Conferinta – spectacol “Plange printre ramuri luna” – dedicata implinirii a 50 de ani de la eliberarea detinutilor politic

0 537

sb_s1.JPG

Aniversarea a 50 ani de la eliberarea detinutilor politici a fost onorata la Sibiu la prestigioasa institutie publica de cultura traditionala romaneasca veche de 153 de ani, Biblioteca Astra, in colaborare cu Cenaclul “Lumina Lina” condus de pr. Catalin Dumitrean si cu invitatii : prof. universitar dr. Corvin Lupu si lector universitar dr. Tiberiu Costachescu din partea Universitatii Lucian Blaga, Facultatea de Stinte Politice si Relatii Internationale. In prezenta a 70 de invitati, conferinta a debutat cu prezentarea introductiva facuta de ing. Sorin Olariu a unor repere ale luptei nationale anticomuniste, cu specificarea celor 3 directii fundamentale si anume: lupta armata din munti, lupta si rezsitenta din lagare si inchisori si lupta exilului anticomunist, precum si varietatea notiunii de detinut politic si a diversitatii acesteia, cu mentiunea importantei numerice si valorice a legionarilor.

A urmat o expunere foarte academica a prof. univ. dr. Corvin Lupu, un vrednic cercetator al istoriei contemporane, al documentelor Securitatii si a PCR , legat si afectiv de lupta anticomunista prin traditii de familie. Ineditul expunerii l-a contituit ca discursul sau a debutat cu mentionarea ca lupta si rezistenta anticomunista a inceput imediat dupa 23 august 1944, cu eliberarea legionarilor din lagare, parasutarea in Romania si formarea Guvernului de la Viena condus de Horia Sima. Pastrandu-si obiectivitatea, dar bazandu-se doar pe cercetari si documente despre situatia detinutilor politici, a luptei si a suferintelor lor si a familiilor lor si mai ales a jertfei lor deosebite, prof. Corvin Lupu a captat asistenta si prin conturarea unor aspecte mai putin cunoscute a perioadei anilor 50. Aceste referiri sunt accentuate pe disputele, influentele si consecintele luptei subterane dintre Securitate si Partidul Comunist asupra destinelor detinutilor politici. Aceasta lupta oarba pentru putere are ramnificatii si origini atat in Rusia Sovietica, cat si in evolutia Rusiei de azi. Prezentarea a cuprins multe aspecte istorice dar si emotionale, avand in vedere bogatul patrimoniu al suferintei dar si al personalitatilor sibiene implicate in lupta anticomunista, cu mentiuni speciale pentru suferinta si lupta legionara, care a fost mereu cel mai mare dusman al comunismului inca de dinaintea infintarii Miscarii Legionare prin actiunile nationalist crestine ale viitorului Capitan al Miscarii Legionare Corneliu Codreanu si apoi ale Comandantului Horia Sima.

Al doilea discurs a fost prefatat scurt de Sorin Olariu printr-o paralela a valorilor nationale si crestine ce erau aparate atunci, si situatia din zilele noastre cand nonvalorile sunt promovate fatis in detrimentul celor fundametale romanesti: neam , credinta , familie.

In incheierea partii intai a conferintei spectacol a luat cuvantul prof. Tiberiu Costachescu care a precizat clar si argumentand istoric si faptic valorile luptei si suferintei nationale si consecintele ei in ultimii 50 de ani, precum si impactul social al acestei lupte. Trebuie constientizate continuu ca o datorie de onoare toate ororile regimului comunist si a continuatorilor lui din zilele noastre, astfel incat delictul de opinie si promovarea valorilor sacre ale neamului romanesc sa nu mai fie prilej de opresiune si suferinta.

sb_s2.JPG

Partea a doua s-a desfasurat cu publicul sibian in picioare, Cenaclul “Lumina Lina” aflandu-se la al 243-lea spectacol national. Cantecele si mesajele pr. Catalin au facut din nou apanajul (ca atatea ori in ultimii 24 de ani sub diferite forme de exprimare nationalista) unor adanci trairi sufletesti, cantecele patriotice atat pe versuri consacrate ale poetilor legionari cat si altele multe, ce tin mereu treaza constiinta romaneasca, s-au dovedit a fi cea mai buna forma de exprimare si deschidere sufleteasca pentru orice roman. De ani de zile prin conferinte si cenacluri abordand teme romanesti si crestine, strabatand tara in lung si-n lat, ajungand chiar si la romanii din Germania, Cenaclul “Lumina Lina” e ca un vifor de credinta si spirit romanesc neintinat si curajos, ce trezeste constiinte romanesti mergand in special pe la sate si comunitati romanesti, mereu cu ajutorul unor preoti si colaboratori devotati.

sb_s3.JPG

Conferinta-spectacol s-a incheiat cu speranta unor noi actiuni si cu chemarea dlui Coriolan Baciu, presedintele Fundatiei Ogoranu, de a continua aceste dezbateri la manastirea Sambata in 18-20 iulie si la Aiud in 14 septembrie – ambele pelerinaje si actiuni ce omagiaza lupta din munti si inchisori.

Ing. Sorin Olariu

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php