Avion rusesc doborât de armata turcă se prăbuşeşte în Siria. Putin acuză Ankara de susţinerea Statului Islamic

0 374

Aviaţia turcă a doborât un avion militar rusesc despre care susţine că a încălcat spaţiul aerian al Turciei în apropierea graniţei siriene.

Un avion F16 al forţelor aeriene turceşti.

UPDATE (6): În ciuda unor rapoarte anterioare că cei doi piloţi ruşi ar fi murit, un oficial turc a declarat pentru Reuters exact contrariul.

Turcia consideră că piloţii avionului rusesc doborât marţi în apropiere de graniţa siriană sunt încă în viaţă şi se depun eforturi pentru a se asigura eliberarea lor din mâinile rebelilor, a declarat oficialul guvernamental turc pentru Reuters.

“Unităţile noastre, care au primit informaţia că piloţii sunt în viaţă, lucrează pentru a-i scoate în siguranţă din mâinile rebelilor”, a susţinut oficialul.

* * *

UPDATE (5): Un oficial american a declarat că indicaţiile iniţiale arată ca incursiunea avionului rusesc în spaţiul aerian turcesc a durat câteva secunde.

* * *

UPDATE (4): Luând cuvântul după întâlnirea sa cu Abdullah, Putin a acuzat practic Turcia de susţinerea Statului Islamic în privinţa vânzărilor sale de petrol.

“Am monitorizat de mult timp deplasarea unei mari cantităţi de petrol şi produse petroliere spre Turcia din teritoriile ocupate de Statul Islamic. Acest lucru explică finanţarea semnificativă pe care o primesc teroriştii. Şi acum ei ne înjunghie pe la spate lovindu-ne avioane care luptă împotriva terorismului. Şi acest lucru are loc în ciuda unui acord pe care l-am semnat cu partenerii noştri americani pentru a preveni incidente aeriene. Şi, după cum ştiţi, se presupune că Turcia face parte din cei care ar trebui să lupte împotriva terorismului în coaliţia americană”, a declarat Putin.

De asemenea, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi-a anulat vizita plănuită pentru miercuri în Ankara.

* * *

UPDATE (3): Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că pierderea avionului de luptă este “un pumnal înfipt în spate de către complicii teroriştilor”. În primele sale comentarii după incident, el a declarat că nu poate descrie situaţia în alt mod.

Putin a declarat ca avionul rusesc a fost doborât la 4 km în interiorul Siriei, adăugând că piloţii nu erau o ameninţare, conform The Guardian.

De asemenea, au apărut rapoarte neconfirmate că ambii piloţi ruşi au murit după ce s-au catapultat din avionul rusesc lovit de armata turcă.

* * *

UPDATE (2): NATO a confirmat faptul că astăzi va avea loc o întâlnire extraordinară a Consiliului de Securitate la cererea Turciei.

“La cererea Turciei, Consiliul Nord-Atlantic va convoca o întâlnire extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxelles-ului). Scopul acestei întâlniri extraordinare este acela ca Turcia să poată informa aliaţii în legătură cu doborârea unui avion rusesc. NATO monitorizează situaţia îndeaproape. Suntem în contact strâns cu autorităţile turce.”

Declaraţia a subliniat faptul că întâlnirea nu cade sub incidenţa Articolului 4 al Tratatului de la Washington, în baza căruia membrii NATO discută despre o ameninţare la integritatea teritorială, la independenţa politică sau la securitate.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat: “Faptul că aceasta nu este o întâlnire inclusă în Articolul 4, ci doar una informaţională, sugerează faptul că Turcia şi NATO doresc să se asigure că situaţia nu scapă de sub control.”

* * *

UPDATE (1): Pe Internet este circulat intens un material video care aparent prezintă un pilot rus mort, dar autenticitatea sa nu a putut fi verificată, susţine ziarul The Guardian.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a aflat luni în Iran, are planificată pentru astazi o întâlnire cu Regele Abdullah al Iordaniei la Soci. Putin este aşteptat să discute despre incidentul de la graniţo turco-siriană în timpul unei conferinţe de presă după întâlnire.

Un oficial al guvernului turc a confirmat faptul că avionul rusesc Su-24 a fost doborât de avioanele F16 ale forţelor aeriene turceşti după ce aeronava rusească fusese avertizată să nu patrundă în spaţiul aerian turcesc.

Dar într-o declaraţie, el a susţinut că acţiunea militară nu a fost îndreptată împotriva unei ţări specifice ci a fost un act de autoapărare.

* * *

Ministerul rus al Apărării şi preşedinţia turcă, citaţi în rapoarte media ruseşti şi turceşti, au descris avionul ca fiind rusesc. Postul de televiziune privat Haberturk TV a publicat imagini care surprind avionul prăbuşindu-se în timp ce era cuprins de flăcări.

În acelaşi timp, oficialii ruşi susţin că aparatul de zbor nu a părăsit deloc spaţiul aerian sirian.

Un oficial militar, citat de agenţia turcă de ştiri Dogan, a declarat că avionul a fost doborât de avioane de luptă turceşti F16 şi că cei doi piloţi au fost avertizaţi din timp.

Conform rapoartelor media, avionul s-a prăbuşit în teritoriul sirian ostil şi nu sunt cunoscute date despre cei doi piloţi.

CNN Turk a publicat imagini care aparent îi arată pe cei doi piloţi paraşutându-se în siguranţă la sol şi a raportat că două elicoptere au fost trimise din Turcia pentru a-i recupera.

Rami Abdurrahman, care conduce organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că avionul de luptă s-a prăbuşit în regiunea montană Turkomen, în provincia siriană de coastă Latakia, conform ziarului The Independent.

După incident, premierul turc Ahmet Davutoglu l-a trimis pe ministrul de Externe să se consulte cu oficialii NATO şi ONU în privinţa evenimentelor de la graniţa siriană.

sursa: Epoch-Times

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php