Scrisoare prietenului meu evreu

0 488

Dragă Mike,

Dragul meu prieten,

În cadrul comunității românești de la Montréal cred că ne cunoaștem de mai bine de 8 sau 9 ani. În toți acești ani, cu diferite ocazii, în cadrul numeroaselor activități comunitare, ne-am văzut și ne-am întâlnit de zeci de ori. Precum bine știi, eu niciodată nu mi-am ascuns simpatia și dragostea mea pentru legionarii adevărați și pentru Mișcarea Legionară. Noi doi, tu și eu, întotdeauna ne-am înțeles foarte bine când era vorba de interesele comunității noastre, dar niciodată nu ne-am putut înțelege și ajunge la o concluzie unanimă atunci când a fost vorba de trecutul țării noastre și, mai ales, atunci când a fost vorba de cei care au îmbrățișat ideea legionarismului.

scrisoare-de-la-dumnezeu

Așa cum ți-am spus și cu alte ocazii : i-am cunoscut foarte de aproape pe mulți care au făcut parte din această mișcare și trebuie să recunosc faptul că am fost profund impresionat de atitudinea lor, de curajul lor, de imensa și infinita lor dragoste de țară și de credința ortodoxă. La puțin timp după evenimentele din decembrie 89 am intrat în contact cu foștii deținuți politici, cu membrii și simpatizanții Legiunii Arhanghelului Mihail. De atunci, trebuie să recunosc faptul că aceștia mi-au schimbat viața și modul de a vedea valorile vieții pentru totdeauna. Mai mult, de peste 21 de ani de când trăiesc în Canada, nu am văzut și nu am întâlnit oameni mai buni, mai cumsecade, mai harnici, mai dăruitori decât au făcut-o ei, membrii și simpatizanții Mișcării Legionare. Tot ce a existat și există în cadrul comunității noastre de la Montréal: biserică, centru cultural, câmp românesc, etc, se datorează lor, celor care s-au ocupat și de dezvoltarea și afirmarea culturii noastre. Iar aceasta au făcut-o din dragoste și complet dezinteresat. De aceea am fost și sunt atât de atras și de legat de aceștia, tocmai pentru faptul că în ei și la ei am văzut tot ce poate mai bun, mai pur, mai cinstit și mai nobil în viața și sufletul unui om.

Astăzi, la peste 25 de ani de la căderea comunismului în țara noastră, atât în România cât și în afara hotarelor ei, cu convingere cred faptul că cei care continuă propaganda anti-legionară și continuă să persecute memoria lor, în definitiv nu fac nimic altceva decât să-L persecute pe Christos Însuși. Ei, legionarii adevărați și toți cei care au crezut și cred în această ideologie, au fost și sunt adevărați apărători ai bisericii creștine, a valorilor promovate și propovăduite de Însuși Mesia Iisus Christos.

Știu, și sunt conștient de marea diferență dintre noi, de marea diferență care s-a numit și se numește Domnul Iisus Christos, dar asta nu ne-a împiedicat și nu ne împiedică să trăim în pace, în armonie, în înțelegere și în prietenie pe acest pământ. Am văzut și am remarcat pornirea și înverșunarea ta împotriva a tot ce a fost și este legionar. Această atitudine a ta și a altora de aceeași religie cu tine și care, ca și tine, sunt ferm hotărâți să lupte împotriva a tot ce face trimitere la Mișcarea Legionară, m-a dus și mă duce cu gândul la Sfânta Scriptură unde ni se vorbește de chemarea lui Saul : ”Iar Saul, suflând încă amenințare și ucidere împotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu, și a cerut de la el scrisori către sinagogile din Damasc ca, dacă va afla acolo pe vreunii, atât bărbați, cât și femei, că merg pe calea aceasta, să-i aducă legați la Ierusalim. Dar pe când călătorea el și se apropia de Damasc, o lumină din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată. Și, căzând la pământ, a auzit un glas, zicându-i : Saule, Saule, de ce Mă prigonești ? Iar el a zis : Cine ești, Doamne ? Și Domnul a zis : Eu sunt Iisus, pe Care tu îl prigonești. Greu îți este să izbești cu piciorul în țepușă. Și el, tremurând și înspăimântat fiind, a zis : Doamne, ce voiești să fac ?” (Faptele, capitolul 9, 1-6).

Cu adevărat, voi toți care continuați să-i prigoniți pe legionari și memoria lor, nu faceți nimic altceva decât să-L prigoniți pe Însuși Christos. În România, atât înainte de instalarea regimului comunist, cât și după venirea la putere a acestui sistem politic criminal, s-a dus o puternică luptă pentru apărarea țării și a bisericii strămoșești. Iar dacă această luptă a existat, ea s-a dat de o parte și de alta a Lui Christos: unii împotrivă iar alții în apărarea Lui. Acest război văzut și nevăzut continuă și astăzi. Poporul român, creștin și ortodox, cinstește și onorează din ce în ce mai mult, mai frumos și mai pios, memoria, martirajul și chiar sfințenia unora ca Arsenia Boca, Valeriu Gafencu, Nicolae Steinhard, Părintele Gheorghe Calciu, și mulți alți apărători ai Lui Christos care au făcut parte din Mișcarea Legionară și care au fost și sunt și soldații Lui Christos dar și ai lui Corneliu Zelea Codreanu. Iar dacă tu, și alții din aceeași religie cu tine, continuați și astăzi prigonirea lor și a memoriei lor, asta nu este nimic altceva decât prigonirea Lui Christos și a adevăraților săi ucenici.

Dragul meu prieten, pentru moment mă voi opri aici cu scrisoarea mea. Dar, de va fi cazul, îți voi mai scrie și eventual îți voi răspunde la toate falsele tale acuzații pe care le-ai adus și le aduci legionarilor. Între timp, te rog nu uita ceea ce ți-am spus și verbal : adevărații legionari nu au nimic cu evreii. Ei, cei care au ales de bună voie și nesiliți de nimeni să meargă pe acest drum al creștinismului autentic, știu să aprecieze valoarea unui om și să facă diferența între un om bun și un altul. În cei peste 21 de ani trăiți în Canada, și în întreg acest multiculturalism canadian, de multe ori am avut ocazia să cunosc, să întâlnesc și să lucrez cu foarte mulți evrei. În nenumărate cazuri am avut șansa să mă conving singur de faptul că și ei sunt oameni extraordinari, foarte muncitori și valoroși. De aceea, știu, și sunt ferm convins de faptul că noi, creștinii și evreii, putem trăi cu toții la un loc, în aceeași țară și pe aceași planetă, tolerându-ne unii pe alții și ne putem acomoda pentru a conviețui împreună.

Te îmbrățișez cu drag și te asigur încă o dată de dragostea și prețuirea ce ți-o port.

Al tău prieten, sper, pentru totdeauna,

Marian Costache

Montréal, Canada

*Este vorba de Domnul Mike Farkas din Montréal, Canada.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php