ALERTĂ! La 300 km de frontiera României RUSIA CREEAZĂ O NOUĂ ENCLAVĂ SEPARATISTĂ. „Republica Populară a Basarabiei“ vizează gurile Dunării şi destabilizarea Republicii Moldova.

3 675
Rusia lucrează la o nouă zonă separatistă în sudul Ucrainei : „Republica Populară a Basarabiei“ care ar putea destabiliza şi Republica Moldova
Rusia lucrează la o nouă zonă separatistă în sudul Ucrainei : „Republica Populară a Basarabiei“ care ar putea destabiliza şi Republica Moldova Regiunea Bugeac
Moscova lucrează la un nou proiect separatist pro-rus în sudul Ucrainei, realizat cu sprijinul unor politicieni de la Chişinău. Luni a avut loc la Odessa congresul de constituire a unei aşa-zise „Rade Populare a Basarabiei” , informează site-ul deschide.md.
Printre invitaţi, au fost prezenţi fostul deputat comunist Grigori Petrenko şi liderul mişcării „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz, Sviatoslav Proinov, şeful organizaţiei de tineret a partidului ultra-naţionalist bulgar „ATAKA“.
Conform presei bulgare, citată de Adevarul.md, Proinov nu este membru al partidului ATAKA, iar organizaţia de tineret a acestui partid este condusă de Denisa Gadjeva. Partidul ATAKA a transmis presei de la Sofia un comunicat în care se arată că Sviatoslav Proinov nu reprezintă partidul. Contactat de Adevărul Moldova, Grigore Petrenko a negat că ar fi participat la congresul de constituire a Radei Populare a Basarabiei de la Odessa).
Înainte de organizarea conferinţei, opt reprezentanţi ai Radei Populare a Basarabiei ar fi fost reţinuţi de organele de ordine ucrainene sub acuzaţia de separatism deoarece împărţeau pliante care anunţau acest congres, mai scrie adevarul.md.
Un mesaj de salut a fost adresat organizatorilor şi de Mihail Formuzal, fost başkan al autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova. Potrivit site-ului, pe care această organizaţie abia înfiinţată şi l-a creat deja, ”Rada (organ colegial de exercitare a puterii n.r.) a fost înfiinţată ca organ reprezentativ, cu scopul apărării intereselor comunităţilor etnice din Basarabia”. Este vorba, în speţă, de cele nouă raioane – Arciz, Bolgrad, Cetatea Albă, Chilia, Ismail, Reni, Sărata, Tarutin şi Tatarbunar – din sudul Basarabiei, care se află astăzi în componenţa Ucrainei, scrie deschide.md.
Potrivit sursei citate, în calitate de delegaţi, la congres au fost reprezentate cele mai importante comunităţi etnice din regiune – bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, romă, moldovenească şi poloneză. Participanţii nu ascund că urmăresc crearea unei entităţi cu statut special în sudul Ucrainei. „Misiunea noastră este de a obţine pentru Basarabia un statut de autonomie naţional-culturală. Popoarele noastre trebuie să fie corespunzător reprezentate în viaţa politică şi economică a Ucrainei, iar comunităţile noastre trebuie să poată influenţa deciziile care privesc regiunea noastră”, se afirmă într-un mesaj difuzat cu această ocazie. Deputaţii aşa-zisei „Rade Populare a Basarabiei” îşi mai rezervă „dreptul la autodeterminare” în cazul aderării Ucrainei la NATO.
Presa ucraineană remarcă,faptul, că organizatorii nu fac public numele deputaţilor prezenţi la congres, ci doar pe cel al invitaţilor din alte ţări, însă în poza ataşată apare un jurnalist de la Odesa, Artiom Buzila, cunoscut pentru vederile sale pro-moscovite. La fel, portalul Korrespondent scrie că site-ul organizaţiei este înregistrat în Rusia.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a luat deja în vizor înfiinţarea acestui „organ reprezentativ”, precizează presa ucraineană. Experţii internaţionali au atras anterior atenţia asupra intenţiilor Kremlinului de a crea o nouă regiune de instabilitate în sudul regiunii Odessa şi a Republicii Moldova, cu denumirea de Republica Populară Basarabia, ori Republica Bugeac.
În cazul realizării acestui scenariu, se presupune destabilizarea situaţiei în Găgăuzia, în raioanele Taraclia şi Basarabeasca din Republica Moldova, precum şi în Transnistria, care ar opri parcursul european al Republicii Moldova. Se presupune, de asemenea, lipsirea Ucrainei de porturile Dunării, stabilirea în regiune a unor baze militare ruse pentru a deschide ulterior un al doilea front împotriva Ucrainei.Sursa:adev.ro/nmfvuo

3 Comments
  1. […] Printre invitaţi, au fost prezenţi fostul deputat comunist Grigori Petrenko şi liderul mişcării „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz, Sviatoslav Proinov, şeful organizaţiei de tineret a partidului ultra-naţionalist bulgar „ATAKA“, titrează Buciumul. […]

  2. […] Printre invitaţi, au fost prezenţi fostul deputat comunist Grigori Petrenko şi liderul mişcării „Patrioţii Moldovei”, Mihail Garbuz, Sviatoslav Proinov, şeful organizaţiei de tineret a partidului ultra-naţionalist bulgar „ATAKA“, titrează Buciumul. […]

  3. N. Raducanu says

    Ipoteza aparitiei unei regiuni pro-ruse in sudul Basarabiei e putin plauzibila. Harta anexata in articol arata ca ar fi vorba despre regiunea Odessa. Dar recent presedintele Poroshenko l-a numit guvernator al reg. Odessa pe Saakashvili, fostul presedinte al Georgiei si cunoscut element de manevra al Washingtonului. Saakashvili nu se poate intoarce la Tbilisi deoarece are o serie de procese , inclusiv de coruptie, in urma carora ar putea fi arestat. De altfel in guvernul ucrainian al lui Jaseniuk sunt trei ministri gruzini fosti in echipa lui Saakashvili si care au precat odata cu el in Ucraina. Analizele apreciaza numireas lui Saakashvili la Odesa, regiune cu majoritate ruseasca, ca o actiune de transformare a Odessei intr-un mare centru economic si militar indreptat contra Rusiei. Se stie ca Saakashvili si-a facut studiile in SUA , iar lovitura de stat prin care acum cativa ani el a luat puterea in Georgia a fost organizata cu sprijin american.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php