Paşti la „beciul domnesc”. Darius Vâlcov şi Radu Mazăre au fost arestaţi preventiv

0 435

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 23 de zile, iar primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ajuns după gratii pentru 30 de zile, joi, după ce magistraţii instanţei supreme au admis, în ambele cazuri, contestaţiile procurorilor la deciziile anterioare ale judecătorilor de drepturi şi libertăţi. Aceştia pronunţaseră măsuri mai blânde pentru cei doi: arestul la domiciliu pentru Vâlcov, respectiv cercetarea în libertate pentru fapte de corupţie, în cazul lui Mazăre. Darius Vâlcov a aflat decizia în timp ce se afla în faţa procurorilor DNA pentru audieri, el fiind transferat direct în arest. La rândul său, primarul Radu Mazăre a fost săltat de poliţişti direct din trafic, el fiind dus la sediul IPJ Constanţa în vederea transferării către „beciul domnesc”, aşa cum plastic caracteriza edilul arestul Poliţiei Capitalei.

Paşti la „beciul domnesc”. Darius Vâlcov şi Radu Mazăre au fost arestaţi preventiv

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost arestat preventiv, joi, pe o perioadă de 23 de zile, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au admis contestaţia DNA la deciza luată săptămâna trecută de un judecător de drepturi şi libertăţi al aceleiaşi instanţe, care hotărâse să-l plaseze în arest la domiciliu. Decizia ÎCCJ este definitivă, astfel încât Darius Vâlcov va sta după gratii în perioada 2-24 aprilie. Procurorii ceruseră arestarea lui Vâlcov pe o perioadă de 30 de zile, însă magistraţii care au pronunţat decizia definitivă au scăzut zilele petrecute de acesta în arest la domiciliu. Darius Vâlcov a primit soluţia de arestare – luată în dosarul în care este suspect că a dat unui om de afaceri contracte „cu dedicaţie” în perioada în care era primar al municipiului Slatina – în timp ce se afla în faţa procurorilor DNA, pentru audieri în legătură cu fapte comise ulterior, în calitate de senator şi ministru. Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri. Totodată, procurorii DNA îl mai suspectează pe Vâlcov că, ulterior, în calitate de senator şi ministru, a sprijinit o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi. Plenul Senatului a aprobat miercuri şi cea de-a doua cerere a DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov fiind înregistrate 106 opţiuni pentru şi 29 împotrivă.

Vâlcov, iubitor de artă şi aur

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Totodată, Vâlcov este suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi. Astfel, acesta ar fi intrat în posesia  mai multor bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, tablouri şi sume de bani. La percheziţii, procurorii au găsit peste 100 de tablouri aparţinând lui Vâlcov, purtând semnături ale unor artişti ca Picasso, Warhol, Renoir, Tonitza sau Luchian. Alte 47 de astfel de opere de artă au fost predate de bunăvoie procurorilor de către Darius Vâlcov.

Mazăre, lângă Strutinsky

La „beciul domnesc” a ajuns şi edilul Constanţei, alături de prietenul său, Sorin Strutinsky, în dosarul mitei de nouă milioane de euro. În 18 martie, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa supremă a decis ca primarul Constanţei să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky. Tot atunci, judecătorul a respins şi propunerea de arestare preventivă a omului de afaceri Sorin Strutinsky. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, spun procurorii. Mazăre mai este acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste şapte milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi primărie a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). Şi în acest caz, notează procurorii, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.

sursa: Puterea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php