Şevciuk vrea unirea Transnistriei cu Rusia

0 355

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret privind constituirea unei comisii pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2006 la care 98% dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei la Federaţia Rusă.

Imagini pentru putin sevciuk

Decretul mai prevede ajustarea legislaţiei transnistrene la cea a Federaţiei Ruse, scrie Independent.md.

Potrivit aşa-numitor autorităţi de la Tiraspol planul de a racorda legislaţia transnistreană la cea rusă ar trebui îndeplinit până la 1 noiembrie 2016, scrie Ria Novosti, iar ulterior va pus în aplicare rezultatul referendumului din 2006.

Locuitorii din Transnistria s-au pronunţat în proporţie de 98%, într-un referendum organizat în 2006, în favoarea independenţei regiunii şi a posibilei uniri cu Rusia, însă Moscova nu şi-a modificat poziţia oficială în urma plebiscitului, pledând pentru continuarea negocierilor în formatul „5 2”.

Populaţia Transnistriei este formată din ruşi şi ucraineni în proporţie de 60%. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu peste 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Epertul IDIS, Veceslav Berbeca, consideră însă că acest decret nu aduce nimic în plus în raportul relaţiilor dintre regiunea transnistreană şi Federaţia Rusă şi că scopul documentului emis are miza electorală. „Acest decret nu aduce nimic nou. Cu diverse ocazii la diferite nivele se spunea că ei trebui să-şi ajusteze aşa-numită legislaţia la cea din Federaţia Rusă. Scopul acestui decret este evident pentru că a fost emis înainte de alegerile din stânga Nistrului. A fost emis pentru a acumula mai multe puncte în alegeri pentru că el candidează. Este un pas de PR şi încă odată vrea să arate că este aproape de Federaţia Rusă”, a spus Berbeca, citat de moldnova.eu.

Reamintim că campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din regiunea transnistreană începe de la data de 11 septembrie.

 

sursa: Epoch Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php