FILM: Atacul de la Berna. 60 de ani.

1 379

MÂNA LUNGĂ A SECURITĂŢII.

berna

Câţi dintre noi ştim că Securitatea, prin Departamentul de Informaţii Externe (DIE), dispunea de echipe specializate în asasinate şi răpiri ce acţionau la ordin în Occident, împotriva vârfurilor emigraţiei anticomuniste.

La 31 august 1958, un astfel de comando avea să-l răpească pe Oliviu Beldeanu, şeful grupului anticomunist care în februarie 1955 ocupase Ambasada română din Berna, dovedind că este un cuib de spionaj sovietic. Un agent al Securităţii legendat în om de afaceri turc, reuşise să câştige încrederea lui Beldeanu, convingându-l să vină în Berlinul de Vest, pentru a primi un loc de muncă. Preluat de la aeroport de un automobil condus de un agent STASSI, Beldeanu este trecut în Berlinul de Est, unde este atacat de securişti. În urma unui schimb de focuri spectaculos, Beldeanu este rănit şi imobilizat. Câteva zile mai târziu avea să fie adus în România comunistă. Anchetat timp de doi ani, el va fi condmanat la moarte şi executat la 18 februarie 1960, la închisoarea Jilava. Împlinise de două zile 36 de ani…

Vrei să afli mai multe despre acest episod eroic? Vino la FILM! „Atacul de la Berna”, un documentar realizat de Lucia Hossu Longin în colaborare cu IICCMER.

JOI 12 FEBRUARIE 2015, ora 18,oo, la Muzeul de Istorie a Bucureştiului (Palatul Şuţu – Piaţa Universităţii).

Manifestarea este organizată de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu.

VĂ AŞTEPTĂM!

1 Comment
  1. mosu says

    asta a fost securitatea bolsevicilor adusa odata cu tancurile sovietice.acele echipe speciale erau organizate si in interiorul tarii-cate sute de mii de intelectuali si tarani instariti au fost saltati si asasinati in acest mod.Am avut un amic si fiind intr-o stare mai euforica a recitat cateva versuri in care deplangea ca Munti nostri aur poarta-a disparut pe la jumatatea anilor 50 si dupa 6 luni a aparut.nu a vrut sa spuna unde a fost dus,ce a patit,pana a murit -ii drept ca n-a mai trait mult.Am crezut ca se vorbeste de sec uritatea de mai tarziu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php