NICOLAE PURCĂREA va fi omagiat la Braşov. DAN PURIC, MARIUS OPREA şi alte personalităţi vor participa la simpozionul din 19 octombrie.

1 449

new-microsoft-word-document-copyLa un an de la trecerea în veşnicie, mărturisitorul creştin NICOLAE PURCĂREA va fi omagiat în cadrul unui simpozion memorial, miercuri 19 octombrie 2016, la orele 18, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, la iniţiativa Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.

Cetăţean de onoare al municipiului Braşov şi posesor al titlului de „Tezaur Uman Viu” acordat de UNESCO, luptătorul anticomunist deţinut timp de 20 de ani în cele mai cumplite temniţe ale totalitarismului, va fi readus în memoria braşovenilor de actorul Dan Puric, istoricul Marius Oprea, Octav Bjoza – preşedintele AFDPR şi subsecretar de stat, prof. Zoe Rădulescu – fost deţinut politic, Maria Trifan – fiica deţinutului politic Traian Trifan, părintele Augustin Varvaruc – stareţul schitului Aiud, Coriolan Bacu – preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, Ioana Dobrescu – etnograf, Oana Predoiu – elevă a lui Nicolae Purcărea.

Sunt invitaţi toţi cei ce l-au preţuit pe marele trecut în veşnicie, dar mai ales toţi cei care nu l-au cunoscut şi doresc să afle mai multe despre unul dintre cei mai distinşi mărturisitori creştini în temniţele regimului comunist.

Repere biografice:

Nicolae Purcărea s-a născut în 1923 în Scheii Braşovului, înrolându-se la vârsta de 13 ani, în timpul liceului, în organizaţia Frăţiile de Cruce. În 1941 a fost condamnat de autorităţile represive ale dictaturii lui Antonescu, fiind eliberat în 1944, dar schimbarea de regim îi va aduce o nouă detenţie, până în 1945. În timpul studiilor universitare, în 1948, s-a retras în munţii Argeşului, unde a făcut parte dintr-un grup de rezistenţă armată care se opunea ocupaţiei comuniste. Arestat de Securitate, el va fi condamnat la 7 ani de închisoare. În 1950 va trece prin teribilul experiment al reeducării prin tortură de la Închisoarea Piteşti, după care va fi trimis în lagărul de la Canal. La închisoarea Gherla va fi aspru pedepsit, luni de zile, întrucât divulgase atrocităţile de la Piteşti. Eliberat în 1956, va fi deportat cu domiciliu obligatoriu la Lăteşti, unde se va căsători cu o camaradă de suferinţă, la rândul ei deţinută politic. Dar în 1958, ambii sunt rearestaţi şi condamnaţi. Nicolae Purcărea va trece prin alte lagăre de muncă silnică şi prin închisoarea Aiud. Eliberat în 1964, se va dedica integral sculpturii în lemn, deprinsă în timpul detenţiei, devenind, de-a lungul deceniilor unul dintre cei mai prestigioşi meşteri populari ai României, apreciaţi în ţară şi peste hotare, primind numeroase premii şi distincţii, culminând cu calitatea de cetăţean de onoare al Braşovului şi titlul de „Tezaur uman viu” acordat de UNESCO. S-a stins la 25 septembrie 2015.

 

1 Comment
  1. calin eugen says

    Comemorarea eroilor,una din cele mai de seama obligatii cetatenesti(desi in cazul nostru nu e atat obligatie ,ci un strop de dragoste,fata de acest munte de dragoste ,care a fost si este Nicolae Purcarea!).Scuzati-ma,dar sunt invidios pe cei care l-au cunoscut de aproape…Un mare EROU!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php