NURENBERG PENTRU COMUNIŞTI! Fundaţia Ogoranu susţine înfiinţarea Tribunalului internaţional pentru crimele comunismului.

2 371

DSC_0448Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” salută propunerea Ministrului Justiţiei din Estonia, prezentata zilele trecute la Tallinn, cu prilejul Conferinţei de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, de înfiinţare a Acordului interstatal pentru constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului.
La întâlnirea comemorativă de la Tallinn (Estonia) din 23 august 2015 (Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului), a fost adoptată o declarație comună a țărilor participante, declarație în care se afirmă: “Toate regimurile totalitare, precum cel nazist şi cel comunist, au restricţionat sistematic libertăţile oamenilor şi le-au încălcat drepturile, sub forma lor extremă de crime împotriva umanităţii, motivate ideologic. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost de natură genocidală. Genocidul şi crimele împotriva umanităţii nu se prescriu. Victimele crimelor comise de regimurile totalitare au dreptul la justiţie”.
Declarăm cu această ocazie că susţinem demersul înfiinţării unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, pe care îl considerăm ca fiind un act de justiţie morală şi totodată un act de reparatie datorat victimelor regimurilor comuniste din întreaga lume.
Este o continua suferinta morala a societatilor din tarile care au cunoscut regimurile comuniste din Europa de Est faptul ca 25 de ani de la căderea acestora, ideologia comunista şi autorii crimelor săvârşite în numele ei să nu fi fost încă condamnaţi de un tribunal international.
Pe această cale, în numele supravieţuitorilor rezistenţei anticomuniste din România şi a urmaşilor acestora, dorim să felicităm miniştrii justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia, care s-au alăturat deja demersului, prin semnarea unui acord în acest sens.
Fundaţia “Ion Gavrilă Ogoranu” cere Guvernului României să semneze Acordul pentru înfiinţarea acestui tribunal international şi adresează un apel societăţii civile din România pentru a se implica într-o campanie de sensibilizare a factorilor politici în vederea înfăptuirii acestui demers.

 

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu
Presedinte,
Coriolan Baciu

2 Comments
  1. calin eugen says

    Am lipsit tocmai noi/Cu tot alaiul de eroi!

  2. IO../gerules says

    Da,dar cu urmasii,urmasilor alora ce se va face?Astia care simuleaza demacratia si cauta barci de plutit de unde asficsiaza lumea.A

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php