Coroana de oţel regală va fi plasată pe Stema României. Va repusă pe Tricolor

0 978

Drapelul României s-ar putea îmbogăţi în curând cu o coroană care va fi plasată deasupra stemei. Deputaţii jurişti au votat azi un proiect în acest sens, o iniţiativă care aparţine parlamentarilor din toate partidele.

Coroana de oţel regală va fi plasată pe Stema României. Va repusă pe Tricolor

Aleşii susţin că, astfel, stema va sublinia ideea de independenţă şi suveranitate a statului român. Iniţiatorii arată că mai multe ţări europene, precum Polonia, Cehia, Rusia, Bulgaria sau Ungaria au păstrat coroana lângă stema lor.

Potrivit proiectului, acvila va fi incoronata atat pe “scutul mare” – unde aceasta are aripile deschise, tinind in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan – cat si pe “scutul mic”, unde apare stema Tarii Romanesti: “pe albastru, o acvila de aur incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, insotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stanga”.

Initiatorii mentioneaza in expunerea de motive la proiectul legislativ ca, in 1991, Comisia de Heraldica a Academiei Romane a propus refacerea vechii steme din 1921 fara insemnele regalitatii, cat mai neutra din punct de vedere politic. Academicianul Ion Berindei mentiona, spun acestia, ca mai multe tari care au ca forma de stat republica (Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Georgia) au pastrat coroanele in compozitia stemelor lor.

“Coroana de otel pe Acvila Romaniei din stema Regatului Roman, turnata din otelul unui tun turcesc capturat in razboiul din 1877, pe langa morala si traditia crestina, aceasta simbolizeaza caracterul national si independenta obtinuta prin jertfa si lupta poporului roman. Daca vrem sa rupem odata si pentru totdeauna cu trecutul comunist trebuie sa incepem prin reconsiderarea simbolurilor nationale: drapel si stema”, mai arata semnatarii propunerii legislative.

Parlamentarii mai sustin ca, in conditiile in care se dezbate revizuirea Constitutiei, este necesar ca stema sa fie completata “cu toate elementele heraldice care sunt specifice poporului roman”.”A sosit momentul sa reincoronam acvila de pe stema Romaniei, ca act reparatoriu in fata istoriei!”, mai scrie in expunerea de motive.Proiectul, care primise raport favorabil fara amendamente din partea Comisiei pentru aparare, va fi transmis in forma propusa de initiatori Camerei Deputatilor, care este Camera decizională.

sursa: NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php