Rusia a anexat de facto și Transnistria

5 407
27(810,455)
Nu mai este de ceva vreme niciun secret că Rusia a anexat de facto și regiunea separatistă a R. Moldova, denumită pe scurt Transnistria. Chiar dacă nu există o recunoaștere scriptică a acestui fapt, la fel ca în cazul Crimeei, toate elementele constitutive ale unei anexări se regăsesc până în cele mai mici detalii. Dacă în anii precedenți Moscova se consulta și cu Chișinăul atunci când venea vorba de această regiune, acum Federația Rusă a eliminat complet din ecuație „intermediarul”. Ceea ce este însă mai grav este lipsa de reacție fermă a autorităților, precum și a societății civile care pare anesteziată de un amestec între căldura de afară și indiferență.Ultima ispravă a rușilor în acest sens este deschiderea ostentivă și sfidătoare a nu mai puțin de 22 de secții de votare în Transnistria pentru alegerile parlamentare din Federația Rusă. Totul peste capul Chișinăului, care nici măcar nu a fost consultat. Mass-media a atenționat despre acest lucru încă de pe 20 iulie, dar autoritățile de la Chișinău nu au făcut public vreun demers de protest împotriva acestui fapt. Dacă în anii precedenți au mai fost astfel de incidente, iar Moscova cerea acceptul Chișinău, la acest scrutin Moscova a decis să schimbe tactică și pur și simplu să ignore autoritățile constiționale ale R. Moldova. Colac peste pupăză, partidul unic al lui Putin – Edinaia Rossia – și-a făcut sediu într-unul dintre hoteluri din Tiraspol.

În partea economică, Rusia aplică de mai bine de un an un embargo preferențial pentru firmele găgăuze și transnistrene, sfidând în continuare Chișinău care este nealiniat politic și vrea în continuare în UE. Vizita recentă a lui Rogozin a dat un semnal clar cum că Rusia vrea să deturneze Republica Moldova de pe drumul european și a propus un „măr al discordiei” sub forma unei foii de parcurs. Acest document a dezvăluit adevăratele intenții ale Moscovei care, în subsidiar, ar vrea ca R. Moldova să asigure supraviețuirea economică a regiunii separatiste. Practic, Rusia ar împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Și deraierea de la cursul european și supraviețuirea economică a separatiștilor fără ca Moscova să mai fie nevoită să scoată bani din buzunar. Pe scurt, băgarea mortului până-n ultima cameră a casei moldoveanului.

Cel mai important semnal însă a fost dat în plan militar zilele trecute, când soldații ruși au trecut Nistrul împreună cu cei transnistreni. Totul ambalat sub forma unor manevre militare de antrenament. Totuși, mesajul a fost cât se poate de clar, cum că soldații ruși dislocați în regiune vor lupta cot la cot împotriva oricărui „terorist și extremist” de pe partea dreaptă a Nistrului. Un astfel de exercițiu ar fi putut avea consecințe foarte grave pentru securitatea R. Moldova, ținând cont că aceștia s-au antrenat la doar câteva zei de kilometri de Chișinău. Armata R. Moldova nu a fost mobilizată și a părut complet nepregătită, iar reacțiile politice au fost slabe și de ochii lumii.

Acest lucru denotă încă o dată pericolul neutralității și dovedește încă o dată că „moldovenismul” și „patriotismul” este un doar slogan de adormit copiii și de încins mințile credule. Niciun „patriot” din gașca lui Dodon și a ONG-urilor moldoveniste nu a avut nicio reacție. Acești „adevărați patrioți” și-au dat din nou arama pe față și anume că ar închina țara la primul soldat rus care ar trece Nistru. Însumând toate acest aspecte politice, economice, militare, concluzia nu poate fi decât că Rusia a anexat de facto acestă parte a R. Moldova și că nu se va da dusă de bunăvoie în veci. Important este ce va face Chișinăul pe viitor. Va amputa piciorul cangrenat, sau îl va târî până ce infecția va cuprinde tot corpul?

SURSA: INVESTIGATII.MD

5 Comments
 1. IO...gerules says

  Sa nu inchine Tara rusilor ci s-o lase hienelor care a ingropat Romania de vie,in propriul pamant stramosesc,hiene care s-au inarmat pina in dinti aproape de granitile rusilor.Unde ne sant patriotii?striga cu disperare Mihai Eminescu cu o voce care strabate si astazi inima poporului roman si a patriei sale.Situatia cu rusii nu se prea mai potriveste,nici chiar ca in ’46,atunci erau sovieticii in Rusia,astazi sant rusii si ca orice natie constienta de existenta ei(natia romana si-a cam pierdut acest sentiment)actioneaza in conseciinta mai ales dupa groaznica experienta a sovieticilor care a intunecat cerul Rusiei peste 7 decenii..Stiinta numita ISTORIA este singura stiinta care gandeste si cu un suflet al dreptatii.Acest suflet este divin si odata si odata,in timpii Pmantului acesta SE VA DEZLANTUI.Generatiile pamintesti se succed cu prea mare rapididitate,din pacate,ca omenirea asuprita sa se imbrace imediat in haina fericirii,multe din ele dispar lasand loc asa zisului destin al popoarelor.POPOARELE SANT LASATE DE DUMNEZEU PENTRU A SE IMPLINII MENIREA OMULUI PE PLANETA PAMANT-INALTREA EI SI A UNIVERSULUI ATAT MATERIAL CAT SI SPIRITUAL,dar acest fapt se va realiza in mii de ani,cateva zile pentru timpul Universului Dumnezeiesc.Se pare ca dezlantuirea acestui suflet al dreptatii isi cam arata semnele.

  1. Cedru says

   Ma Gerules ma, asta-i solutia ta, rugaciunea si credinta (cu adevarat – de ca si cum poti crede in Dumnezeu numai partial…) in Dumnezeu? Uiti cumva ca si Rusii sunt nu doar crestini ci si Ortoodocsi pe deasupra? Cand vreodata in istoria recenta a fost documentata o interventie divina intratat cit sa te faca pe tine sa mizezi cu at optimism?
   Iti recomand sa-ti asumi raspunderea faptelor si a deciziilor mai degraba decat sa-ti pierzi vremea atribuindule divinului responsabilitatea deciziilor capitale din viata ta.
   Aici am ajuns in secolul 21, sa riscam totul bazandu-ne pe „cum o vrea Dumnezeu”?

 2. Ionut Moraru says

  Rusii sunt rai, comunisti, iar americanii sunt buni si cu democracy. O idiotenie mai mare ca asta nu se poate auzi acum in 2016!!! Pai nu americanii au aduc bolsevismul in Rusia de pe Wall Street? Pai nu ei ne-au vandut bolsevicilor? Pai nu ei au luptat cu satana impotriva lui Hitler in al doilea razboi mondial? Pai nu ei au sacrificat parasutatii din munti tradandu-i? Pai nu ei au instituit teroarea in lume dupa 1990? Pai nu ei sunt cei mai comunisti, pe aceasi linie cu Kim Jong Un, dar mai cu perdea?

 3. Adrian says

  America sionistă este teroristul Number one al lumii. Exportatori de mizerii ca homosexualismul, lesbianism, depravare morală fără limite, violență, pornografie, ateism, nu poți să mai vezi un film american fără violență, droguri , sex explicit.
  Scăparea românilor este numai în Iisus Hristos, în Biserica noastră, în credința noastră creștină.
  De dincolo, Sfinții noștri martiri ne îmbărbătează, într-o bună zi, se va ridica din nou Căpitanul …

 4. pui de dac says

  Nu e vorba de rusi ca popor, e vorba de conducatorii lor; au fost la fel de imperialisti ca si otomanii, habsburgii si mai nou americanii; pe ei ii intereseaza un singur lucru: testamentul lui Petru cel Mare si cum sa-l implineasca; tot timpul cauta pretexte de conflict; din pacate conducatorii lor au avut mai degraba metehne asiatice , ma uit la Putin si nu vad decat o varianta mai alba si mai „moderata” a lui Gingis han(nu e de mirare ca se-ntelege de minune cu Orban. Cat despre americani prea sunt demonizati si prezentati ca satan pe pamant, ar trebui mai mult echilibru; noi nu trebuie sa acceptam toate aberatiile democratilor iar o administratie republicana ar fi mult mai conservatoare si mai echilibrata cred si nu ar mai incerca sa exporte toate perversiunile din contra le-ar reduce si la ei in tara. Noi suntem prinsi la mijloc ca intotdeauna la rascrucea sferelor de influenta; nu cred ca ar trebui sa iesim din alianta cu SUA, ne-ar inghiti rusii instantaneu, trebuie sa fim prudenti si sa avem nadejdea numai la Bunul Dumnezeu; multa rugaciune si indreptare asta cred ca ne trebuie, trebuie sa oprim in special aceste avorturi care reprezinta crime la adresa neamului romanesc ; sa ne rugam sa ne dea Dumnezeu har sa fim „intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii”; dar fara pocainta si indreptare ce nadejde vom avea. Numai rugaciunile unor oameni curati ale Maicii Domnului si ale Sfintilor inchisorilor ne mai pot salva. Doamne ajuta-ne!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php