Grecia evită din nou falimentul, plătind o tranşă din împrumutul FMI

0 447

Deşi la limită, Grecia evită din nou falimentul după ce a efectuat joi o plată în valoare de 450 milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care rezervele monetare ale ţării continuă să scadă, susţine site-ul de ştiri euractiv.

Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Capitalele europene au fost îngrijorate în această săptămână în contextul speculaţiilor că elenii vor primi ajutor financiar din partea Rusiei. Totuşi, atât premierul grec Alexis Tsipras cât şi preşedintele rus Vladimir Putin au declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată după întâlnirea celor doi la Kremlin, că Atena nu a făcut Moscovei vreo astfel de cerere.

Mai mult, înaintea termenului limită din 9 aprilie, au existat discuţii că guvernul din Atena va alege să plătească salariile şi pensiile în locul tranşei din împrumutul FMI.

Dar, după plata făcută joi către FMI, miniştrii finanţelor din zona euro au acordat Atenei şase zile pentru ca aceasta să prezinte creditorilor săi internaţionali un plan de reforme care să îi determine să deblocheze o tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul internaţional de salvare financiară (bailout) încheiat în 2010.

Autorităţile de la Atena au solicitat miercuri seara fonduri europene de urgenţă, dar li s-a spus că mai întâi trebuie să prezinte lista de reforme care să asigure sustenabilitatea finanţelor publice, conform Reuters.

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis, aflat joi la Paris, a declarat că zona euro administrează un medicament toxic ţării sale, lăsând-o fără lichidităţi.

Deşi situaţia este deja complicată, Grecia a pus puţină sare pe rană şi a cerut Germaniei, cel mai mare creditor internaţional al său, să-i plătească despăgubiri de război în valoare de 278,7 miliarde de euro.

O comisie parlamentară înfiinţată de guvernul lui Alexis Tsipras susţine că în datoria Germaniei sunt incluse despăgubiri de război, returnarea unui aşa-zis împrumut acordat cu forţa Germaniei naziste de către Banca Centrală a Greciei şi restituirea comorilor arheologice furate de nazişti.

Germania a respins în repetate rânduri pretenţiile Greciei şi susţine că şi-a onorat obligaţiile, incluzând o plată de 115 milioane de mărci germane făcută Greciei în 1960.

În plus, un memorandum secret realizat de Ministerul finlandez al Finanţelor, unul dintre cei mai duri creditori ai statului elen, a abordat problema înlăturării Greciei din zona euro dacă aceasta nu va reuşi să îşi respecte obligaţiile asumate în programul de bailout în valoare de 240 de miliarde de euro.

Totuşi, ieşirea Greciei din zona euro nu este un lucru dorit de statele europene, în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Atena au căpătat o nouă nuanţă şi par să se intensifice tot mai mult.

via Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php