VINO LA FILM! Atacul de la Berna. Cei cinci care au speriat Estul… Un eveniment dedicat Rezistenţei Anticomuniste.

1 474

berna afis varianta 2„Atacul de la Berna”, documentarul realizat de Lucia Hossu Longin în colaborare cu IICCMER va fi proiectat MIERCURI 17 FEBRUARIE 2016, ORA 17, 30, la LIBRĂRIA EMINESCU, Bd. Elisabeta nr. 16 (Piaţa Univesităţii).

Un episod dramatic din lupta de rezistenţă anticomunistă. 14-16 februarie 1955. Trei zile care au ţinut Europa cu sufletul la gură. Cinci tineri refugiaţi români ocupă Legaţia RPR de la Berna, luând ostatici membrii personalului diplomatic. Un ofiţer al Securităţii cade în confruntare. Românii atrag atenţia Occidentului asupra atrocităţilor din România comunistă. După 3 zile, cei 5 se predau. Ei predau autorităţilor elveţiene documentele sustrase din ambasada RPR, dovedind că aceasta acoperea un cuib de spionaj sovietic. Unii istorici au afirmat că grupul a acționat într-adevăr în folosul unui serviciu străin de informații, care dorea să găsească documente legate în mod special de programul de parașutare a agenților români sub acoperire în țările din blocul răsăritean.
După un proces răsunător, sunt condamnaţi la pedepse foarte mici. Un val de simpatie cuprinde întregul Occident.
După 2 ani, şeful grupului, Ovidiu Beldeanu este răpit din Berlinul de Vest de un comando criminal al Securităţii. Adus în ţară, este judecat şi condamnat la moarte. A fost executat la 18 februarie 1960.

Manifestarea este organizată de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

1 Comment
  1. Sergiu says

    Dumnezeu sa-l ierte!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php