Spovedania, pe scurt

0 643

descărcare (1)Ce este Spovedania? Este taina prin care pacatele se dezleaga si se iarta de catre preotul duhovnic, care este inzestrat de bunul Dumnezeu cu acest har al legarii si dezlegarii pacatelor. Taina spovedaniei a fost instituita de insusi mantuitorul Nostru Iisus Hristos cand a suflat asupra Apostolilor si le-a zis: “Luati Duh Sfint, carora veti ierta pacatele, li se vor ierta si in cer si carora le veti tine tinute vor fi”. Acest har s-a transmis prin succesiune apostolica tuturor preotilor si episcopilor pana in zilele noastre.

Asadar Dumnezeu leaga si dezleaga in cer ce hotaraste duhovnicul pe pamant si purtatorii acestui har sunt preotii  duhovnici. De ce a randuit Dumnezeu astfel? Pentru ca acela care te dezleaga sa fie om ca si tine, cu neputinte si cu greseli ca si tine. Insa in spatele actului Spovedaniei este insusi Hristos care iarta si tamaduieste pacatele penitentului, preotul fiind numai un martor si organul prin care lucreaza insusi Hristos.Asadar Spovedania este al doilea botez, prin care omul renaste si este repus in starea de har. Este actul prin care orice pacat se iarta, indiferent de marimea lui, cu conditia ca penitentul sa faca pocainta adevaratul si sa hotarasca parasirea  urgenta a a pacatului.

Prin Spovedanie nu numai ca pacatele se iarta si se dezleaga, ci are loc tamaduirea ulterioara a sufletului, de catre harul cel dumnezeiesc, intrucit pacatul a lasat in suflet rani adinci care trebuiesc tamaduite.Sa socotim astfel Biserica un imens spital in care toti ne tamaduim.Cu totii ar trebui sa avem un parinte duhovnic, iscusit, care sa ne duca la Rai.Asadar , vedem ca fara taina aceasta a Spovedaniei, a Pocaintei, nu ne mintuim, ci stind departe de ea ne primejduim propria mintuire.

Spovedania nu presupune post, ci presupune efortul de a ne aminti pacatele si de a le marturisi cu sinceritate la duhovnic. Putem sa apelam la un indrumar de Spovedanie pe care il putem gasi la pangarele manastirilor si bisericilor  si in librariile ortodoxe de pretutindeni.

Spovedania este actul absolut indispensabila pentru a avea acces la taina Tainelor, la Sf. Impartasanie, cu Insusi Trupul si Singele Domnului Hristos.Numai cu acceptul preotului duhovnic ne putem impartasi.Impartasania este practic unirea cu Dumnezeu, cu Hristos adevarat, caci spune Scriptura: “ Cel ce nu maninca Trupul Meu si nu bea Singele Meu, nu are viata (vesnica) in sine.”

VEDEM DRAGII MEI CA SPOVEDANIA SI IMPARTASANIA SUNT ELEMENTE INDISPENSABILE MINTUIRII, PRIN CARE NOI NE TAMADUIM DE PATIMI SI DE PACATE SI CAPATAM PUTERE DE NEBIRUIT IMPOTRIVA DIAVOLULUI.SFINTII PARINTI SPUN SA NE IMPARTASIM SI SA NE SPOVEDIM DES, MAI DES DECIT IN CELE PATRU POSTURI. CIT MAI DES ADICA. FIINDCA, DACA NU AM FACUT PACATE DE MOARTE, CE MOTIV AVEM SA NU NE IMPARTASIM, OARE?SFINTA IMPARTASANIE, PE VREMURILE ACESTEA DE PE URMA, ESTE ARMA DE NEBIRUIT IMPOTRIVA DIAVOLULUI, FARA DE CARE NU VOM PUTEA TRAVERSA ISPITELE SI INCERCARILE VIITOARE.

Sa ne inarmam asadar cu armele dreptei credinte ortodoxe si sa purcedem la lupta. Caci numai asa vom putea birui duhurile rautatii din vazduhuri. Sa nu ne temen , ci sa ne pregatim temeinic cu post, rugaciune, Sf taine, Sf.Liturghie, pazirea sf. Porunci, milostenie, faptele bune.Si vom birui asa cum spune insusi un sfint al inchisorilor comuniste:”Acela care lupta chiar singur, pentru Dumnezeu si neamul Sau, nu va fi invins niciodata”.

CU DRAGOSTE PENTRU TOTI OAMENII,

PR. ANDREI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php