Am scăpat de ruşi. 0% importuri de gaze pentru populaţie, din aprilie

0 416

Luna aprilie 2015 va fi prima din ultimele decenii în care populaţia României va consuma gaze doar din producţie internă. Şi în industrie importurile vor fi extrem de mici, dacă vor fi, pentru că este suficient gaz pe piaţa locală.

importurile de gaze naturale

Procentul de import de gaze pe piaţa reglementată pe care ANRE îl va aviza pentru aprilie este de 0%, iar următoarele luni vor fi , de asemenea, fără importuri, precizează, pentru ECONOMICA.NET, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii. Ar fi pentru prima dată în istoria ultimelor decenii când populaţia României se va alimenta 100% cu gazul produs intern.

„Aprilie, mai, apoi toată vara şi toamna acestui an, România va funcţiona fără gaze de import ruseşti. La această situaţie am ajuns în urma scăderii consumurilor specifice pe partea de industrie, dar şi a investiţiilor în eficienţă energetică”, spune Havrileţ.

ANRE primeşte nominalizările de import de la distribuitori şi transportatorul Transgaz, apoi avizează procentul oficial de import pentru acea lună. De trei ani, pe piaţa reglementată a consumatorilor casnici, procentul de import este de 2%, foarte mic, însă până şi acest mic import se va sista.

Piaţa gazelor pentru fabrici este, din 1 ianuarie, liberalizată în întregime. Firmele mari îşi pot aduce gaze din import la un preţ pe care îl negociază direct cu furnizorul, fără a mai fi nevoie de coşul reglementat de către ANRE. Însă, şi aceste importuri, dacă vor fi, sunt neînsemnate cantitativ, pentru că este suficient gaz pe piaţa internă.

Potrivit explicaţiilor oferite de Havrileţ, în ultimii ani, au scăzut considerabil consumurile marii industrii energofage, cum ar fi cea a îngrăşămintelor sau a sticlei, din motive de restrângere a pieţei dar şi prin investiţii în eficientizare energetică. Astfel, gazul produs intern a ajuns să fie suficient pentru acoperirea necesarului de consum, atât al fabricilor cât şi al populaţiei. Totuşi, până în prezent, importurile au existat, chiar dacă la niveluri mult reduse faţă de perioada antecriză. Astfel, până la liberalizarea totală din 1 ianuarie 2015, industria primea gaze la un coş ce conţinea 5% importuri, 10% în perioada de iarnă. Populaţia primeşte, de peste doi ani, gaze la un coş cu 2% importuri.

În prezent, consumul anual de gaze al României este de 10-11 miliarde de metri cubi anual, din care până la 400 de milioane de metri cubi reprezintă importuri. În 2007, consumul a fost de 18 miliarde de metri cubi, din care importuri circa 6 miliarde de metri cubi. Factura României de-atunci era de 4-5 miliarde de dolari anual. Acum, importatorii români plătesc până la 500 de milioane de dolari pe an.

sursa: Economica.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php