Omul de cultură, inginerul şi fondator de şcoală medicală clujeană, Prof. Univ. Dr. Pompiliu Manea a trecut la cele veşnice

4 485

hqdefaultOmul de cultură, inginerul şi fondator de şcoală tehnică medicală clujeană, Prof. Univ. Dr. Pompiliu Manea a trecut la cele veşnice. Reîntors recent dintr-o excursie de studiu în oraşele capitale culturale europene din Europa, Pompiliu Manea s-a stins azi dimineaţă în somn. Pompiliu Manea a fost trimis de Asociaţia Culturală Europenă Cluj-Napoca 2021 să promoveze municipiul nostru în oraşele care au deţinut titlu european de capitală europeană. Din păcate, a doua zi după ce a reajuns obosit acasă, în oraş, a decedat, fără să ne mai împrătăşească experienţele sale din fantastica călătorie. A murit lin, în somn ca un adevărat creştin şi fiu de primar legionar din Teleormanul anilor 40.

Pompiliu Manea era cunoscut în rândul clujenilor pentru cenaclul săptămânal „Joia Cuturală Temco”, organizat la concernul pe care l-a fondat în 1990 şi pentru funcţia de preşedinte al filialei PNG Cluj, fiind un apropiat al lui Gigi Becali, patronul echipei Steaua.

Manea Pompiliu – Biografie: Inginer, profesor universitar (născut 7 octombrie 1935, com. Purani, jud. Teleorman)

Studii: Şcoala Normală “Carol I” din Câmpulung Muscel (1952); Liceul “Spiru Haret” din Bucureşti (1954); Institutul Politehnic Bucureşti (1965). Specializare postuniversitară în domeniul nuclear, la Institutul de Fizică Atomică al Academiei Române, cu acad. Horia Hulubei. Studii de specializare în domeniul aparaturii medicale în Japonia, Germania, Olanda, Franţa, S.U.A., Anglia, Italia. Doctorat în domeniul ingineriei electrice la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, conducător ştiinţific prof.dr.ing. Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice, Cluj-Napoca.

Activitate: Lucrează de 55 de ani în domeniul sănătăţii, urcând de la funcţia de tehnician până la cea de preşedinte al Companiei de Tehnică Electronică Medicală, TEMCO – România. A coordonat procesul de instalare a aparaturii medicale din cele 8 spitale monobloc de peste 1000 de paturi, 42 de spitale judeţene şi 24 de spitale municipale, din România. Din anul 1967 este şef de unitate nucleară, destinată “service”-ului de aparatură medicală de radiodiagnostic, radioterapie, analiză structurală şi spectrală a materiei. Expert acreditat în domeniul nuclear (2003). În anul 1990, la 24 ianuarie, a întemeiat prima şi cea mai importantă firmă privată de aparatură medicală din România (TEMCO), cu sediul central în Cluj-Napoca şi 10 reprezentanţe în principalele centre medicale universitare, din România.

poza-cv

Publicaţii: A elaborat 196 articole şi lucrări ştiinţifice, publicate în ţară şi străinătate şi 11 cărţi (autor şi coautor). Trei dintre cărţile sale (“Instalaţii electromecanice în tehnica medicală”, 1980-1982) sunt primele manuale destinate învăţământului tehnic – medical din România. Alte lucrări: Economie şi Administraţie Sanitară, sub redacţia Dr. Ec. Alexandru Popescu, Ed. Medicală, 1988; Colecţia de Aparatură Medicală “Pompiliu Manea”, Ed. Mediamira, 2004; Aparatura de Radiologie şi Imagistică Medicală, Ed. Mediamira, 2006. Director editorial al Revistei de Economie şi Administraţie Sanitară.

Afilieri: Preşedinte al Patronatului Român al Importatorilor, Producătorilor şi Service-anţilor de Aparatură Medicală; Membru fondator şi Vicepreşedinte al Societăţii de Economie şi Administraţie Sanitară, Bioinginerie şi Inginerie Medicală; Membru fondator al Societăţii Române de Neuroştiinţe, al Societăţii Naţionale de Inginerie Medicală şi Tehnologie Biologică şi al Federaţiei Europene de Bioinginerie Medicală, Membru de Onoare al Ziarului “Curierul de Vâlcea” (2005).

Distincţii şi premii: Insigna „Evidenţiat în Munca Medico-Sanitară”, acordată de Ministerul Sănătăţii cu ordinul nr. 122/1976; Distincţie acordată de Academia de Ştiinţe Medicale pentru participarea la şedinţele de recepţie ale lucrărilor de cercetare ştiinţifică executate pe bază de contracte de cercetare, Bucureşti, 27.12.1982; Insigna „Evidenţiat în munca culturală de masă”, oferită de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, Bucureşti, 22.10.1984; Diplomă, 1919-1999, 80 de ani de învăţământ medical şi farmaceutic românesc în Transilvania, acordată de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca 16.12.1999; Diplomă onorifică „20 de ani de CT în România”, Drobeta-Tr. Severin, 06.06.2002; Senator de Onoare al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (2003); Diplomă de Recunoaştere 2004 – The Research Board of Advisors; Profesor Honoris Causa al Facultăţii de Inginerie Electrică din Cluj-Napoca (2005); Cetăţean de Onoare al comunei natale Purani (diploma nr. 1/12.06.2005); Diplomă de Onoare pentru activitate didactică şi de cercetare desfăşurată în cadrul secţiei de Tehnică Medicală şi Exploatarea Aparaturii Medicale (2006); Omul anului 2006, diplomă acordată de The American Biographical Institute, USA; Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale (2009); Senior al Cetăţii Cluj-Napoca 2010.

Referinţe: Lucrările Simpozionului Naţional de Electronică Medicală, Ediţia a V-a/1984, p. 176-181; Buletinul Academiei de Ştiinţe Medicale Nr. 1-3/1985, Bucureşti, p. 137-141;, T.D. Gligor, O. Bartoş, A. Policec, V. Goian, Aparate Electronice Medicale, Editura Dacia, Cluj-Napoca 1988, p. 190-213;, prof.dr. Ioan Zăgrean, O Istorie a Cardiologiei, Editura Dacia, Cluj-Napoca 1993, p. 131-132; Clujeni ai secolului 20. Dicţionar esenţial, Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2000, p.188; Florea Marin, Facultatea de Medicină, Şcoala medicală clujeană şi Spitalele din Cluj (1500-2000), Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2004, p.736-738; Constantin Mustaţă, Amintiri pentru Mileniul III, Ed. Ledo, Cluj-Napoca, 2000, p. 236-245; Cristian Colceriu, Personalităţi clujene contemporane (vol I), Ed. Limes, 2005. p. 155-170; Dan Fornade, Personaltăţi Clujene (1800-2007), Dicţionar ilustrat, Ed. Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2007 p. 333; Coordonator Victor Lorin Purcărea, Tehnologie şi Aparatură Medicală, Ed. Universitară „Carol Davila”, Bucureşti 2008, p. 47-68; Cristian Colceriu, Elite Clujene Contemporane, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Dicţionar bilingv Român-Englez, Ed. Clear Vision, Cluj-Napoca, 2009, p. 489-517.

Sunteți așteptați la un ultim omagiu în clădirea TEMCO din Cluj, str. Republicii, nr. 65-67, Marți 16 Iunie ora 14:00, iar Miercuri 17 Iunie, ora 18:00 la Cimitirul din Pipera!

Înmormântarea va avea loc, Joi 18 Iunie si ora 10:00, la Capela Cimitirului Pipera!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Pompiliu Manea!Prezent!

Ionuţ Ţene

4 Comments
 1. Sorin ANDREI says

  Fundatiile „Buna Vestire” si „Ion Gavrila Ogoranu” au participat, prin cativa reprezentanti ai lor (Alexandru ONOFREI, Dorina CRISTEA, Paula MANEA si subsemnatul), la inmormantarea celui care a fost Pompiliu MANEA.
  Cu aceasta ocazie, evocand momentele traite impreuna cu Domnul Pompi, cum il strigam noi, ne-am amintit si de urmatorul – la inmormantarea dragului lui cumnat, unul dintre cei mai mari legionari romani, Dumitru CRISTEA, in momentul in care s-a trecut la apelul mortilor, Domnul Pompi a salutat legionareste. Peste cateva minute, intrebat fiind de mult prea curiosii asistenti daca si dumnealui este legionar, raspunsul a fost cam urmatorul: „Daca cel pe care acum il conducem pe ultimul drum din aceasta lume, spunea despre el insusi ca palaria de legionar ii este destul de mare, cum as putea eu sa-mi permit sa ma gandesc la faptul ca sunt legionar.”
  Aviz celor care-si scoteau palaria in fata lui Pompiliu MANEA, dar care, in acelasi timp, judecau si injurau legionarismul!
  De fapt, acest lucru seamana cu cele intamplate la inmormantarea Arhimandritului Justin PARVU, cand, foarte multora dintre participanti li se aducea la cunostinta faptul ca parintele a fost legionar, iar acestia sareau ca arsi: „terminati, domne, cu prostiile astea!”
  Iata ce face dezinformarea din om. Il deformeaza, pur si simplu!

 2. vlad says

  ce minciuni oridinare,ce treaba are Manea cu legionarii?!?!?

  tatal lui Pompiliu Manea a fost agricultor, ii cunosc familia bine,nu are nimic cu Miscarea Legionara,fiind liberal de orientare.

  Nu mai scrieti prostii si lasati-l pe ionut tene cu vrajelile lui

 3. vlad says

  si pentru cultura voastra generala,Pompiliu Manea a fost lider in ROTARY CLUB si LIONS CLUB cluburi masonice,

  si om de baza in Banca Dacia Felix,care in 1995 a falimentat.

  Avea prieteni in toata lumea medicala, pe toata planeta,si in Cluburi masonice ale medicilor.El importa aparatura medicala in spitalele de stat din tara,din China si alte tari.

  Nu mai scrieti prostii ca nu a avut legatura cu ,,legionarii,,(fss). ionut tene se plictiseste si bate campii pe internet

 4. Onofrei Alexandru says

  Nu stiu de chestiile astea Vlade; dar este o certitudine ca a avut legionari in familia lui, sora lui a fost membra TPT, iar cumnatul lui Dumitru Cristea legionar fost detinut politic. Avea o mare pretuire pentru Ion Gavrila si venea aproape an de an la Sambata de Sus si la Aiud. Anul trecut la Aiud a facut un parastas pentru sotia lui trecuta la cele vesnice in 1989. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php