Iohannis a anunţat de la Timişoara că susţine ideea unui muzeu al comunismului

1 499

iohannis tmKlaus Iohannis în vizită la Timişoara

Preşedintele ales Klaus Iohannis a anunţat ieri în cadrul unui discurs rostit la Opera din Timişoara, cu ocazia marcării a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, că susţine ideea unui “mare muzeu naţional al comunismului, care să inspire proiecte educaţionale mari”. Deasemenea acesta a spus că “de prea multe ori” românii au arătat că nu au învăţat nimic din istorie şi au ignorat “lecţiile trecutului”.

“De prea multe ori am arătat că nu am învăţat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului, aşa cum este conştientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs în România. Pentru mine aceasta este cu siguranţă o temă de readus în prezent, de repus în discuţia societăţii. Viitorul democratic al naţiunii române depinde de modul în care ne asumăm un trecut tragic, dar şi de felul în care demonstrăm zi de zi că ştim să apărăm libertatea, drepturile omului şi valorile europene. De aceea, avem mereu nevoie de amintire şi reamintire, doar aşa ne putem feri de comunism. România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului care să inspire proiecte educaţionale mari, să inspire teme privind diversitatea, nevoia de toleranţă, de responsabilitate civică. În calitate de preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea şi protejarea memoriei naţiunii sale”, a afirmat marţi seară Klaus Iohannis.

sKlaus Iohannis la Opera din Timişoara

Preşedintele ales a spus că libertatea trebuie să fie întotdeauna un reper şi că regimul comunist s-a prăbuşit aşa cum s-a instalat: prin crime şi abuzuri. “Un sfert de secol a trecut din decembrie 1989 – foarte mult pentru o viaţă de om, suficient de mult pentru ca o naţiune să facă un bilanţ”, a spus Iohannis.

El a menţionat că în “acest sfert de secol” s-a reuşit construirea, în România, a unui sistem de securitate, intrarea în NATO, parteneriat strategic cu SUA şi integrarea în UE. “Astăzi România e o ţară sigură, din punct de vedere al securităţii, şi un partener credibil în lume. Am integrat România în Uniunea Europeană. Este şi acesta un bun câştigat, rezultatul unui acord, unui proiect naţional unanim împărtăşit. Avem o sumă de practici democratice încetăţenite, libertatea de exprimare, dreptul la proprietate şi o cultură civică, participativă deja vizibilă”, a spus Iohannis.

Cu toate acestea, Iohannis a mai criticat şi demagogia clasei politice postdecembriste care “nu a înţeles pe deplin că odată cu libertatea vine şi responsabilitatea, că odată cu puterea vine şi răspunderea în faţa oamenilor”. “Efectele acestui lucru se văd peste tot. Relaţia dintre clasa politică şi cetăţeni a fost profund deteriorată. Parteneriatul a fost înlocuit de neîncredere”, a afirmat preşedintele ales.

El a continuat spunând că reconstrucţia începe cu recunoaşterea restanţelor, cu asumarea răspunderii şi împăcarea cu trecutul. “Va trebui să ne împăcăm cu acest trecut, nu înainte de a-i fi învăţat lecţiile şi să ne uităm spre viitor. Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional. Va trebui să lucrăm consecvent şi coerent, pas cu pas. Nu-i vom convinge nici pe românii de acasă, nici pe cei din străinătate decât atunci când vor vedea că lucrurile se întâmplă în practică. Atunci când vor vedea că există locuri MUNCĂ şi salarii decente, că au sisteme sociale de sănătate, de educaţie comparabile cu cele din ţările occidentale. Şi mai ales când vor vedea că nu mai acumulăm restanţe şi ştim ce vrem să facem cu libertatea câştigată. Nu putem fi ţara proiectelor mereu începute şi mereu neterminate, de la Constituţie la autostrăzi”, a conchis Iohannis. Sursa: FrontPress.ro

iohannis-11Klaus Iohannis participând la ceremoniile religioase de la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană din Timişoara dedicate eroilor din 1989

1 Comment
  1. Ion Olaru says

    Procesul Comunismului pentru Condamnarea Comunismului sunt necesare pentru a depasi fundatura in care a fost bagata Romania. Fiecare cominst sa fie condamnat nominal, chiar daca simbolic, pentru ca toti sunt vinovati. Uni au si-acum salarii de la bugetul de stat fara sa faca nimic, tortionarii au pensii nesimtite de cel putin 1 500 (una mie cincisute de euros) pentru c-au slujit fosta Uniune Sovietica ce-a ocupat Romania.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php