Premoniții despre România Reîntregită la CNN și Poșta Franceză?

3 494
Premoniții despre România Reîntregită la CNN și Poșta Franceză ?

ROMÂNIA

CNN, 3 decembrie 2014

Cunoscutul canal de telviziune american – CNN a ilustrat materialul despre accidentul la centrala nucleară de la Zaporojie (Ucraina), petrecut pe 3 decembrie a.c., cu o ilustrație în care granițele României cuprind și spațiul dintre Prut și Nistru, actuala R. Moldova, ca o singură Țară. Ce știu cei de la CNN și noi nu? Să fie oare o simplă gafă această întâmplare ? …sau viziunea despre acest spațiu a politicii Americane strecurată în mod „nevinovat” pentru a pregăti publicul?

Romania_reintregita-CNN

Poșta Franceză ( material publicat pe R.B.N. Press în data de 4 iunie 2013)

În acelaș cor cu CNN, dar cu un pic mai mult (înainte de explozia crizei din Ucraina), Poșta Franceză publica nici mai mult nici mai puțin, harta României Mari  (granițele statului român așa cum erau în perioada interbelică) ca stat membru UE pe o  emisiune de timbre.

 

Republica Moldova, Bucovina de Nord și Basarabia de Sud membre ale Uniunii Europene, încorporate în teritoriul României Mari, așa cum arăta la 1 Decembrie 1918.

Nu este vorba despre o ficțiune geopolitică, ci despre o imagine tipărită pe sute de mii de timbre emise de Poșta Franceză, răspândite în toată lumea, odată cu corespondențele plecate din Hexagon către cele patru puncte cardinale, dar și în albumele colecționarilor de mărci poștale.Timbrul, tipărit în cadrul unei colecții intitulate generic, „Lumea 2011”, fixează cu fidelitate maximă hărțile tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reproducând fără greșeală hotarele țărilor, cu excepția României, care figurează cu conturul consacrat în perioada interbelică. Adică atunci când frontierele patriei încadrau și provinciile ulterior răpite de imperiul sovietic. Textul din partea stângă superioară nu lasă loc de îndoieli și explică: „Uniunea Europeană, 27 de state membre de la 1 ianuarie 2007”.

Să știe Poșta Franceză, una dintre cele mai respectabile instituții de stat ale Franței – țară care este unul dintre polii de greutate ai Uniunii Europene – ceva în plus față de ce știm noi? Să fie vorba despre o eroare – dar una frumoasă, să recunoaștem – a unor funcționari publici, sau de o premoniție istorică a verilor de gintă latină?

de Dorian Theodor / R.B.N. Press

3 Comments
  1. Adrian says

    Gheorghe Ioan, dacă citeai Predica la Duminica a 27-a după Rusalii a părintelui Cleopa Ilie poate nu mai postai infectul link care nu are oricum nici o legătură cu articolul de mai sus. Să mai adăugăm că suntem și în timpul postului domnule Gheorghe Ioan sau IonIon. Interesante numele sub care postezi domnule… din Cluj.

  2. Q says

    Foarte simpatic articolul. Daca in cazul CNN, lucrurile sunt oarecum discutabile (daca va amintiti , debarcarea in Somalia a intarziat pana la… sosirea CNN), in cazul postei franceze am un puternic presentiment ca este vorba despre o nevinovata greseala de tipar (si atat…). Dar Bunul lucreaza pe cai nestiute. Ceea ce aparent este imposibil pentru posta franceza, este perfect posibil pentru Tatal. :o)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php