„În căutarea poporului pierdut”

2 514

07_06_Afis OpreaIn cadrul evenimentelor dedicate istoriei recente a României , Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batiștei, nr. 15) organizeză împreună cu istoricul Marius Oprea ciclul de conferințe ”În căutarea poporului pierdut”, ilustrat cu  difuzarea unor filme documentare.

Vă invităm marți, 7 iunie, la ora 18.00, la prima conferință susținută de dr. Marius Oprea și la vizionarea documentarului ”Vînătorul de securiști”,realizat de Mirel Bran și Jonas Mercier.

Cu acest prilej, va fi vernisată și o expoziție de fotografie din arhiva personală a istoricului.

 

La această conferință va participa și jurnalista TV Lucia Hossu-Longin.

Marius Oprea este cunoscut publicului larg ca fondator și primul președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România și mai ales prin aceea că, din 2006, a inițiat un program de cercetare inedit în România, ca dealtfel în majoritatea țărilor foste 01comuniste, pe care l-a numit, ușor paradoxal, arheologie contemporană. Este vorba de o arheologie propriu-zisă a victimelor comunismului, începută prin cercetări în Cimitirul Săracilor de la Sighet, în încercarea de a găsi rămăşiţele celor morţi în penitenciarul de tristă faimă de acolo. În fond, mai mult decît de un program de cercetare, este vorba de o căutare a poporului nostru pierdut, a celor morţi în închisori sau uciși și îngropați în genere nu departe de locul unde, din dispoziții arbitrare și fără vreo judecată, au fost asasinați de către Securitate sau Miliție.

”Destinul lui Marius Oprea, Vînătorul de securişti, cum a fost supranumit după ce a intrat în conştiinţa publică drept cel care descoperă şi inventariază mormintele şi gropile comune în care au fost aruncaţi, fără judecată, cîteva mii de români în perioada anilor ‘50 – de consolidare a comunismului în România – ucişi de poliţia politică, a fascinat Occidentul. Filmul, realizat de Mirel Bran şi Jonas Mercier (ambii ziarişti sau corespondenţi în Franţa – n. red.), este o cronică despre travaliul documentar şi logistic pe care-l presupune o deshumare. Privitorul este purtat prin munţi, alături de arheologii Horaţiu Crişan, Gheorghe Petrov şi Paul Scrobotă, “locotenenţii” lui Oprea, pe urmele unor morţi împuşcaţi de Securitate. ” (Ziua de Cluj)

SONY DSCDocumentarul realizat de Mirel Bran și Jonas Mercier a primit mai multe premii la festivaluri de film independent din Statele Unite: Best world feature – DIY Film Festival, Hollywood, 2010, Award of excellence, The Indie Fest, La Jolla, California,, 2010, Best documentary feature – American International Film Festival (Michigan), Best overall – Sky Fest Film Festival (Asheville, North Carolina). Fragmente din film au fost difuzate de postul de televiziune Canal + din Franța și filmul a fost, de asemenea, difuzat în România de TVR 2.

”Marius Oprea este specialistul cel mai avizat în Istoria Securităţii. Animat de un deosebit spririt investigativ, el dă dovadă în tot ce a scris pe această temă – crucială pentru înţelegerea evoluţiei politice a României dinainte, dar şi de după 1989 – de curaj şi tenacitat

e (…). Unui oficial UE, care s-a interesat în cursul unei vizite la Braşov cine este opoziţia din România, cineva, un român, i-a răspuns: Marius Oprea. Oprea a avut curajul, asumîndu-şi un risc deloc neglijabil pentru el şi familia lui, să descîlcească modul în care, în România de azi, Securitatea, privatizîndu-se, şi-a întins tentaculele pînă în cele mai ascunse cotloane ale puterii”. (Dennis Deletant)

Evenimentul se va desfășura în limba română.

sursa: Casa Schiller

2 Comments
  1. IO../gerules says

    Mai fratilor cititi,intelegeti pritre randuri ce urmaresc cei doi corifei de indestigatii.”Vanatorul de securisti”o indeletnicire aiurea,propaganda falsa a acestora,in care se acude adevarul celor petrecute in istoria nu demult petrecuta in Gulacul RPR cum au numit-o cominternistii tara romanilor pana la Ceausescu,cel care are marele merit de a-i schimba atat denumirea cat si infatisarea din toate punctele de vedere.Pe vremea cand bietii eroi si marii carturari ai neamului romanesc au fost maltratati pur si simplu prin inchisori,sau in afar lor,nu ere vorba de nici o securitate.Denumirea inspsimantatoare a celor care-si apara tara din umbra a dat-o ilici iliescu,brucan(brucner),petre roman noelander sau cum naiba ii spunea inainte de roman,gelu.v.voiculesu,dinecu si compania de profitori pe cadavrele poporului roman.Imi e sila sa folosesc majuscule la srierea numelor celor de sus.

  2. Mihai Eminescu says

    felicitari Dobrescu!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php