Criza ucraineană: John Kerry se află la Soci pentru negocieri cu Putin
Secretarul de stat american John Kerry a sosit marţi la Soci pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, fiind prima sa vizită în Rusia de la izbucnirea crizei din Ucraina la începutul anului trecut, susţine BBC.
Purtătorul de cuvant al liderului rus, Dmitri Peskov, a numit această vizită un “pas pozitiv” şi a declarat că şeful de la Kremlin este pregătit pentru discuţii “extensive” în cadrul acestei întâlniri.
Kerry se va întalni şi cu omologul său rus Serghei Lavrov.
Călătoria lui Kerry la Soci face parte dintr-un efort continuu de păstrare a liniilor directe de comunicare cu oficialii seniori ruşi dar şi pentru ca viziunile şi poziţia Statelor Unite să fie transmise corect.
Kerry nu a vizitat Rusia de când relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat puternic în privinţa Ucrainei. Acum, se pare că ambele tabere speră ca discuţiile de marţi să fie o şansă, poate una dintre ultimile, pentru a explora punctele care există în comun.
În ultima perioadă administraţia Obama a semnalat că pasează Germaniei responsabilitatea dialogului cu Rusia. Angela Merkel, împreună cu Francois Hollande au început, ca urmare, o rundă de eforturi susţinute de „shuttle diplomacy”, finalizată cu acordul Minsk II, extrem de controversat. După declaraţiile cancelarului german făcute la Moscova, vizita lui John Kerry pare să aducă din nou SUA în prim planul efortului diplomatic.
Peskov a declarat că Vladimir Putin este pregătit să discute despre zonele de conflict – cu alte cuvinte, despre războaiele din Ucraina şi Siria – dar a adăugat că nu depinde de Rusia să se abordeze problema sancţiunilor occidentale.
Există aşteptări din partea ambelor tabere în privinţa acestei întâlniri, dar de asemenea există şi o doză de realism. Un oficial rus a declarat după tipicul şcolii ruse de negociere, extrem de agresive, că agenda este complicată şi că întâlnirea nu reprezintă neapărat o garanţie pentru îmbunătăţirea situaţiei.
Ministerul rus de Externe emisese o declaraţie în care a învinuit SUA pentru provocarea crizei din Ucrainei, pentru încercarea de a izola Rusia şi pentru că a cerut aliaţilor săi occidentali să-i urmeze paşii, conform BBC.
Vizita lui Kerry are loc la două zile după ce cancelarul german Angela Merkel a participat la o ceremonie de depunere de coroane la Moscova pentru a-i comemora pe ruşii ucişi în cel de-al Doilea Război Mondial.
La o conferinţă comună de presă alături de Putin, Merkel a declarat că anexarea Crimeei a cauzat o deteriorare serioasă a relaţiilor dintre cele două ţări. Atât Merkel cât şi alţi lideri mondiali occidentali au boicotat Parada Victoriei de la Moscova, organizată în 9 mai cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste.
Merkel a declarat deja că UE plănuieşte să extindă sancţiunile occidentale împotriva Rusiei cât timp nu va exista un progres semnificativ şi de durată în privinţa implementării prevederilor acordului pentru pacea din Ucraina – un acord încheiat în 12 februarie la Minsk. Acest acord a fost încălcat în repetate rânduri şi a amplificat temerile că razboiul ar putea fi relansat în orice moment.
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.
sursa: Epoch-Times Romania