ANUL JUBILIAR ION GAVRILĂ OGORANU. „Aţi luptat pentru democraţie?”

7 776

partizani coborand 1Printre articolele de ziar aparute dupa înfiintarea Fundatiei “Luptatorii din Rezistenta Anticomunista” se afla unul sub semnatura lui Mircea Iorgulescu. Dupa ce repeta insinuarile cuprinse în alte articole anterioare, termina cu o întrebare retorica ce se vrea încuietoare: “Oare pentru democratie au luptat cei din Rezistenta Armata anticomunista?”

Ma uitam cu tristete la aceasta stupida întrebare, amintindu-mi vremurile de atunci: tara era ocupata de trupele sovietice, armata condusa de generali ca Emil Bodnaras si Walter Roman cânta pe strazi: ”O Moscova, patria mea” si “Dimineata lumineaza zidul marelui Kremlin”. Economia era sovromizata, cultura la fel, aveam si sovrom-patriarhie, lasitatea si vânzarea se întindea în toate partile. Toate leprele, lichelele, lasii si vânzatorii se-ntreceau în a proslavi orânduirea comunista si pe generalissimul Stalin, manualele scolare, inclusiv cele de literatura se traduceau din ruseste, istoria patriei o scria Roller, conducatorii tarii se numeau Ana Pauker, Teoharie Georgescu, Vasile Luca, securitatea condusa de nume precum cele de mai sus ucidea oameni în mijlocul drumului, arestarile si deportarile se faceau dupa bunul plac, nu mai erai sigur ca vei veni de la munca sau ca te vei duce a doua zi la munca, te temeai de cei din casa ta sa nu te vânda, nu mai eram siguri ca vom mai avea o tara. În acele vremuri îsi închipuie autorul, noi cei care renuntaseram la toate, inclusiv la vietile noastre, noi, în pauzele dintre ciocniri, eram preocupati de cum va fi România dupa comunism? Numai un prost îsi putea închipui ca ne gândeam cum vom face privatizare: dupa metoda MEBO sau vânzând fabricile tuturor aventurierilor din lumea larga pe degeaba, ca se va admite sau nu în parlament o motiune de cenzura. Si totusi noi luptam pentru democratie, domnule democrat de carton dresat sa scrii ceea ce scrii, toate grupurile de rezistenta armata sau neînarmata, toate pâna la cel din urma au fost monarhiste. De altfel ca tot poporul român de atunci.

Noi nu mai speram sa apucam clipa victoriei, dar nici prin cel mai laturalnic gând nu puteam concepe ca atunci când România se va scutura de comunism nu se va aseza pe starea de fapt din decembrie 1947, când în vigoare era constitutia din 1923. Si aceasta constitutie era mai democratica decât surogatul facut în pripa de fostii comunisti si de fiii lor pentru uzul personal.

Ion Gavrilă Ogoranu

7 Comments
 1. Ababei Ioan says

  Normal ca Gavrila Ogoranu a fost monarhist, daca Regele Mihai l-a eliberat din lagarele fasciste ale lui Antonescu, si dupa 23 august 1944 a fost sub comanda MS Regelui Mihai pentru eliberarea Ardealului de nord de sub jugul fascist al lui Horty si Hitler.

 2. Ababei Ioan says

  NOUTATI IMPORTANTE pentru Ardealul de nord si toata Romania

  accesati link: despagubirile de razboi de la Germania pentru crimele naziste , sa ceara despagubiri de la nemti toti romanii, toti refugiatii, toti veteranii de razboi, si toti pensionarii http://www.badv.bund.de/DE/OffeneVermoegensfragen/AnerkennungsleistungSowjetischeKriegsgefangene/englisch/start.html

 3. Ababei Ioan says

  LINK OFICIAL

  http://www.badv.bund.de/DE/OffeneVermoegensfragen/AnerkennungsleistungSowjetischeKriegsgefangene/englisch/start.html

  sper ca acum merge,e pagina oficiala a institutiilor germane, ei plateasc romanilor si rusilor impreuna, ca au stat in aceleasi lagare fasciste germane.

  Pe langa prizonierii de razboi in Germania, avem si pensionarii nostri refugiati din ARdealul de nord, si deportatii in Germania din Ardealul cedat, la munca obligatorie, romani get-beget dusi acolo in lagare.

  Avem si crime fasciste germane dupa 23 24 august 1944 in Romania, Bucuresti, nu doar prin bombardamente dar si prin crime impotriva civililor romani, avem si cazuri de tortura.

  Sa plateasca Merkel! Sa plateasca romanilor Germania!

 4. Ababei Ioan says

  Frati romani,

  luati-va pensionarii vostri care au suferit prigoana nazista,

  romani de la sate si orase, refugiati din Ardealul de nord, (probabil si Basarabia),

  Merkel sa plateasca despagubirile, trebuie sa incepem procesele internationale, sa dam statul german in Judecata.

  http://ptv8.blogspot.co.uk/2016/04/despagubiri-angela-merkelgermania-sa.html

  iata aici documentatia necesara, arhivele, si tot ce trebuie. Multe arhive ajungand distruse sunt suficiente declaratiile pensionarilor, sau si martori in tribunale.

  Sunt nenumarati pensionari, veterani de razboi, prizonieri la nazistii nemti, care nu si-au luat despagubirile MERITATE!

  Romania trebuie sa creasca, si ei si urmasii lor sa se ridice! Germania sa plateasca!

 5. Dan says

  Dar de ce atata liniste despre victimele comunismului domnule Ababei ? sau pentru ca Putin nu da nimic am uitat de ei?

 6. Ababei Ioan says

  domnule uita-te si dumitale la Olanda Anglia Israel ,tari normale la cap care fac politica pragmatica.

  Au dat careva in judecata statul RUSIA pentru ceva? Pai rusia a castigat razboiul mondial dumneata iti pierzi timpul asteptand ca acestia sa cotizeze pentru deportatii moldoveni, ucraineni sau altii?

  fi serios omule, fa politica pragmatica suntem in 2016, nu in 1942 cand rusii o luau in gura la greu.

  La Israelieni trebuie sa le dai peste bot cu argumentele lor, nu sa vi cu propaganda neo-nazista sau alte metode.

  Astia isi respecta doar pe cei care le baga p_++ in coaste, pe palestinieni ii recruteaza si ii trimit in Europa ca ,,studenti la medicina,, dupa ce dau cu subsemnatul pe aeroportul Ben gurion.

  Pentru ca stiu puterea lor , a palestinienilor, garantand ca cei care aduc servicii israelului nu vor pati nimic in coloniile palestiniene ocupate.

  Israelienii ii respecta pe americani, vezi si tu PANAMA PAPERS dupa ce a murit MEIR DAGAN, tatal israelienilor, ca fara acest DAGAN, israelul e pe spate.

  Americanii au lovit firmele israeliene din paradisul PANAMA exact cand a murit MEIR DAGAN sa ii santajeze pe israelieni, care acum sunt vulnerabili, pierzand banii si credibilitatea.

  MOSAK FONSEKA e firma lir s altele.

  vrei politica? iti dau politica. Fa politica pragmatica, si OGORANU trebuie promovat din aceleasi considerente pragmatice, el a fost anti-fascist convins, a fost pe front cu ALIATII si nu cu fascistii. iar Antonescu l-a inchis in lagare si puscarii.

  Daca dadea in judecata statul roman castiga sute de mii de euro pentru ca a fost prisonier sub fascisti, ucis de nazisti.

  Si nu doar el, ci si MIRCEA NICOLAU, care a stat 4 ani inchis in lagarele fasciste ale lui Antonescu, persecutat ETNIC fiind minoritar aroman si luptator pentru libertate.

  Vladimir Putin nu e subiectul discutiei, deocamdata rusii sunt vulnerabili ca si israeielienii, sunt slabi economic, sub EMBARGO, iar KLAUS in loc sa profite, ca oligarhii vor sa scape de Sanctiunni, si Klaus in loc sa ii aduca in ROMANIA sa investeasca ca sa scape de Sanctiuniile din Occident impuse rusilor,

  el il face pe sluga umila americana pe 10 centi si o bomboana. Romania e colonie fratilor, si ca sa te ridici trebuie sa faci politica realista!

  Ai nevoie in Romania de tineri, informaticieni si medici care sa aduca bani , investitori straini strategici nu povesti, ca sa poti mari pensiile romanilor apoi.

  Ai nevoie de MOLDOVENI pentru ca lipseste tineretul, si trebuie sa vina imigranti, altfel crapi economic in lumea capitalista.

 7. Ababei Ioan says

  Uita-te si dumitale ,copiii lui Ogoranu sunt in America si mari Martori ai lui Yehova( Copii lui Sabadus-Ogoranu)

  In loc ce Gavrila sa caute solutia reala, sa vina sa dea in judecata statul pentru crimele fasciste, si ca l-a inchis fascistul Antonescu in lagarul de la Aiud,

  sa ia pensia de veteran de razboi anti-fascist pentru eliberarea Ardealului de nord, si cea de detinut politic inchis de Ceausescu in 1976

  cerand statului despagubiri de pana la minim 200.000 de dolari, sa faca politica realista, ori sa se fi infiltrat la PNTCD, ori sa ia Partidul Pentru Patrie dar sa nu faca propaganda neo-legionara directa, fatzisa, ci un partid patriotic, romanesc , nationalist,

  el ce face?

  isi scrie memoriile si il face pe-a marele legionar, dand dreptate Securitatii, care tocmai de aia s-a spalat pe maini,, uite noi am luptat cu legionarii,,

  apoi ce castiga pentru tara in general? Ce a realisat Partidul pentru patrie? Ogoranu? i-au plecat copiii in America de foame.

  Fratilor nu trebuie sa il judecam negativ pe Gavrila, insa in politica nu te afisezi direct ca sa mergi cu capul inainte, ca Isus nu a zis sa fim prosti si naivi , si sa ne spanzuram singuri de usha primariei.

  Ca mai scri un articol despre Corneliu Zelea Codreanu si idealurile tineretii lui, sau despre o generatie pierduta, despre Regele Mihai, este bine si firect, istoric,

  insa cand vine vorba de un PARTID, destinul a zeci de mii de romani, filiale, bani, agitatie, destine, familii cu copii, locuri de munca, deja e treaba serioasa, nu mai e gazetarie istorica.

  De aceea va abordam asa chestiunea, in rest toata stima pentru cele scrise.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php