care poeta intreprinde o lunga excursie de “documentare” si relaxare in URSS: Moscova, Leningrad, Taskent, Samarkand, Erevan. Despre “interdictia” din ’85 ce sa spunem? Cred ca mai curand poeta era ea putin ocupata pe la Paris In 1987, pe vremea cand muncitorii de la Brasov se revoltau si o incasau pe capete, distinsa “luptatoare anticomunista” publica la Editura Sport-Turism volumul “Orase de silabe” cu amintiri despre periplul sau in jurul pamantului (la propriu

  “Interdictia” din ’89? In 1989 ii aparea in Colectia Biblioteca Pentru Toti (BPT), antologia de “Poezii” in… 100.000 de exemplare. Astazi ma tem ca Ana Blandiana n-ar mai impusca o asemenea “interdictie” nici daca l-ar inlocui pe Gogu Radulescu cu “Lulu” Liiceanu si nici daca si-ar vinde poeziile, la Okazii, cu 1 leu si 50 de bani…
  Sa dam glas Adevarului, prin documente si propriile cuvinte ale “luptatoarei” prin poeme “periculoase” regimului dar si prin faptele “de arme” ale sotului sau, alt disident de mucava, Romulus Rusan.
  Reteau neo-kominternista dupa zeci de ani de “disidenta”, tot cu aceleasi “cadre de nadejde” se afiseaza pe firmamanet. Practic, in afara de UTM-istul Tapalaga pe cine au mai produs “revolutionarii” nostri? A, da, uitasem, cativa avortoni pe post de pitici de gradina ai lui Tismaneanu si pe sorosista Monica Macovei.
  Din poeziile anticomunistei Ana Blandiana
  PARTID
  Candoarea mi-a-nflorit in ochi definitiv
  Cu-ntaiul plans in curtea scolii sub castani
  Cand clasa mea primea cravata rosie festiv,
  Si sufeream respinsa grav de colectiv
  Ca nu-mplinism inca noua ani.
  Candoarea mi-a crescut de-atuncea dureros,
  Cu bratul ridicat deaspura fruntii mult,
  Simbolizand ca viata-mi va fi socotita mai prejos
  Decat tulburatorul luptelor tumult,
  Ca niciodata n-am sa ma separ orgolios
  De imnul colectiv si luminos.
  Candoarea scrijelata de mana ta lucid
  In ochii mei, dramatic deschisi spre mana ta,
  Oricate maluri s-ar sedimenta,
  Nu-mi vor putea-o sterge.
  Candoarea ca un zid
  Va masura maturitatea mea, Partid.
  Ana BLANDIANA
  Almanahul “Luceafarul”, 1983

  ODA

  Slava neamului acesta
  Vremurilor noastre slava!
  Slava erei ce se naste
  Dusmanita si grozava;
  Slava robului de veacuri
  Care n-o sa fie rob;
  Slava tarii ce inalta
  O sesime de pe glob;
  Slava!
  Slava fericirii
  Vremii viitoare slava;
  Slava lumii ce se naste
  In aceasta ora grava;
  Slava anului acesta
  Ce-a ucis in colb milenii;
  Si de flacari, ca drapelul,
  Slava vesnica lui Lenin!
  Ana BLANDIANA

  PLOAIA
  In noaptea asta uda ca o ploaie
  Am scris intaiul cintec comunist
  De zece zile toamna se jeleste
  Si totusi pe santier nu-i nimeni trist…
  Ana BLANDIANA
  Concluzia: Fosti mpropagandisti comunisti actuali propagandisti Gyorgy Schwartz Soros, naparliti in aparatori ai democratiei. Comunisti care striga „Jos comunistii!”. Corupti care striga „Coruptia ucide!”. Coruptia ucide, mai putin pe Nicusor Dan, Vasile Blaga, Iohannis si toata gasca sorosista.

 2. Pui de dac says

  Democratia e deja compromisa e un teatru ieftin; Ba nici mie nu mi a convenit rezultatul dar asta e au fost alegeri asta a iesit. Dar e clar ca nu mai conteaza ce voteaza lumea ci ce vor serviciile care nu mai sunt romanesti ci bruxelleze…iar amanta lu gogu nu mai stiu cum comunist de prima linie nu are pic de rusine intre ea si turcan care a supt – o la tot pd ul nu e mare diferenta…

 3. Liliana says

  Cu deosebit respect pentru atitudinea și acțiunile doamnei Ana Blandiana.

 4. Ionut Moraru says

  Da, Ana Blandiana a fost amanta lui Gogu Radulescu, „un mare anticomunist si un luptator ptr statul de drept”, care a infiintat si loja de la Comana cu mult inainte sa cada Ceausescu, ca nu mai avea rabdare sa stea fara sortulet si echer. Asa ca doamna Ana (Otilia pe numele real) sa stea in patratica ei, ca nu e arhanghelul imaculat.

  Si mai imi vine in minte o alta luptatoar impotriva ciumei rosii, Alina Gorghiu care se tavalea prin asternuturi cu Bogdan Olteanu, nepotul Gizelei Vass, care Gizela Vass a fost mana dreapta a Anei Pauker!
  Pai ce facusi mai nene ma???

 5. IO...gereules says

  NU-mi pare rau sa spun ca asta,aceasta otreapa de matase pentru sters la …Gogu nu are nici un drept sa apara in fata lumii.Arpagicul ei s-a ofilit inca de la ineputul vietuirii lui ca un vierme tarator prin cultura romaneasca.Poetesa de trei parale si-un CC a la infiltratului spion al dusmanilor tarii,Gogu Raduledcu,in Romania anilor de progres,social,material si cuiltural,ramas dupa 1964 pana la anihilarea marelui patriot Nicolae Ceausescu,patriot ce le statea in coastele borfasilor lumii,anihilare care de fapt a fost pretextul inrobirii Romaniei de catre hoardele cotropitoare.A se vedea de fapt cati straini au patruns in Romania pe nationalitati ca sa se lamureasca problema, cine a dat lovitura de stat in decembrie ’89.Raspunsul?cei care au beneficiat majoritar,aproape in totalitate de aceasta.iar acest arpagic femeiesc ce se crede poeta sau i se face propaganta desantata,face parte din beneficiarii babani ai distrugerii Romaniei si a poporului roman.

 6. IO...gereules says

  Gogu Radulescu nu a fost luptator anti comunism ci a fost comunismul insusi,perfid,fatarnic,mincionos,subversiv…A ajuns in conducerea tari implantat de cei pe care Ceausescu ai cam eliberase din functiile importante ale statului si dibaci ca un spion ce era,si cu ajutorul grupurilor antinationale ilegal infiltrate in tara,conducea activitatea de lovitura de stat ce urma sa o realizeze el si ciracii sai din gasca comunistilor internationali.E o greseala, el n-a fost anti comunist el a fost anti roman.In amalgamul propgandistic al massmediei romanii o imbalmajesc,nu mai inteleg nimic,mai ales unii tineri,iar daca sant batrani acestia sant invartitori de comfuzii.Educatia istorica a romanilor de asazi si de cca.o 100 de ani este foarte distorsionata de la adevar.Oamenii,care vor,pot intelege istoria numai citind printre randuri, urmand logica evenimentelor si ascultand cu atentie unele voci ale patriotilor care incep sa se auda tot mai tare in lume.Doamne ajuta.

 7. Ionut Moraru says

  „Un mare anticomunist” era in ghilimele!!!!!
  In bâză ca sa zic asa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php