STUPEFIANT – Ministerul Justitiei transmite Asociatiei fostilor detinuti politici din Romania ca impedimentul acordarii unor compensatii banesti il constituie Decizia 1358/2010 a CCR, prin care s-a statuat ca ele nu pot fi suplimentate in conditiile in care nu exista o obligatie a statului de a le acorda”, sunt contrare Constitutiei si pot „aduce atingere valorii de dreptate”.

1 856

Proiectul de lege privind regimul juridic al drepturilor cuvenite victimelor regimului totalitarist comunist e blocat la Parlament.Presedintele Asociatiei fostilor detinuti politici, Octav Bjoza, un om de mare exceptie, care face parte din randul celor care si-au jertfit tineretea si cariera in lupta anticomunista si care au trecut prin cumplitele torturi din puscarile comuniste,a solicitat Ministerului Justitiei informatii privind avizul pe care institutia condusa de ministrul Robert Cazanciuc (foto) l-a inaintat Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in legatura cu acest proiect. De la minister a sosit un raspuns de-a dreptul stupefiant, in care se arata ca despagubirile acordate de Decretul-lege nr. 118/1990 sunt contrare Constitutiei si pot aduce atingere valorii de dreptate, fapt ce reiese dintr-o decizie a Curtii Constitutionale.Decizie care arata ca acordarea unor noi tipuri de despagubiri nu este o obligatie a statului si e contrara Constitutiei, aducand atingere valorii de dreptate.

Va puteti imagina cata ticalosie? Eroi ca fostii detinuti politic, care au invins de atatea ori moartea in puscariile comuniste, sunt tratati execrabil, nu le-a fost acordata niciodata o decoratie din partea Statului Roman, sunt foarte batrani si foarte bolnavi, iar marele ”suport” oferit de Statul Roman il reprezinta doar cel mult 440 de lei!

Iata ce scrie in raspunsul Ministerului Justitiei: ”Prin Decretul-lege nr.118/1990, legiuitorul a stabilit conditile si cunatumul indemnizatiilor lunare, astfel incat interventia sa prin art.5 alin. (1) lit.a) din Legea nr. 221/2009, dupa 20 de ani de la adoptarea primei reglementari cu acelasi obiect, aduce atingere valorii supreme de dreptate, una dintre valorile esentiale ale statului de drept, astfel cum este proclamata in prevederile art. 1 alin(3) din Constitutie. Astfel, Curtea a statuat ca insasi acordarea de catre legiuitor a unor noi tipuri de despagubiri, suplimentare celor stabilite de Decretul-lege nr.118/1990, dupa 20 de ani, in conditiile in care nu exista o obligatie a statului de a le acorda si avand acelasi scop de a repara daunele morale suferite in perioada comunista este contrara Constitutiei si aduce atingere valorii de dreptate. Se poate concluziona, conform celor retinute de Curtea Constitutionala, ca tipul de despagubiri acordat prin Decretul-lege nr.118/1990 este suficient pentru a repara prejudiciu produs, intrcat aceste despagubiri sunt menite a produce satisfactia morala a recunoasterii faptelor nelegale, a incalcarii drepturilor omului, comise in perioada comunista”.

Iata cum iese la iveala micimea judecatorilor din 2010 de la CCR, care au considerat ca firimiturile acordate detinutilor politici a caror sanatate a fost iremediabil pierduta in tenebrele ingrozitoare ale puscariilor comuniste sunt „suficiente”. Decizia nr.1358/2010 a fost semnata de Augustin Zegrean, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puskas, Tudorel Toader si magistrat asistent Ioana Marilena Chiorean.

Ministerul Justitiei a mai transmis ca noul proiect legislativ, pentru acordarea unor noi tipuri de despagubiri membrilor AFDPR are un impact bugetar, drept pentru care e nevoie de punctul de vedere al Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii.

Ministrul Cazanciuc, mustruluit pe buna dreptate de presedintele AFDPR!

Indignat pe buna dreptate de acest raspuns, presedintele AFDPR i-a trimis ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in 5.02.2014, o scrisoare usturatoare: „Nu este numai rusinos, ci chiar revoltator sa ne vorbiti noua despre, citez, dreptate, echitate, proportionalitate si rezonabilitate, cand de 24 de ani ati lasat criminalii care ne-au trimis la moartea si mai apoi au avut de noi, sa moara linistiti in paturile lor, cu pensii de la doua la cinci ori mai mari decat ale noastre. Ne vorbiti noua despre aceste notiuni pentru care noi ne-am dat viata! (…) In acelasi timp in care noua ni se vorbeste de dreptate si echitate, sub ochii Curtii Constitutionale si ai Ministerului Justitiei se mai deruleaza o lege 341/2004, aceea a revolutionarilor din Decembrie 1989, care acorda reparatii inzecite fata de ale noastre, fara ca o parte insemnata dintre ei sa fi pierdut macar ceva. Daca ne referim doar la aspectul banesc, indemnizatia medie lunara a unui revolutionar aflat in plata este de 1550 lei, multe dintre ele avand valori cuprinse intre 3.000 si 5.000 lei pe luna, in timp ce a unui detinut politic sau deportat este numai 440 lei”.

Ministerul Muncii a secretizat avizul trimis la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor

Ei bine, ce credeti ca a raspuns AFDPR-ului onor Ministerul Muncii atunci cand presedintele Octav Bjoza a solicitat sa-i fie trimisa o copie a avizului transmis de institutia condusa de Mariana Campeanu la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor? Ca acest aviz este „secret de serviciu”.

In raspunsul dat in 10.01.2014 presedintelui AFDPR, Octiav Bjoza, Ministerul Muncii precizeaza:In ceea ce priveste incadrarea documentelor solicitate de dvs. in categoria informtiilor clasificate, am solicitat punctul de vedere al Compartimentului Documente Clasificate din cadrul MMFPSPV care, prin adresa nr.6/10.01.2014 ne-a comunicat ca informatiile din documentele solicitate de Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania-AFDPR se incadreaza in prevederile HG nr.781/2002 cu privire la protectia informatilor secret de serviciu”.

Asadar, pana aici s-a ajuns cu secretizarea documentelor in Romania! Pana si documente ce constituie suportul unei decizii legislative pe un proiect de lege aflat pe masa Legislativului a ajuns sa fie secret de serviciu”. Maine-poimaine, si votul din Parlament va fi secretizat si nimeni, dar absolut nimeni nu va cracni!

 *Cititi aici raspunsul Ministerului Justitiei, din 16.01.2014, catre AFPDP

*Cititi aici scrisoarea presedintelui Octav Bjoza catre ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc

Sursa: Lumea Justitiei

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php