Gafa istorica a lui Putin care a nedumerit lumea

0 519

putinRidicarea Crimeei la rangul de Țara Sfântă a rusilor de catre președintele Vladimir Putin a provocat nedumerire șicomentarii ironice din partea istoricilor și analiştilor politici, potrivit Bloomberg.

Crimeea pentru ruși este la fel ca Muntele Templului din Ierusalim pentru cei care mărturisesc islamul sau iudaismul„, a declarat Putin în discursul său anual din faţa Consiliului Federatiei Ruse. Cneazul Vladimir a fost crestinat (botezat) la Korsun, în Crimeea, a explicat afirmatia sa președintele rus.

Problema este ca personajul istoric la care face referire Putin, ligitimeaza apartenenţa peninsulei Crimeea la Ucraina, şi nu la Rusia, observa istoricii. Astfel, Vladimir era cneaz de Kiev, nu de Moscova, fapt care pune accentul pe dreptulKievului asupra Crimeei„, a declarat istoricul și politologul rus Andrei Zubov.

„De fapt, istoricii inca polemizeaza daca cneazul Vladimir a fost crestinat la Vasilevo, lângă Kiev, sau la Korsun”, a declarat Zubov, care a fost concediat de la MGIMO (Institutul de Stat pentru Relatii Internationale de la Moscova) pentrucomparația anexarii de catre  Putin a Crimeei cu Anschluss Österreichs realizat de Hitler.

crestinarea cneazului Vladimir

Din punct de vedere religios, Kievul este un loc mult mai important pentru pelerinii ortodocși ruși decât Crimeea„, a declarat diaconul Andrei Kuraev.

La randul sau, cunoscutul istoric Igor Danilevsky sustine ca aceasta comparaţie – a Crimeei cu Ierusalimul nu este unpas bunpentru justificarea acțiunilor Rusiei.

Partea istorică a discursului a fost foarte ciudată a declarat analistul politic Gleb Pavlovsky Mulți ruși vor fi surprinși sa auda comparatia evrei-ruși, și CrimeeaIerusalim”.

Pana la urma, comparatia a fost din partea lui Vladimir Putin o gafa istorica sau un dictat pentru istorici? Manualele rusesti ne vor arata.

sursa: Pagina de Rusia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php