FOTO. MAJADAHONDA 2016. Legionarii Moţa şi Marin, căzuţi pe frontul anticomunist din Spania, au fost comemoraţi de spanioli şi români.

7 1.031
DSC_6390
FOTO: Irina Jiglău, corespondent Buciumul 
11048651_1037713862934745_4633692590819958379_n
FOTO: Asociación Custodia Monumento a Legionarios Rumanos Caídos en Majadahonda

Comemorarea din 9 ianuarie 2016 a fost a cea de a 79-a  aniversare a jertfei martirilor Ion Moța și Vasile Marin, căzuţi în luptă cu hoardele comuniste ce vroiau ca, dărâmând biserici și omorând preoți și călugări, să instaureze un nou pol al comunismul în extremitatea vestică a Europei, în acei tulburi ani interbelici . Ca în fiecare an de la înfinţarea sa, Asociația pentru custodierea monumentului de la Majadahonda a organizat, în ciuda unor mari piedici și intrigi, cu succes cinstirea eroilor legionari căzuţi la 13 ianuarie 1937 .
În prezența a peste 150 de persoane, români veniți din toate colțurile lumii și spanioli parţinând mai multor organizații naționaliste (Falanga, Alianța Națională etc.) , comemorarea a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de 2 preoți  ortodocşi – preotul Mircea Bajenar și preotul Ilie – și unul greco-catolic – Marius Vişovan.

DSC_6348
SORIN OLARIU

După cuvântările pline de simțire și emoție despre jertfa creștină a celor doi martiri legionari , a urmat o scurtă cuvântare a reprezentantului Asociației Majadahonda în România şi al Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu  – dl. Sorin Olariu, completată cu mesajul comandantului legionar Dan Boghiu – membru în Consiliu Politic al Mișcării Legionare și al comitetului de construcție al monumentului, cea mai mare autoritate legionară în viață.

DSC_6373
Sabina Văleanu-Creangă

„Ne bucurăm că suntem împreună la comemorarea celor doi eroi legionari Ion Moța și Vasile Marin , aici la Majadahonda . Trebuie să luptăm și să perseverăm în continuare pentru protejarea cultului eroilor legionari morți pentru Hristos în Spania , pentru continuitatea și păstrarea integrității întregului patrimoniu material și politic al monumentului ridicat în memoria jertfei lui Ion Moța și Vasile Marin . În numele Asociației pentru custodierea monumentului de la Majadahonda declarăm că proprietatea

DSC_6382
Miguel Menendez Pinar

integrală  atât a terenului cât și a cultului celor doi eroi este a Mișcării Legionare. Este o datorie față de cei doi eroi, dar și față de întregul sacrificiu legionar de-a lungul istoriei . Orice inițiativă sau propunere în acest sens este binevenită.”
Toate aceste cuvântări au fost traduse pentru camarazii spaniolii de camaradul Eduard Herea.
A urmat cuvântarea Sabinei Creangă Văleanu, tradusă pentru publicul spaniol de Corneliu Creangă.
Apoi a urmat mesajul falangiștilor spanioli ținut de Miguel Mendez Pinar.

Evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnurilor Cara al Sol și Sfântă Tinerețe Legionară.
A relatat reprezentantul în România al Asociaţiei Majadahonda,
Sorin Olariu
DSC_6331Cuvântarea lui Miguel Menendez Pinar:
 ,,Camarazi și prieteni ,
Şi în acest an venim pe pământul binecuvântat de la Majadahonda , stropit acum 79 de ani cu sângele de martiri și luptători al lui Ion Moța și Vasile Marin .
În ciuda tuturor evenimentelor recente, credința ne aduce în acest pelerinaj , în faţa acestui monument atacat și profanat constant, dar nu demolat , acesta rămânând în picioare, nealterat. A rămas în picioare. Şi a fost curăţat datorită camarazilor români care ieri au venit și au renovat toată ziua măreţul monument . Vreau să le mulțumesc public, în numele asociației căreia aparține monumentul.
Aveți privilegiul, prieteni și camarazi, de a călca pe un pământ liber. Liber de legea „memoriei istorice” care scoate din piețele , străzile și din cimitirele noastre esența spiritului spaniol. Spiritul poeților, arhitecților, martirilor, soldaților, muncitorilor și miniștrilor ce au supus comunismul și au construit o Spanie mai bună.
Este același spirit al lui Ion Moța și Vasile Marin: credință și patrie . Ei au lăsat țara lor și au venit în Spania, luptând până la moarte.
Acum un an am anunțat, la acea comemorare, că un grup de camarazi au intrat să facă parte din asociația care este proprietară a terenului și se ocupă cu păstrarea și apărarea monumentului. Am avut 2 obiective. Primul: apărarea administrativă și juridică. După cum știți, acum câteva luni primăria din Majadahonda a aprobat o moțiune pentru demolarea monumentului înainte de 31 decembrie. Al doilea obiectiv: apărarea fizică prin constrirea unui zid în jurul monumentului, pentru protecția lui de actele vandalice .
Primul obiectiv a fost atins . Asociația a rezolvat situația față de ministerul de interne , plătind impozitul pentru bunuri imobiliare și a avertizat primăria că dacă se va atinge de monument , aplicând moțiunea, primarul și consiliul local comit o ilegalitate. Acum, camarazi români și spanioli, puteți sta liniștiți: proprietatea este inatacabilă de legea memoriei istorice. Terenul este o proprietate privată şi a fost pecetluit astfel încât memoria lui Ion Moța și Vasile Marin să nu poată fi uitată .Vreau să-i mulțumesc dl Arturo Sanz și familiei lui pentru donația terenului. Mulțumită acestui fapt, arcadele monumentului sunt în picioare.  Începând din acest an, să ne concentrăm pentru al doilea obiectiv și să protejăm fizic monumentul, prin construirea unui zid, evitând astfel atacurile asupra crucii şi a monumentului.
De câteva câteva luni muncim asupra unei soluții tehnice și astăzi avem un proiect de construcție ce poate începe când vom avea o capacitate economică pentru a susține proiectul (valoarea proiectului este de aproximativ 25.000 EURO). Puteți vedea proiectul în materialele împărțite asistenței și cerem o colaborare pentru toți. E o oportunitate concretă de a converti supărările noastre în vorbe și fapte. Câțiva dintre dumneavoastră ați pus umărul și împreună ne simțit capabili să facem din acest monument o referință de onoare și fidelitate. Un far ce luminează întunericul democrației cu lumina adevărului.

Ion Moța și Vasile Marin nu s-au îndoit niciodată, iar noi trebuie să fim uniți până la moarte, pentru Dumnezeu, pentru Spania și pentru România.

Ion Moța și Vasile Marin – Prezent !
Trăiască Spania
Trăiască România

Cuvântarea camaradului Radu Creangă, reprezentant al Mişcării Legionare în Franţa:

Este o comemorare sub urgiile vrăjmașe cea de astăzi. În România politicieni cu suflete de slugi,din dorința de a plăcea unor grupuri influente și antinaționale au promulgat o lege ce lovește încă o dată Mișcarea Legionară și Neamul Românesc. În Spania un consiliu local decide demolarea monumentului nostru, precum au fost demolate multe din monumentele camarazilor spanioli. Aceste vicisitudini nu fac decât să ne întărească.În lupta noastră nu suntem singuri, « cei ce au căzut uciși de gloanțele dușmane / Pășesc în rând cu cei ce au rămas», spune un cântec legionar. Bineînțeles, e dureros că la atâta timp scurs de la jertfa lui Ion Moța și Vasile Marin, nici statul român, nici ierarhia bisericii noastre naționale nu găsesc curajul și forța de a omagia cum se cuvine pe eroii noștri.

 Părintele Dumitru Stăniloae consideră jertfa lor o ofrandă adusă lui Dumnezeu de poporul român și a reamintit aceasta în primii ani după revoluție. Avem fiecare datoria, ca români și creștini, să continuăm luptă lor, a camarazilor și înaintașilor noștri. Monumentul de la Majadahonda,alături de statuia lui Mihai Eminescu de la Paris, au rămas singurele repere materiale din anii grei ai exilului românesc. Se clatină și astăzi, că și în vremea plecării lor în Spania,așezarea creștină a lumii,dar biserica va ieși mereu biruitoare.

 Vreau,în încheiere,să mulțumesc camarazilor spanioli care ne onorează cu participarea lor în fiecare an. Suntem uniți în luptele de azi,precum am fost în cele de ieri: fie pe frontal spaniel prin prezența legionară,fie pe frontal de est unde Diviziunea Albastră a luptat alături de bunicii noștri împotriva dușmanului comun. Charles Maurras spunea : pierderea ideii naționale duce la însăși pierderea sufletului neamului. Pot fi votate sute de legi ale memoriei,ele nu pot șterge jerfele de sânge ce ne unesc.Vom fi mereu împreună pentru apărarea intereselor și valorilor naționale și a credinței creștine.

Radu Creangă

Cuvântarea d-lui Dan Boghiu – comandant legionar, Elveţia

Se împlinesc în Ianuarie 2016, 78 de ani de când, cu autorizaţia Căpitanului, un grup de legionari din România au plecat să reprezinte Mişcarea Legionară în războiul civil din Spania.  Grupul a plecat să lupte pentru Cruce, apărând biserica şi credinţa, ameninţate de comunism. În acel grup se aflau IONEL MOŢA şi VASILE MARIN. Grupul a fost înrolat în Tercio, alături de camarazii lor spanioli, şi trimişi pe front unde se duceau lupte îndârjite în apropierea Madridului.

În ziua de 13 ianuarie 1938, amândoi au căzut în luptă la Majadahonda. Amândoi erau ortodocşi şi plecaseră într-o ţară catolică să apere pe Hristos. Amândoi avuseseră sentimentul sacrificiului suprem şi credinţei nelimitate. Prin  sacrificiul lor au  pecetluit pe veci prietenia între cele două ţări-surori. 

În fiecare an, Mişcarea Legionară şi Falanga spaniolă comemorează sacrificiul lor, care a devenit mitul Moţa-Marin.

IONEL  MOŢA – PREZENT !

VASILE MARIN – PREZENT!

 Dan Boghiu – comandant legionar, membru în Consiliul Politic al Mişcării Legionare, membru în Consiliul de Construcţie al Monumentului Moţa-Marin

DSC_6323

DSC_6342

DSC_6317

DSC_6356

DSC_6366

 


DSC_6374

DSC_6371

DSC_6378

DSC_6382

????????????????????????????????????
DSC_6398

DSC_6405

DSC_6406

DSC_6410

DSC_6422

DSC_6424

DSC_6634

DSC_6651

7 Comments
 1. ionut moraru says

  Mai multi oameni ca niciodata. Cinste lor!
  Arriba Spania! Traiasca Legiunea si Capitanul!
  Nu mor caii cand vor cainii asiatici!

 2. Daniel Ali says

  Acesti oameni au simtit pericolul si si-au dat viata impotriva ciumei rosii au luptat pe toate fronturile pentru drepturile romanilor, pentru numele de roman si in numele creștinătății …. cu toate astea au fost prigoniți in toate timpurile si sub toate regimurile chiar si acum sunt interzisi. .. au lăsat in urma lor biblioteci intregi de mărturii, trăiri si dovezi clare in care singura lor vina a fost ca Il iubeau pe Dumnezeu, Tara si acest Neam. .. Romani la absolut nici nu ma mira ca sunt prigoniți, invidiati si înghesuiti mereu in coltul negru al istoriei..Teama de verde o are orice iarna dar cred si sper ca firele firave care au mai rămas sub zăpada inconstientei cernuta peste acest popor sa se înmulțească si sa arate soarelui ,,o tara mândră”. .. așa cum si-o dorea Codreanu …

 3. jinga eugenia says

  imi place fff. mult si sunt intru totul de acord cu cea ce s-a exprimat mai sus pentru ca si eu gandesc la fel

 4. gavrila says

  iudeo-masonii voiau atunci, ca si azi, distrugerea crestinismului:atunci prin iudeo-bolsevicii de la Moscova, acum prin iudeo-masonii de la Washington.Doar spalatii pe creier”de stanga, ecologistii, globalistii, liber-schimbistii”si toti MUISTII, cred altceva.

 5. Sorin Juravle says

  Tot respectul ptr. acesti aparatori ai libertatii….Regret ca nu am fost si eu la aceasta comemorare pe 9 Ianuarie, acesti eroi nu trebuie uitati niciodata…Pot ajuta si eu la constructia acestui zid de protectie, eu traiesc in Coslada, as veni sa ajut total dezinteresat economic, doar din respect si patriotism…Va rog luati legatura cu mine prin acest nr. telefon––671773411

 6. Viktor says

  Da, dar in final ati ajuns ce sunteti de atunci: gunoaiele istoriei! Putregai legionar!

 7. Alexandru Mihail says

  Din contra, martirii legionari din temnitele comuniste sunt astazi cinstiti de Biserica Ortodoxa Romana, prin Anul omagial al Aparatorilor Ortodoxiei, martiri care in vremea Patrarhului Miron dar in principal din cauza criminalului rege priapic de trista amintire Carol al II-lea, erau renegati si nici macar nu li se permitea pomenirea in biserici. Iar doctrina nationalist-crestina a revine din nou in prim plan in lume odata cu alegerile de anul trecut din S.U.A. In cel mai recent discurs al sau la Onu pres. SUA a vorbit despre Dumnezeu, patrie si familie ca piloni principali ai lumii atacand in mod virulent regimurile comuniste sau socialiste din Coreea de Nord, Venezuela sau Cuba. Se pare ca totusi la groapa de gunoi a istoriei va fi loc doar pentru comunism si celelalte doctrine fara Dumnezeu care il duc pe om la animalitate…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php