Osemintele partizanilor anticomunişti ucişi de Securitate în Munţii Apuseni au fost găsite

1 348

Photo11_050909136._resturile_cabanei_incendiate_de_la_grosi_bigÎn cadrul unei acţiuni de investigaţii arheologice organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), în comuna Bistra, jud. Alba, au fost identificate rămăşiţele pământeşti a cinci persoane care au fost ucise la 4 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupele şi agenţii Securităţii.
Activităţile din teren se desfăşoară în colaborare cu Primăria comunei Bistra, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda şi vor continua până pe 2 septembrie 2015.
Fenomenul rezistenţei armate anticomuniste a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei. Cea mai mare densitate de formaţiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munţilor Apuseni, pe teritoriul fostelor judeţe Alba, Cluj şi Turda, iar dintre acestea, cea mai importantă a fost organizaţia Frontul Apărării Naţionale – Corpul de Haiduci, creată şi condusă de un fost ofiţer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fraţii Alexandru şi Traian Macavei.
Pentru mai multe detalii despre campania de investigaţii, vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0752 108 731 sau 0721 400 396 (arheolog Gheorghe Petrov, expert IICCMER).

SURSA: IICCR

 

1 Comment
  1. calin eugen says

    O veste buna.Toti luptatorii anticomunisti trebuie sa fie strans uniti intre ei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php