Directorul IICCMER: Proiectul meu, înfiinţarea unui muzeu al comunismului

0 394

Invitat la Interviurile Telejurnalului, teologul Radu Preda, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a vorbit cu jurnalistul TVR Mirela Nagâţ despre intenţia sa de a realiza un Muzeu al Comunismului, dar şi despre credinţă, pelerinaj, procesele torţionarilor, corupţie.

Proiectul meu personal ar fi înfiinţarea unui Muzeu al Comunismului în România, care să pună în legătură toate memorialele, cum ar fi cel de la Sighet (…) adresat tuturor categoriilor sociale şi de vârstă„, a spus la Interviurile Telejurnalului teologul Radu Preda, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

În opinia lui Radu Preda, acest muzeu ar fi dedicat în special tinerilor, pentru „a nu-i lăsa pe cei care acum îşi încep viaţa civică, de a nu-i priva de o conştiinţă a faptului că nimic din ceea ce au ei ca libertăţi, ca drepturi, nu este de la sine înţeles, ci că libertatea este o stare permanentă de luptă, că nu este un dat pentru totdeauna”.

Directorul IICCMER a amintit de primul proces intentat unui fost comandant de închisoare politică, Alexandru Vişinescu, cel care a condus închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat, unde mulţi deţinuţi politici au murit în urma regimului de teroare.

„Actul de justiţie nu ţine cont de un timp şi de un loc”. Directorul IICCMER a dat asigurări că „Vom continua să muncim cu criteriile ştiinţifice şi cu instrumentele prevăzute de lege şi după ce vor muri unii dintre cei care sunt pe listele noastre sau ne sunt semnalaţi”.

Comunismul, în toată iraţionalitatea desfăşurării sale, a avut un plan şi nişte slujitori fideli, pe care noi trebuie să-i devoalăm”, este de părere Radu Preda.

Pelerinajul, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani

Faptul că biserica se bucură de încredere la cote maxime, nu este un bonus pentru biserică, este un vot negativ dat unor instituţii care ar fi trebuit să funcţioneze mai bine decât funcţionează”, crede Radu Preda. „Pelerinajul este o formă de căutare a dialogului omului cu Dumnezeu, şi aş profetiza o şi mai mare amploare a acestui fenomen în anii care vin”, a mai spus directorul IICCMER.

Corupţia şi omul care merge la biserică

Radu Preda: „Dimensiunea liturgică, care în ortodoxie are valenţe foarte profunde, nu se regăseşte în practica, în etica de zi cu zi a aceluiaşi credincios. Pentru că e vorba de o incapacitate provizorie, sper, a celor care slujesc biserica de a da un dublu mesaj: religios şi etic, adică consecinţa practică a ceea ce crezi. Pentru că nu eşti doar ceea ce crezi ci eşti şi ceea ce faci în numele credinţei tale„.

sursa: TVR

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php