Un fost ofiţer SRI îl ia la întrebări pe Coldea. Iohannis, solicitat să îl ia la întrebări pe adjunctul Serviciului de Informaţii Român
A vuit presa, în urmă cu câteva zile, despre întâlnirea dintre Traian Băsescu şi un fost ofiţer SRI, în Parcul Herăstrău. Iată că ofiţerul respectiv, Adrian Radu, îi transmite acum o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis în care îi solicită să îl oblige pe controversatul general Florian Coldea, adjunct al şefului SRI, „să răspundă public” la o serie de întrebări legate de contractele pe care serviciul le-ar avea cu Sebastian Ghiţă. În scrisoare, Radu face o listă de 11 întrebări la care, răspunzând, Coldea ar „stopa” „gravele prejudicii de imagine” pe care generalul le aduce „sistemului de siguranţă naţională”.
În primul rând, spune fostul ofiţer SRI, să ne spună Coldea „care este suma plătită de SRI din bani publici şi/sau alte activităţi pe contractele preferenţiale de IT pentru firmele aflate în sfera de influenţă ale lui Sebastian Ghiţă. Apoi, să precizeze câte din aceste contracte au fost acordate de SRI „prin încredinţare directă”, firmelor lui Ghiţă.
Adrian Radu se mai întreabă „care este suma plătită de SRI din bani publici şi/sau alte activităţi, în anul 2012, pentru rebranduirea SRI şi sondajele de opinie realizate de firma The Group patronată de Mihaela Nicola”.
„Anul 2012 a fost un an de criză, fapt ce a fost declarat de toate guvernele care au condus România. În aceste condiţii, de unde a avut SRI-ul bani pentru rebranduire şi (deontologii pot să verifice singuri din declaraţia 359 a firmei The Group), de unde au venit banii plătiţi drept contract pentru care SRI-ul a fost rebranduit”, scrie Radu. El mai spune că pe piaţa publicitară este cunoscut faptul că firma lui Nicola „este una dintre cele mai scumpe firme”, dar şi că doamna respectivă este fiica unui fost ofiţer de securitate, „lucru pe care îl afirmă inclusiv Florian Coldea într-o videoconferinţă cu toată ţara, în cadrul sistemului”.
De la SRI, pentru prieteni
O altă întrebare la care fostul ofiţer crede că ar trebui să răspundă Coldea este legată de „numele firmei care a câştigat contractul pentru «modernizarea» Spitalului SRI de la Baloteşti, un contract cu statul”. El explică faptul că, „la momentul câştigării acestei licitaţii, firma în cauză era în insolvenţă şi, din punct de vedere legal, nu avea drept de participare la licitaţie”. Aceeaşi firmă, susţine Adrian Radu, a câştigat contractul de reabilitare a noului sediu SRI Prahova.
„Florian Coldea cunoaşte sau nu dacă, pentru cele două licitaţii suspecte sus menţionate în care SRI a fost beneficiarul s-ar fi putut obţine diverse avantaje materiale de către ofiţeri cu funcţii din Conducerea SRI, inclusiv de către Florian Coldea (a se vedea vila de la Corbeanca – omisă din declaraţia de avere)?”, se întreabă fostul ofiţer în scrisoare.
Soţia, arma secretă a lui Coldea
El îl mai roagă pe Iohannis să îl întrebe pe general şi de faptul că „soţia dânsului, Dorina Coldea, este comandantul Centrului de Psihologie al SRI”. Dar şi dacă este adevărat că generalul Coldea o foloseşte pentru a se debarasa de subalternii care îndrăznesc să sesizeze organele de cercetare penală în legătură cu „acte şi fapte ilegale săvârşite de ofiţeri din conducerea SRI”. Generalul Florian Coldea e chemat de fostul ofiţer să răspundă dacă îi trimite pe aceşti subordonaţi la soţia sa (Centrul de Psihologie) „la un test de «fidelitate» pe care, normal, îl pică şi le retrage avizul de securitate obligându-i să îşi depună demisia şi, dacă nu vor, îi trece în rezervă în mod ilegal”. Radu dă ca exemplu „cazul recent al unui şef de birou din cadrul Direcţiei E protecţie internă, Daniel Florea şi al altor doi ofiţeri”.
Ultima întrebare din lista trimisă lui Iohannis pentru Coldea se referă la ofiţerii acoperiţi care activează ilegal în Parchete sau Judecătorii. Adrian Radu ataşează scrisorii o declaraţie dată în 2014 de un ofiţer SRI, încă activ atunci, şef de birou în Direcţia E, în care face dezvăluiri din care „rezultă încălcarea flagrantă a legii de către SRI”.
Cine este Adrian Radu
Adrian Radu a făcut parte dintr-un grup de trei ofiţeri de la SRI Prahova care au fost trimişi în judecată de DIICOT, în 2008, care îi acuza că între anii 2004-2006 au divulgat secrete „care periclitează siguranţa statului”. Secretele respective ar fi fost date de acuzaţi spre presă şi se refereau, în opinia DIICOT, la „aspecte tehnice din activitatea SRI, structura organizatorică a SRI Prahova, despre acţiunile aflate în derulare şi priorităţile investigative ale acestei unităţi, care odată divulgate au pus în pericol siguranţa statului”. De fapt, ar fi fost vorba, potrivit unor surse din SRI, de note informative despre activităţi ilegale ale unor înalţi ofiţeri (generali şi colonei) din conducerea SRI, susţinuţi de PSD. Cei acuzaţi de trădarea secretelor au dat publicităţii aceste note după ce nu au fost luate în seamă de şefii lor, ba chiar au fost muşamalizate. Din notele respective reieşeau activităţile penale ale grupului de suspuşi din SRI şi PSD. Aceştia furau şi comercializau produse petroliere, făceau contrabandă cu băuturi alcoolice şi căpuşau industria de armament. După dezvăluirea notelor informative ale celor trei ofiţeri SRI, au fost trimişi în judecată toţi foştii şefi ai SRI Prahova, respectiv coloneii Corneliu Păltânea, Daniel Bucur, Gheorghe Dumitrache şi şeful acestora din centrala SRI, generalul Ovidiu Soare, alături de deputatul PSD Mihai Sireteanu şi alte persoane – militari şi civili – implicate în căpuşarea Fabricii de Armament Mizil.
Iţele duceau până la Năstase
Adrian Radu a explicat în 2008 că este victima unei „farse judiciare” puse la cale prin intermediul procurorului-şef DIICOT George Muscalu, fin al colonelului SRI Gheorghe Dumitrache şi apropiat al lui Adrian Năstase. Mai mult, el a precizat că secretele de care e acuzat că le-ar fi dezvăluit, sunt informaţii din 2004, „îngropate” de conducerea SRI. „În urma dezvăluirilor mele, colonelul SRI Dumitrache, naşul procurorului Muscalu, a fost trimis în judecată alături de generalul Soare, fost mare şef în centrala SRI. Este o răzbunare tipică a acestor mari ofiţeri de Securitate”, spunea la vremea respectivă Adrian Radu. Nu în ultimul rând, el a susţinut că a fost dat afară din Serviciul Român de Informaţii în urma insistenţelor sale privind înregistrarea notelor informative care demonstrau implicarea şefilor săi în activităţi ilegale şi despre cum deputatul PSD Ion Stan şi fosta şefă de cabinet a lui Adrian Năstase, Dorina Mihăilescu, acopereau un grup de contrabandişti în schimbul unor foloase materiale. Din notele informative reieşea chiar şi implicarea premierului de atunci, Adrian Năstase, în lanţul de ilegalităţi ale acestui grup de infractori.
sursa: Puterea
coruptie, incompetenta, tradare