ÎNSEMNĂRILE DE LA JILAVA ale lui Corneliu Codreanu – prezentate de foşti deţinuţi politici

1 423

20160912_180104Un eveniment inedit în peisajul cultural bucureștean a avut loc în seara de 12 septembrie, la prestigioasa Librărie Mihail Eminescu din București. În prezența unui public dominat de tineri și adolescenți, dar din care nu au lipsit și câțiva foști deținuți politici, a fost prezentată cartea „Însemnări de la Jilava”, un jurnal ținut în condițiile terifiante ale detenției în Fortul nr. 13, de Corneliu Zelea Codreanu, întemeietorul Mișcării Legionare. Inițiativa aparține Editurii Sânziana, care din 2008 încoace a tipărit această carte ce se constituie într-o veritabilă precursoare a memorialisticii de detenție politică de după 1989.

Managerul acestei edituri, dl Florin Dobrescu, a arătat în preambulul manifestării că între dictatura regelui Carol II (perioadă în care Corneliu Codreanu a ținut acest jurnal de detenție) și respectiv 20160912_184226dictaturile antonesciană și comunistă, ce au urmat, există numeroase concordanțe și asemănări, ceea ce demonstrează încă odată că orice formă de totalitarism este odioasă, indiferent că este de stânga ori de dreapta. Florin Dobrescu a schițat cadrul general legislativ și social-politic al regimului totalitar instaurat de Carol II, prima dictatură care a suprimat Constituția democratică a României interbelice, evidențiind faptul că din paginile jurnalului lui Codreanu reiese că suferința pricinuită de nedreptatea unei justiții aservite regimului era mai intensă decât cea pricinuită de frig, foame sau întuneric.

A fost dat cuvântul distinsei doamne prof. Zoe Rădulescu, fiica legendarului erou anticomunist Gogu Puiu – căzut în 1949 într-o luptă cu Securitatea – ea însăși născută în închisoare în decembrie același an. Doamna Zoe Rădulescu a evocat, cu emoţie, condiţiile deosebit de grele în care a auzit, în familia sa, copil fiind, despre Corneliu Zelea Codreanu, precum şi modul în care acest lucru i-a marcat viaţa. De asemenea, d-sa a făcut o paralelă între modul în care a fost asasinat Corneliu Codreanu în 1938 şi respectiv modul la fel de mişelesc în care au fost asasinaţi luptătorii anticomunişti dobrogeni aflaţi în „trenul morţi20160912_184021i” din 1950, încheind cu îndemnul de a veghea pentru a nu ne pierde din nou libertatea.

Doamna dr. Galina Răduleanu, medic 20160912_192747psihiatru şi fost deţinut politic, fiica marelui duhovnic ortodox Boris Răduleanu, a oferit celor prezenţi o mărturie impresionantă, evocând modul în care a văzut, pentru întâia oară, într-o carte, fotografia lui Corneliu Codreanu, precum şi modul în care acel portret a marcat-o, urmărind-o întreaga copilărie. D-sa a încercat să realizeze un portret al lui Corneliu Codreanu, precum şi o succintă analiză asupra viziunii politice şi spirituale a acestuia.

Dl Florin Dobrescu a prezentat, în final, o mică expoziţie, cuprinzând cărţi, ziare, fotografii, precum şi diverse artefacte ascunse prin îngropare, zidire ori alte moduri, între 1945 şi 1989, cele mai multe având legătură cu perioada la care se raportează şi însemnările lui Corneliu Codreanu de la închisoarea Jilava.

1 Comment
  1. calin eugen says

    O gura de oxigen…Tuturor participantilor,toata dragostea!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php