După alegeri
Rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016 nu lasă loc la prea multe interpretări. După interimatul ambiguu, pe jumătate independent, pe jumătate politic, al guvernului de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş, PSD a revenit în forţă, repurtând o victorie zdrobitoare. PNL s-a dovedit a fi lipsit de orice viziune, luând-o vertiginos la vale pe toboganul mediocrităţii. Dacă ne raportăm la scorul obţinut la alegerile parlamentare sau locale precedente, se poate spune că nou-înfiinţatul USR nu a făcut altceva decât să fure din electoratul PNL, în special pe cei dezamăgiţi de prestaţia jalnică a acestui partid în derivă.
Spectrul „naţionalist” e fărâmiţat, mai ales datorită acestei creaţii butaforice a PSD care e PRU (partidul cu Vlad Ţepeş pe siglă, care militează împotriva… luptei anticorupţie, un paradox „mioritic”). De altfel, acest partid diversionist, cu tot caracterul său artificial, conduce pe acest segment, rezultatele celorlalte formaţiuni (ANR şi PRM) fiind derizorii. Datorită acestui fapt, partea din dreapta a spectrului opţiunilor electorale se află tot sub controlul PSD. Din punctul lor de vedere, ţinta a fost atinsă: fie ca nimeni din această zonă să nu treacă pragul electoral, fie cel mult satelitul PSD, în care au fost pompate substanţiale resurse financiare şi mediatice.
Rezultatul ANR este mult sub aşteptările unora, dar aceasta se datoreşte în mare parte şi pasivităţii cu care s-a mers în campania electorală. Ar fi fost de dorit o atitudine mai ofensivă, mai bătăioasă, în special la adresa PSD, dar şi la adresa PRU, pentru a demasca impostura acestui partid-fantomă. A pretinde că susţii valorile tradiţionale (un fapt lăudabil în sine, de aceea noi am susţinut că acest partid poate reprezenta o opţiune viabilă pentru cei care iau în considerare să participe la vot) nu e suficient, dacă nu te delimitezi în mod activ de cei care le uzurpă şi le instrumentalizează în folos propriu. Dacă ne aducem bine aminte, sloganele multor altor partide (PSD, ALDE, PMP, PRU, etc) au fost bazate pe elemente naţionaliste, ca „mândria de a fi român”, „să redăm România românilor”, etc.
Ar fi fost de dorit o ofensivă inteligentă şi plină de substanţă împotriva acestei imposturi, care să îmbine tradiţia cu elemente ale unui stil modern de a face politică. Astfel s-ar fi asigurat şi o vizibilitate mai bună şi un scor mai substanţial (deşi nici în aceste condiţii nu e sigur că s-ar fi trecut pragul electoral).
Până la urmă, deznodământul acestor alegeri era de aşteptat. La scară europeană, iar recent chiar şi în Statele Unite, se manifestă din plin un puternic trend antiglobalizare. În special în ţările est-europene, cum ar fi cele din grupul de la Vişegrad, la putere sunt guverne de această orientare, aflate la conducere cu sprijinul unor majorităţi parlamentare mai mult decât confortabile. Alinierea României la acest trend se face, iată, fie şi instinctiv, printr-un vot masiv pro-PSD.
Din punctul nostru de vedere, acest partid a constituit întotdeauna răul cel mai mare din România postdecembristă. Nu ne gândim aici doar la mica corupţie, cât mai ales la cea de dimensiuni gigantice, datorită căreia economia ţării a fost distrusă şi vândută pe nimic, pământurile înstrăinate iar pădurile defrişate masiv. Iar dacă acum, din pur oportunism, viitorul guvern se va ralia tendinţelor populiste în ascensiune la scară mondială, acest fapt nu va fi altceva decât o impostură. PSD a fost dintotdeauna un partid-cameleon, interesat doar de consolidarea puterii şi a influenţei sale în teritoriu (prin intermediul „baronilor locali”) ca bază pentru succesele sale de la alegerile parlamentare. E de presupus că va practica şi în viitor acelaşi stil oportunist de a face politică la mai multe capete, jucând atât cartea „valorilor europene” dar, dacă va fi cazul, şi cartea antiglobalistă. Ceea ce determină atitudinea acestui partid nu sunt valori sau convingeri ideologice, ci exclusiv încrengăturile propriului interes.
Gândindu-ne prin această prismă, nu putem anticipa de pe acum răspunsul la una din problemele care îi frământă pe românii cu adevărat ataşaţi valorilor tradiţionale: referendumul pentru modificarea Constituţiei, cerut de peste trei milioane de cetăţeni. Dacă PSD va avea interesul ca acesta să se ţină, atunci el va avea loc, dacă nu, nu. Totul e dictat de oportunismul care defineşte acest partid, a cărui amprentă pusă pe România ultimului sfert de veac nu poate fi numită altfel decât nefastă.
Rămâne ca România să supravieţuiască, aşa cum va putea, sub un nou regim PSD (un fapt care, de altfel, a intrat demult în sfera obişnuitului, aşa cum te obişnuieşti cu o boală care îţi macină organismul) şi să spere la un mai bine proiectat într-un orizont de timp previzibil.
de Bogdan Munteanu RostOnline
multa vreme eu m-am intrebat de ce Miscarea legionara a pierdut si a pierdut asa masiv? adica de ce nu a sarit populatia cu arma in mana sa-i sustina trup si suflet pana la moarte…. ei uite d-aia cum s-ar zice in popor – ptr ca romanul de rand este un individ pragmatic si foarte puternic ancorat in realitatile cotidiene si in viata aceasta adica ptr majoritatea poporului nostru baza o reprezinta satisfacerea nevoilor individuale fizice primare – masa casa familie si varful este satisfacerea nevoilor spirituale – (in)DUMNEZEIREA, singurul motiv in opinia mea ptr care romanii sunt credinciosi dar „calduti” este pe de-o parte ptr ca ei vad ordinea naturala a lucrurilor si o accepta in speta trebuie sa existe DOMNUL care imparte Viata si Dreptatea si si Sfintii Sai prin care le imparte (si normal daca esti minuscul nu te duci direct la Domnul ca e DOMN si nu sta de vorba cu paduche ca tine si care te stii ca esti pacatos deci nu indraznesti sa te arati Domnului ci te duci la unul care are trecere inaintea Domnului – clasicul „n-ai pe cineva la…?”si pe de alta parte ptr ca ei se asteapta ca DOMNUL sa le asigure posibilitatea satisfacerii acestor nevoi primare de aceea vedeti ca la Biserica mirenii se roaga ptr sanatate ptr familie ptr servici ptr ziua de maine etc dar si ptr morti in ideea de a le fi bine dincolo ca ei cei de aici de pe pamant sa se simta impacati si linistiti si eventual ptr ca acestia sa-i poata ajuta de acolo – in speta preocupari pur lumesti si intr-o mai mica masura ptr iertarea pacatelor si mantuire , iar o MINORITATE sunt cei CEHMATI cei ce se dedica trup si suflet DOMNULUI si ptr care baza o reprezinta MANTUIREA , nevoile fizice primare individuale pur si simplu disparand si acestia SUNT SFINTII datorita carora INCA MAI EXISTAM CA NATIE – e doar o teorie doar poate ca din neamul acesta al nostru in mare parte neplacut Domnului au rasarit cativa FOARTE PLACUTI DOMNULUI si ptr aceia Dumnezeu ne mai ingaduie – ca si cum ai avea o floare foarte rara foarte frumoasa foarte placut mirositoare si mai ales UNICA cum nu se mai gaseste nicaieri altundeva dar care traieste pe cele mai imputite mormane de balegar dar frumusetea si mirosul florii este atat de frumos incat balegarul mai este tolerat o vreme si mirosul lui mai este (cu greu ce-i drept) suportat astfel incat sa se adune suficiente flori din acelea alese si eventual sa se poata face o pajiste cu ele „dincolo”
Deci cu alte cuvinte REALISM !!! PRAGMATISM !!! si INTELEGERE !!! fara (si stiu ca e greu – de exemplu mie imi vine sa urlu ca ticalosi tradatori precum usr au fost votati de compatriotii mei REFUZ SA PRICEP ASA CEVA ! asa cum refuz sa inteleg episodul despot voda ! NU SE POATE !!!!) emotii fara fara reactii sentimentale , fara lucruri irationale fara premize false gen „vai poporul nostru crestin ortodox ” care voteaza cu ura si prostie inccrancenata cernea clotilde si pe aia care vor sa incedieze bisericile si din care face parte si clerul ecumnist gras si rumen de atatea pomeni – si totul cu NUANTE caci asa functionam – NUANTAT! si asta schimba toata paradigma!
suna a cliseu dar… TREBUIE SA (RE)CUNOASTEM MASURA LUCRURILOR !
Unde e Petre Tutea sa mai spuna pentru cine a facut 13 ani de puscarie?
nu inteleg acest rationament, daca lumea nu vede lucrurile ca mine gata sunt idioti….pai vorba Lapusneanului – prosti da’ multi ori daca multi gandesc asa si tu faci nota discordanta , poate tu esti cel pentru care a facut Tutea 13 ani de puscarie, nu?
adica uite de ex eu sunt nebun sau pur si simplu am niste probleme si pe un fond psihic slab nu le mai fac fata si decid ca tre sa ma arunc de la etaj…. sunt constient sau nu ca este un lucru foarte foarte rau din toate punctele de vedere e o alta discutie DAR … tu TREBUIE sa-mi respecti dreptul de a imi alege soarta, sigur poti sa vorbesti cu mine sa incerci sa ma convingi , sa ma ajuti sa-mi dai niste pastile sa ma amani cumva dar in FINAL EU HOTARASC PENTRU MINE! deci daca tu crezi sincer ca psd este optiune rea comparativ cu celelalte optiuni avute la dispozitie (intre noi fie vorba – aici nu ne-am ales reprezentantii ci ne-am numit vatafii) singurul lucru pe care tu poti sa-l faci este sa iesi in fata si sa spui – fratilor nu e bine ce ati facut pentru ca x y z si uite IN SITUATIA VOASTRA (foarte important) era mai bine sa fi facut asta pentru ca a b c dar in niciun caz sa vii sa-ti insulti compatriotii pentru alegerea (poate gresita nimic de zis) pe care au facut-o. Vorbele trebuiesc spuse si lucrurile trebuiesc facute CU MASURA! Ai gresit si cu o fractiune de quark (cea mai mica particula subtomica care suporta toate cele 4 forte fundamentale ) si s-a dus totul in balarii – de ex la comentariul tau multa lumea va experimenta o senzatie neplacuta si ca orice lucru neplacut se va incerca neutralizarea acestuia fie prin punere in acord fie printr-o reactie contrara violenta si vehementa sau altfel zis vorba dulce mult aduce! Am mai publicat un comentariu si as aprecia daca distinsa redactie ar face un efort in a-l publica cu criticile de rigoare daca ele se impun adica sunt fundamentate! Multumesc anticipat!