Icoanele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

0 361

Cel mai des, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este reprezentat iconografic drept „ucenicul iubit” (tânăr) sau „Teologul” (bătrân).

În cea mai cunoscută icoană a Sfântului Apostol Ioan, acesta este reprezentat cu chip tânăr. Este vorba despre icoana numită și „ucenicul iubit”, în care sfântul se odihnește pe pieptul Mântuitorului Hristos, în timpul Cinei celei de Taină.

Aceasta, însă, nu este singura icoană în care Sfântul Ioan este zugrăvit ca tânăr de aproximativ șaisprezece ani, fără barbă și cu părul castaniu. El este pictat cu acest chip în toate scenele din viața lui Hristos – la Schimbarea la Față, Răstignirea Domnului și în cele descrise de Faptele Apostolilor – la Înălțarea Domnului, Pogorârea Duhului Sfânt.

Atunci când este zugrăvit în portret, Sfântul Ioan este înfățișat drept o persoană în vârstă – „Teologul”. El este reprezentat ca un bătrân de aproximativ șaizeci de ani, cu fruntea înaltă și barbă lungă, ținând în mâini cartea Evangheliei sale care, de multe ori este deschisă, pentru a ne descoperi anumite versete.

Sfântul Ioan mai este reprezentat scriind el însuși Evanghelia sau dictând Cartea Apocalipsei ucenicului său, Prohor, în peștera Apocalipsei de pe insula Patmos.

De asemenea, el mai poate fi reprezentat cu un înger care-i șoptește la ureche Cartea Apocalipsei, dar și împreună cu un vultur – simbolul său și a Evangheliei sale.

sursa: Doxologia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php