Presa internaţională îl consideră pe Ponta ultimul „trofeu” al luptei anticorupţie

1 435

Premierul Victor Ponta, acuzat de fals, conflict de interese şi spălare de bani, este ultimul oficial de rang din România care este atins de DNA, comentează AFP. La rândul lor, alte agenţii de presă foarte cunoscute, publicaţii şi televiziuni au relatat despre acest subiect de mare interes.

Ponta este suspectat de „17 infracţiuni de fals în înscrisuri, de complicitate la evaziune fiscală spălare de bani”, pentru fapte care datează din 2007-2011, în timp ce era avocat, apoi deputat social-democrat, a precizat DNA într-un comunicat, anunţând vineri lansarea unei proceduri penale împotriva sa.

BBC a anunţat că procurorii l-au audiat pe Ponta, suspect de fals, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Ponta ar fi falsificat facturile emise de o firmă de avocatură pentru a cumpăra două apartamente de lux şi o maşină Mitsubishi Lancer, arată sursa citată. The Guardian titrează că preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului, însă acesta a spus că nu va demisiona. Bloomberg expune situaţia premierului şi notează că leul a înregistrat vineri cea mai mare cădere a lunii. Până şi publicaţia bulgară Novinite aminteşte că Iohannis a solicitat demisia lui Ponta dupa începerea urmăririi penale

La rândul ei, Reuters arată că Ponta este un fost procuror care a devenit premier în 2012 şi că Guvernul său are iniţiativa unor tăieri de taxe şi impozite controversate. Sursa citată precizează că Ponta a supravieţuit câtorva scandaluri, însă a fost afectat de înfrângerea surprinzătoare din alegerile prezidenţiale. Procurorii îl acuză pe Ponta că a primit echivalentul a 55.000 de euro din partea unui apropiat, Dan Şova, cu care ar fi semnat un contract de colaborare, transmite agenţia franceză, citată de cotidianul La Libre Belgique.

Pentru a justifica această sumă, primită în mai multe tranşe lunare, el ar fi emis 17 facturi care atestau în mod fals că a lucrat pentru cabinetul de avocatură al lui Şova. Ponta este acuzat, de asemenea, de conflict de interese în exercitarea funcţiei de premier pentru că l-a numit pe Şova de două ori ministru, în 2012 şi 2014.

Şova este urmărit la rândul său de DNA pentru „abuz de putere” în trei dosare care datează din 2007-2008, în timp ce era avocat. DNA a cerut ridicarea imunităţii sale, dar Parlamentul dominat de social-democraţi a votat împotrivă.

Membrii familiei Ponta sunt vizaţi, la rândul lor, de anchete ale DNA: cumnatul său pentru fraudă în folosirea fondurilor europene şi socrul său pentru implicare într-un dosar privind restituirea ilegală a mai multor hectare de pădure.

sursa: Puterea

1 Comment
  1. hodor ion says

    Si pentru,omorarea procuroruluiPanait,fapta care la introdus in lumea politica,datorita lui Nastase,care era mandantul,s-au pedofilie,instrainarea averii nationale,cand va fi tras la raspundere???!!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php