ULTIMUL PARTIZAN FĂGĂRĂŞEAN NE-A PĂRĂSIT. Dumitru Moldovan a trecut în veşnicie…

2 1.365

tatal-meu-a-fost-condamnat-pentru-ca-mi-a-dat-de-mancare-povestea-emotionanta-a-ultimului-partizan-171412Miercuri 12 octombrie 2016, a încetat din viaţă în comuna Lisa de Făgăraş, Dumitru Moldovan, fost luptător anticomunist cu arma în mână în Munţii Făgăraşului, Versantul Nordic. A căzut rănit în picioare şi abdomen, într-o confruntare armată cu trupele de securitate. Avea 21 de ani. A fost condamnat de Tribunalul Militar la ani grei de temniţă, din care a executat 12.

Pentru verticalitatea lui morală, îi vom păstra o plăcută amintire.

Dumnezeu să-l ierte!

Preşedinte AFDPR, Octav Bjoza

moldovan
VIDEO. Povestea partizanului Dumitru Moldovan

La vârsta de 18 ani, în 1948, a dat jos de pe fabrică tablourile conducătorilor comunişti şi steagul roşu, pe care l-a ars. A fost condamnat la 8 luni de închisoare. După eliberare, Securitatea l-a constrâns să devină informator. A ales să fugă în munţi, sălăşluind într-un bordei săpat sub un stei de piatră. A fosta capturat într-o încercuire, după o luptă grea, fiind împuşcat în abdomen.

Securitatea l-a dus l-a spital în comă şi, imediat după operaţia care l-a salvat de la moarte, au început anchetele sălbatice. Cele mai greu imaginabile chinuri au fost folosite împotriva bietului rănit conectat la perfuzii.

A fost condamnat la 20 de ani de detenţie grea. În regimul dur al închisorilor politice comuniste, aceasta echivala cu moartea. Sentinţa a primit-o pe patul de spital. A trecut demn prin închisorile Jilava, Sibiu, Gherla, a fost la Canal, Capul Midia, Balta Brăilei, Luciu Georgeni, Periprava. Tatăl său, avea să moară în noaptea de Înviere a anului 1961, într-unul din lagărele de exterminare din Delta Dunării, fapt relatat de Octav Bjoza, martor la acest trist eveniment.

Într-o mărturie de credinţă făcută lui Ion Gavrilă Ogoranu, Dumitru Moldovan spunea: „Ţară scumpă, te iubesc şi acum, ca şi atunci, şi cu oase frânte, şi cu amintiri împovărate de grozăvii făcute de semeni de-ai noştri, sub presiunea şi influenţa celor mai crânceni duşmani ai tăi şi ai firii omeneşti!”.

În septembrie 2016 a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Se afla într-un scaun cu rotile, iar decoraţia i-a fost decernată în Cetatea Făgăraşului, fostă temniţă, într-un cadru festiv, de Prefectul de Braşov şi de preşedintele AFDPR Octav Bjoza. La scurt timp avea să plece în veşnicie.

Înmormântarea va avea loc vineri 14 septembrie 2016, în satul său natal, Lisa – din Ţara Făgăraşului.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu aduce un pios omagiu acestui erou al luptei de rezistenţă naţională anticomunistă.

Dumnezeu să-l odihnească în Împărăţia Sa! Dumitru Moldovan: Prezent!

A consemnat Florin Dobrescu, Buciumul.ro

2 Comments
  1. calin eugen says

    In aceasta toamna rece s-a mai scuturat o floare…Printre ultimile…Ramanem tot mai saraci .Doamne,ptr. jertfa lor. ai mila de noi!

  2. Chiujdea Adrian says

    Ultimii bărbați ai tării se sting.Ramanem o țara de oameni fără coloana vertebrală .Indoiti de orice adiere a unui vânt ce aduce bani.Ei au fost brazi care s-au frânt dar nu s-au îndoit .(I.G.Ogoranu).Mi-e scârbă de păduchii ce conduc țara asta frumoasa pentru care si-au dat viața bărbați adevărați .Sper ca intr-o zi spiritul lor sa ne călăuzească spre o țara așa cum si-au dorit-o ei.(Chiar si cu arma in mâna)Pentru ca nimic nu e mai frumos ca Libertatea adevarata ( nu „pachetul „ce ni-l livrează păduchii si comunitatea europeană).Si mai ales:Țara Făgărașului !!Dumnezeu sa-i ierte.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php