Bucureştenii au venit în număr mare pentru a-şi aminti de Ion Gavrilă Ogoranu şi de camarazii acestuia din rezistenţa armată anticomunistă. Foaierul Muzeului de Istorie al Bucureştiului – Palatul Şuţu – a devenit neîncăpător pentru mulţimea celor care au dat curs invitaţiei fundaţiei ce poartă numele eroului anticomunist. În marea lor majoritate tineri, dar nelipsind şi câţiva foşti deţinuţi politici, aceştia au vizionat excepţionalul documentar „Operaţiunea Grecia”, un film ce reconstituie acţiunile prin care Securitatea a capturat, în 1955, pe cei mai mulţi din membrii grupului de rezistenţă armată de pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş, conform Buciumul.ro.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” isi exprima “ingrijorarea si totodata dezaprobarea” pentru organizarea in data de 5 mai 2015 intr-o institutie publica, Muzeul de Istorie a Municipiului Bucuresti, si cu participarea unui reprezentant al statului, a unui “eveniment dedicat memoriei unor reprezentanti ai Miscarii Legionare”.

Este vorba despre “seara de film in memoria partizanilor fagaraseni” organizata de Fundatia “Ion Gavrila Ogoranu” in colaborare cu Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, se arata intr-un comunicat.

DSCF4357-600x450

“In prezidiu, alaturi de domnul Octav Bjoza, subsecretar de stat (la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist, n.red.), s-a aflat domnul Florin Dobrescu, presedinte executiv al Partidului Totul pentru Tara.

Cu acest prilej au fost omagiati Ion Gavrila Ogoranu si Valeriu Gafencu, legionari activi in timpul si dupa Rebeliunea din ianuarie 1941. Astfel de evenimente publice, care promoveaza valorile sau memoria unor persoane care au fost membri ai unei miscari politice fasciste, reprezinta un risc pentru consolidarea unei democratii civice la care aspiram.

Memoria celor care s-au opus regimului comunist nu se confunda cu memoria membrilor unei miscari criminale si totalitare”, se arata in comunicatul citat.

Pe site-ul Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu sunt prezentate detalii si imagini de la evenimentul organizat in data de 5 mai, cand unul dintre invitati “a aratat ca nu este normal ca astazi, anumite grupari, sa incerce defaimarea lui Ogoranu sau a lui Valeriu Gafencu, precum si faptul ca societatea civila trebuie sa fie unita pentru contracararea acestor fenomene”.

Octav Bjoza a povestit cum i-a cunoscut pe Gavrila Ogoranu, Olimpiu Borzea si alti luptatori anticomunisti din zona Fagarasului si “a aratat ca mai sunt putini fosti detinuti politici in viata, cerand celor tineri sa profite de prezenta lor in aceasta lume pentru a cunoaste adevarul despre istoria recenta a Romaniei”, se arata pe site-ul citat.

Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor detinuti Politici, a fost prima persoana decorata de presedintele Klaus Iohannis dupa castigarea alegerilor prezidentiale, fiindu-i conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” – in grad de Cavaler.

Decizia noului sef al statului a generat o serie de critici publice, inclusiv din partea Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania, dupa ce in mass-media au aparut imagini de la comemorarea unor legionari la care a participat si Octav Bjoza.

“MCA Romania ia act, cu dezamagire, de decizia presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul National ‘Steaua Romaniei’ in grad de Cavaler unui detinut politic care se afiseaza public cu un partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului”, aratau contestatarii.

NapocaNews, Foto: ogoranu.ro