Despre simboluri, smerenie și Catedrala Mântuirii Neamului

4 984

Ieri a fost lansat un videoclip al formației Taxi intitulat „Despre smerenie” la care au mai colaborat 33 de persoane, unele dintre ele personalități din diferite domenii. Mesajul pe care vor să-l transmită este că nu avem nevoie de Catedrala Mântuirii Neamului pentru că Dumnezeu preferă bisericile mici, din lemn. Le respect părerea dar nu au dreptate. Ce preferă Dumnezeu nu avem cum să știm. Știm doar că Dumnezeu este pretutindeni, atât în bisericile mici, din lemn, cât și în Catedrale.

Iar de Catedrala Mântuirii Neamului avem nevoie și pentru că reprezintă un simbol al identității naționale ortodoxe a românilor. Lumea este plină de asemenea simboluri, atât religioase cât și nereligioase. E suficient să amintim de piramidele din Egipt, Coliseumul din Roma, Partenonul din Atena, turnul Eiffel și Catedrala Notre Dame din Paris, Catedrala Sagrada Familia din Barcelona, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, Catedrala Sfântului Sava din Belgrad sau Statuia Libertății din New York.

Toate aceste monumente reprezintă simboluri identitare care au în comun impozanța, măreția. Cu siguranță că la momentul când au fost construite au fost destui cei care s-au împotrivit doar că peste secole aceste simboluri au rămas. Dacă ne referim doar la Catedrale trebuie să amintim că construcția Catedralei Notre Dame din Paris a durat din 1163 până în 1345, că are o capacitate de 10.000 de persoane și 130 m lungime, 45 m lățime și 35 m înălțime.

Catedrala Notre Dame din Paris
Catedrala Notre Dame din Paris

Catedrala Sagrada Familia a fost începută în 1882 și încă nu este terminată. Catedrala are o lungime de 95 de metri, o lățime de 60 de metri iar cel mai înalt turn o înălțime de 170 de metri. Capacitatea sa este de 13.000 de persoane.

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona
Catedrala Sagrada Familia din Barcelona

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (actualul Istanbul) a fost construită între anii 532 și 537 de către împăratul Iustinian având următoarele dimensiuni: 75 metri lungime, 70 de metri lațime și o înălțime de 54 de metri. Tocmai grandoarea a salvat-o de la distrugere când sultanul Mohamed al II-lea a cucerit Constantinopolul în 1453. Se spune că acesta a rămas uimit de frumusețea Catedralei și că a tratat-o cu respect, înainte de a intra pentru prima oară înăuntru turnându-și un pumn de țărână pe cap în semn de umilință.

Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol
Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol

Mai aproape de noi găsim Catedrala Sfântul Sava din Belgrad are o lungime de 91 de metri, o lățime de 81 de metri, o înălțime de 70 de metri.

Catedrala Sfântul Sava din Belgrad
Catedrala Sfântul Sava din Belgrad

La Sofia, capitala Bulgariei, găsim Catedrala Sfântul Alexandru Nevski cu o suprafață de 3170 mp și o capacitate de 5.000 de persoane.

Catedrala Sfantul Alexandru Nevsky din Sofia
Catedrala Sfantul Alexandru Nevsky din Sofia

Și exemplele ar putea continua.

Un alt motiv pentru care avem nevoie de Catedrală este tocmai expansiunea islamului în lume. Oare de ce nu fac cei de la Taxi o piesă împotriva construirii plănuitei mari moschei de la București finanțată de Turcia? Cum de cei ce se opun acestei construcții sunt considerați extremiști sau rasiști în timp ce cei se opun construirii Catedralei Mântuirii Neamului sunt considerați a fi moderni, sofisticați, ancorați în prezent, toleranți și democrați?

În final am doar o întrebare pentru cei ce au participat la filmarea videoclipului trupei Taxi: Dumnezeu poate sau nu poate fi găsit în aceste Catedrale?

de Tudor Marincu RostOnline

4 Comments
 1. Sapho says

  Ei vorbesc de antinomia biserici mici , din lemn vs. catedrala ca de smerenie vs. opulenta. E drept ca smerenia presupune de cele mai multe ori o miscare dinspre interior catre exterior ( ex: ai inima smerita , o si transpui exterior prin purtare , vorbire etc ) ,dar el e un atribut strict al omului si nu al materiei ; asa incat poti fi smerit in palatul de clestar , cum poti fi la fel de bine mandru in pustie ( precum au fost multi monahi ispititi ).
  Se poate spune ca Dumnezeu ,,prefera ” smerenia , de vreme ce mai toti Sfintii Parinti vorbesc de ea ca de o virtute necesara mantuirii , dar ca Dumnezeu ,,prefera” lemnul mi-e greu sa cred. De fapt, nu cred ca-L intereseaza daca biserica-i din marmora , caramida sau lemn , mica , inalta , solemna, de vreme ce in noi viaza viciul.
  ,,Bisericile” din inimile oamenilor cred ca-I sunt mai pe plac ,iar că preotimea noastra nu se mai ocupa de construirea tipului astuia de biserici si ca abia daca mai intalnesti vreun duhovnic adevarat (care sa nu detina ultimul tip de Audi , ultimul tip de iphone si care se uita cu lehamite la ,,fratele”, rugandu-se ca fariseul din pilda : multumescu-Ti Doamne ,ca nu sunt ca acesta ! ) este intr-adevar ingrijorator pentru crestinatate (cu precadere cea pravoslavnica- tinta tuturor atacurilor de azi) pentru ca preotii astia farisei ,,inchid imparatia cerurilor de dinaintea oamenilor ,in care nu intra si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasa sa intre”

 2. zamoldegikon says

  ce n-ati inteles mesajul e plin de hule ca doar aghiutza o ia razna taman in Postul Pastelui – din ce era facuta Sfanta Cruce ? nu din lemn, cum este mormantul? nu mic? Nu le mai respectati parerea ci dati-le anatema sa fie ” ca un pagan si ca un vames”.

 3. DACUL LIBER says

  Azi ,maine,cetatenii astia vor scoate un videoclip cu megamoscheia ,sa ne convinga sa renuntam la Credinta Stramoseasca, si sa ne „islamizam” si noi.Sunt curios daca si herr johanis renunta la convingerile jidovesti ,arunca kipa in Dambovita si isi ia un turban in cap sa fie sluga lui erdogan.Au uitat nemernicii cat ne-au jefuit si omorat atata amar de secole.Nu inteleg cum mai rabda Poporul….!

 4. Dan says

  Prima impresie, dupa vizionarea pozelor cu aceasta catedrale, este ca arata a siloz, a fabrica, a altceva decat o.. catedrala. Uitati-va la catedralele prezentate, toate inspira un sentiment de inaltare, grandoare si chiar frumusete arhitectonica (vezi cea bulgara,..) demnitate. A noastra arata a casa modesta din cartierul Andronache,suprainaltata, cu niste turle adaugate, ca niste cutii de conserve… Suntem in secolul XXI ! Daca era construita acum …200 de ani, era alt ceva. Aceasta seamana perfect cu popii burtosi, cu ceaunul in cap, cu gandul numai la haleala si bautura. Dumnezeu sa vina prin educatia de acasa, de la scoala, sa se vada in comportamentul de zi de zi al oamenilor si apoi sa ne gandim la o catedrala, unde sa vina parveniti de tot felul care sa-si etaleze evlaviile ipocrite, false. Parerea mea este ca, clerul nu prea este cu… Dumnezeu… Ce vad eu in tara asta care se da ortodoxa in proportie de 95 %, este ca simuleaza credinta…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php