A MAI CĂZUT O STEA… Ne-a părăsit LOLA DUMITRESCU, frumoasa luptătoare anticomunistă.

3 464
aurora
„Eu am avut şi un soi de orgoliu, de încăpăţânare, cum să spun, eu nu m-am plâns niciodată! Aveam un soi de îndârjeală, probabil datorită vârstei… Aveam nouăsprezece ani, când ai idealuri, visezi, şi brusc ţi se taie toate aripile… Dragă, cum să-ţi spun, noi suntem norocoşi că am scăpat, că suntem vii, foarte mulţi au murit acolo, că puteam muri…. Ştii ce se întâmplă, eu am avut la Jilava sentimentul acesta ciudat că te pot omorî într-o clipă…”

Am primit trista veste a plecării dintre noi a camaradei AURORA DUMITRESCU, în ziua de 26 ianuarie 2016, la 84 de ani, în urma unei crude boli galopante.

Lola Dumitrescu, aşa cum îi spuneau apropiaţii şi camarazii de luptă, s-a născut în 1932, la Beiuş, judeţul Bihor, şi a absolvit Şcoala Pedagogică, iar apoi Facultatea de Filosofie.

A fost arestată în ziua de 13 decembrie 1951, sub acuzaţia de sprijinire a organizaţiilor de rezistenţă anticomunistă, fiind anchetată în mod bestial, incluisv de celebrul Alexandru Vişinescu. La 3 ianuarie 1953 a fost condamnată la 6 ani închisoare corecţională de Tribunalul Militar Oradea pentru „uneltire contra ordinii sociale”.
A trecut prin închisorile Oradea, Jilava şi Mislea pentru doi ani de zile, iar după eliberare a stat cu domiciliu obligatoriu la Beiuş.
După eliberare din închisoare a suportat numeroase şicane şi a fost urmărită de Securitate. În 1964 a reuşit să-şi finalizeze studiile, absolvind Facultatea de Istorie.

126142_126142_03092013_beta_aurora_dumitrescu.mp4.snapshot.4

23564aurora-1

3 Comments
  1. calin eugen says

    Am avut placerea si onoarea sa o cunosc pe acesta mare luptatoare.Referitor la politica romaneasca actuala,dansa a apelat la cunoscutele versuri:Pleaca-ai nostril,vin ai nostril/Noi ramanem tot ca prostii..Sincere condoleante sotului,si dansul un mare luptator anticommunist!Dumnezeu sa o ierte si sa o odihnesca in pace!

  2. leon says

    Dumnezeu sa o odihneasca, un Neam intreg se inchina in fata unui asemenea Caracter..

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php