A ajuns oare, România, un sat fără câini, domnule Ponta?!

2 555
Noi, romanii mureseni, inca cu memorie buna, am retinut, cat se poate de clar si cu fermitate spus, din partea autoritatilor, ca marsul secuilor, care urma sa aiba loc la Targu-Mures, la 10 martie a.c., nu a fost autorizat! Asa a fost anuntat in mass-media, asa stiam noi, romanii mureseni! Care a fost pana la urma realitatea? Ce s-a intamplat martea trecuta, am putut vedea bine cu totii, cu acea ingrijorare fireasca, totul ducand, intr-o intoarcere in timp, cu gandul spre acea atmosfera tensionata, premergatoare acelui “martie negru” de la TarguMures, din 20 martie 1990! Sub fluturari de steaguri secuiesti, ale Ungariei, chiar arpadiene (acestea interzise in tara vecina), cu acea stiuta obraznicie, cu lipsa totala de respect fata de Constitutie, fata de legile tarii, fata de Romania, fata de statul de drept, vreo 4.000 de extremisti maghiari, adunati la Targu-Mures, sositi cu autobuzele, cu trenul, cu masinile personale, au calcat, cu inconstienta, cu nerusinata sfidare, totul in picioare.
Provocatori si iresponsabili au clamat sloganuri antiromanesti intr-o atmosfera de incrancenare, intr-o pornire revansarda, iredentista, neorevizionista, de-a dreptul ostila, au nesocotit, cu emfaza nemeseasca, o decizie legala a autoritatilor, obiectivul principal al manifestarilor antiromanesti de la Targu-Mures fiind pentru ei autonomia pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc! Ca o flasneta ruginita cu chemari, parca venind din hrubele unui trecut al pretentiilor gaunoase ale Evului Mediu, reiterate la inceput de secol 21 si de mileniu trei, au rasunat, din nou, la Targu-Mures, sloganurile urlate: “Ardealul-i pamant unguresc!” “Tinutul Secuiesc nu este Romania!”, culminand cu jignirea: “Opincarilor, plecati acasa!”. Grav! Chiar foarte grav!
Din 20 martie 1990 asa ceva nu s-a mai auzit la Targu-Mures! In privinta folosirii, cu nuanta dispretuitoare, a unor cuvinte la adresa purtatorilor de opinci, talpa tarii, stapani de cand lumea si inaintea tuturor ai acestui pamant, poate ca urlatorii de ocazie se gandeau la acea opinca romaneasca, pusa de cei doi ostasi romani, in august 1919, pe Parlamentul de la Budapesta?! Despre acea opinca sa fie, oare, vorba? O intrebare doar! Si mai grav e ca fortele de ordine au fost imbrancite, insultate si atacate cu petarde. Si a inceput marsul neautorizat! L-ati vazut pe acel barbos tantos, ca un paun umflat in pene, in uniforma cu fireturi, un fel de “dirijor” al Garzii Maghiare, organizatie extremista, interzisa in Ungaria, dar libera sa se manifeste, nestingherita, in inima Romaniei? Oare cine o fi el? Cine erau batosii aia, cu uitatura fioroasa, din jurul lui?
Motive cat se poate de serioase au oferit intamplarile din ziua de 10 martie de la Targu-Mures, pentru ca romanii, care nu au ripostat, si bine au facut, deoarece, provocatorii doreau o scanteie pentru a sari capacele inversunarii lor, sa-si puna si sa puna mai multe intrebari guvernantilor romani, dupa ce habaucii aceia, adunatura aia pestrita, nestapanita, au plecat intr-un mars neautorizat, intr-o “plimbare civica”, asa spuneau ei in bataie de joc, spre centrul Targu-Muresului, imbrancind jandarmii, aruncand cu petarde? Asta-i, in capul lor, tulburat de ambitii autonomiste de pretentii absurde, “plimbare civica”? Ce cautau la TarguMures, oamenii partidului extremist “Jobbik” al lui Vona Gabor, mereu intretinand cu benzina focul iredentist antiromanesc? Cum este posibil ca o organizatie paramilitara, extremista, cum este Garda Maghiara, interzisa in Ungaria, sa se manifeste, paradoxal, ca neinterzisa, pe teritoriul Romaniei? Cum este permis unor sicofanti, dusi cu pluta, sa strige, sub steaguri secuiesti si ale Ungariei, in inima de Romanie: “Sa piara Trianonul!”, cu o dezlantuita ura impotriva unui tratat international? Cum este permis ca, intr-un stat de drept, stat national, unitar si independent, sa vina niste straini din Catalonia, din Tirolul de Sud, de pe unde si-a intarcat mutul iapa si dracul copiii si sa racneasca, cat ii tin bojocii: “Autonomie Tinutului Secuiesc!”, considerand ca se afla, dupa ce pe la noi se plimba ca voda prin loboda, intr-un sat fara caini? Oare poate concepe cineva ca asa ceva s-ar putea intampla si vedea in Franta, Germania, Italia? Adica, niste straini sa se manifeste impotriva ordinii de drept de acolo? N-ar trebui luati de guler, dusi pana la granita si, cu un sut zdravan in fund, sa fie trimisi acasa, declarati persona non grata?
Unde s-a mai pomenit, oare, ca ONG-ul lui Izsak Balazs, numit CNS (Consiliul National Secuiesc), sa ceara autonomie teritoriala? Ce cautau aici, pe meleagurile Ardealului, acei zurbabii galagiosi din orase ale Ungariei? A devenit, cumva, Ardealul lada de gunoaie, unde sa se adune si sa ne jigneasca toti descreieratii? Ce ascund toate aceste provocari din culisele mitingului de la Targu-Mures!? Cine erau acei mascati, acei insi cu cagule, din randul manifestantilor autonomisti? De ce isi ascundeau ei fetele? Le era rusine cu chipul lor had? Cum se face ca la aceeasi ora, concomitent, aveau loc manifestatii autonomiste, de sprijin si de solidaritate cu cele petrecute la Targu-Mures, pe strazile Budapestei, prin orase ale Ungariei? Cum se face ca, la manifestatiile antiromanesti de la Targu-Mures, au participat primari udemeristi, lideri ai struto-camilei (Antal Arpad, Raduly Robert), stiut fiind ca organizatia nici uniune culturala, nici partid, UDMR, a fost luata la guvernare de Victor Ponta? Ce urmarea, la Targu-Mures, organizatia iredentista, de tip neofascist, “Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate” a lui Torocskay Laszlo? Ce fac, in aceasta situatie, decidentii politici romani? Se fac ei ca nu vad insultele? Ca nu aud jignirile? Ca nu stiu nimic? Intrebat ce crede el, ca membru UDMR, despre cele intamplate la Targu-Mures, Ráduly Robert, primarul din Miercurea Ciuc, cel care refuza sa poarte, la festivitati, esarfa tricolora romaneasca, cunoscut antiroman, participant la miting, a raspuns in stilul lui arhicunoscut, supus al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, suparat pe “securistii”, zice el, “care ma inconjoara”: “Da, vreau autonomie! Eu am spus acelasi lucru de cand ma stiu!”. Obraznic, sfidator, insolent, suparat si iritat din cauza intrebarilor puse de moderatoarea unui televiziuni, o sfatuia pe aceasta “sa puna mana pe carte!”.
Nu cumva trebuie chiar el sa mai puna mana pe adevarata istorie a Transilvaniei, nu doar pe falsul manual al Istoriei secuilor? Si din nou intrebam: oare din ce partid face parte Raduly (cu stramosi romani, familia Radu!) Robert? Din UDMR! Deci, UDMR de la guvernare! Ei, obraznicii astia, ne scriu, mai nou, istoria Transilvaniei? El, Raduly, invoca, cu nerusinare, Declaratia de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, stramband istoria, comentand anapoda, pe langa gard, pe langa drum, uitand, cu totul, ca atunci, de fapt a fost consfintita “Unirea neconditionata cu Tara!”. Neconditionata! Deci, cat se poate de clar, fara conditiile pe care ei le invoca acum. Iar daca, totusi, trebuie sa recurgem la paginile istoriei, noi, romanii ardeleni, avem dreptul si datoria sa ii invocam pe Horia, Closca si Crisan, pe cei 40.000 de romani ucisi la 1848 – 1849, sa le reamintim victimele de la Ip, Traznea, Muresenii de Campie, Sucutard, Sarmasu si Moisei, tragediile Diktatului de la Viena, din perioada 1940 – 1944, crimele abominabile de la Zetea, Dealul, TarguSecuiesc din decembrie 1989. Mai-marele CNS, Izsak Balazs, care nu mai poate suporta – asa zicea – “lupta autoritatilor romane impotriva simbolurilor secuiesti”, cerea o “regiune de dezvoltare distincta”, deci, separatism, “garantarea, prin lege, a autonomiei teritoriale”. Fara retinere, fara jena, fara pic de rusine! Nenorocitul sustine ca autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc nu ar leza prevederile Constitutiei, nici integritatea teritoriala a Romaniei. Ia sa deschidem Legea fundamentala a tarii la articolul 30, alineatul 7, si sa-i amintim ce scrie acolo: “Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii (…), incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica (…)”. Se aude? Dornici infocati ai asa-zisului Tinut Secuiesc, ei nu vor sa mai traiasca cu noi, romanii majoritari!
Ahtiati dupa o “plimbare cetateneasca” pe trotuare, cum spunea Raduly Robert, dar cu petarde si jigniri aduse jandarmilor, pentru el ziua de 10 martie a.c. a fost “o manifestare bogata in evenimente!”, cica “sa fie invatatura de minte”. Amenintare pe fata! Este el, ticalosul pe care-l stim! Isi da in petic, in acea seara, pana si ministrul Mediului, deci membru al Guvernului Romaniei, acel penibil Korodi. Intrebat ce parere are, ca demnitar al statului roman, raspunsul lui a fost cat se poate de clar: “Pro autonomie!”. Repetam: doreste autonomie teritoriala chiar un ministru intr-un guvern al Romanei, guvern de la Bucuresti, nu de la Budapesta! Redam si alte doua opinii. Senatorul Tanczos Barna preciza: “UDMR se delimiteaza de orice manifestare autonomista! Totul trebuie rezolvat prin metode parlamentare”. Deci, nu in strada! Oare asa sa fie? Totusi, el confunda, regretabil, Tinutul Secuiesc cu Tara Motilor. Care-i alta mancare de peste! Alta gasca in alta traista! De retinut opinia cumpatata, demna de atentie, a secuiului Bidiga Jozsef: “Pe mine nu ma intereseaza autonomia si steagul secuiesc! Constitutia si legile sa fie respectate. Iar cei din Ungaria sa ramana acasa, in tara lor! Sa ne lase in pace. Din pacate, ei vor altfel”. Asadar, asa s-au comportat asa-zisii “europeni” in “Ziua libertatii secuiesti!”. Adica, mizerabil.
Cine le da apa la moara? Ponta si Guvernul lui! Altfel nu se concepe ca in spatiul public romanesc sa-si dea atat de spectaculos in petic cu aceasta programata repetitie pentru 15 martie. Un eminent jurnalist considera ca tot ce s-a petrecut la Targu-Mures este “efectul Ponta asupra Ardealului!”, un premier “care nu intelege problema Transilvaniei”. El chiar nu vrea sa priceapa ca astia nu mai vor sa traiasca in Romania, cu o majoritate romaneasca de 89 %?! Va convine ce se intampla, domnule Ponta? Chiar atat de uituc sa fie un prim-ministru? Oare atunci cand ati semnat protocolul rusinii cu UDMR ati promis, domnule Ponta, negocieri pentru autonomia teritoriala, pe criterii etnice, a Tinutului Secuiesc? Asa se pare! Cu astia ati decis sa guvernati Romania, domnule Ponta? Ati hotarat sa deschideti Cutia Pandorei, domnule prim-ministru? E periculos! E riscant! Este impotriva poporului roman! Astia, “anexele” lui Tökes László, nu de drepturi au nevoie, intr-o Romanie data model european pentru rezolvarea problemelor etnice privind minoritatile, ci de supradrepturi, de privilegii, sa fie mai egali ca altii! Autonomie culturala au, beneficiaza de invatamant, in limba maghiara, de toate gradele, au dreptul sa foloseasca limba materna in administratie si in justitie.
Ei vor autonomie teritoriala! Asta-i cuiul sacaitor din capatana lor. Ei vor stat in stat! Iar duplicitatea UDRM este, din pacate, prea bine cunoscuta! Dupa cele intamplate la Targu-Mures, suntem curiosi cum va proceda in fata acestor reflexe antiromanesti ale miscarilor extremiste, tot mai dese in ultima vreme, domnul Gabriel Oprea, vicepriemier si ministru al Internelor, mai ales ca jandarmii au fost provocati si imbranciti sub steaguri secuiesti, unguresti, arpadiene, fluturate de cei urland, cerand, cu ochii iesiti din orbite, autonomie, in inima de Romanime? Va pune, el, cumva, batista pe tambal? Fortele de ordine, sa nu uite domnule ministru, reprezinta Romania. Cei care le-au provocat au atacat, de fapt, Romania! Printre uniforme si fireturi, incitari, chemari mobilizatoare la nesupunere civica, intr-un mars neautorizat sub steaguri straine, sub inscrisuri in trei limbi, acolo se cerea autonomie teritoriala! Insi cu cagule si in uniforme militare, unii impartind ziare electorale in randul manifestantilor, pentru viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria, prin urlete si porniri nestapanite, probabil ca mergeau cu gandul acela otravit, “itt és most!”, la un alt “martie negru” la Targu-Mures, dorind sa-i umileasca pe romanii majoritari in municipiu si in judet!
Oare mai merita astia sa mai primeasca, altadata, vreo autorizatie pentru actiuni antiromanesti? Ceva nu-i in regula! Insii astia, martea trecuta au confundat, regretabil, Targu-Muresul cu Kosovo, cu Crimea, intrecand orice masura. Daca la 10 martie, fac ei ce fac, la ce sa ne asteptam noi, romanii ardeleni, la 15 martie, acea zi a maghiarilor de pretutindeni? Ce vor mai sari ei si atunci peste cal! In manifesta lor sfidare a Statului Roman, sa fi asistat noi, romanii ardeleni, la 10 martie, doar la o repetitie generala? Ce spune, in fata atator provocari, Ministerul de Interne, din partea caruia asteptam masuri urgente, ce zic autoritatile abilitate sa apere si sa respecte legile tarii? Noi, romanii ardeleni, vrem pace, liniste aici, unde, la 20 martie 1990, a curs sange intr-un minirazboi civil, intr-o tragica involburare a vremii. Dorim buna intelegere. Dar ei?
Lazar Ladariu – Cuvantul liber via NapocaNews
2 Comments
  1. ionut moraru says

    Bozgorimea, neam inferior si frustrat din toate punctele de vedere

  2. dec says

    Ciine sint la putere…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php