Petrache Poenaru: povestea unui inventator român

0 449

Petrache-Poenaru

Românul care a creat tricolorul și primul stilou cu toc rezervor din lume.

Pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru al Academiei Române. Altfel este descris astăzi Petrache Poenaru. Dar câți își mai amintesc adevărata sa poveste?

Un altfel de haiduc

Născut pe 10 ianuarie 1799, în Benești, Vâlcea, Petrache Poenaru a fost atras de idealurile haiducilor lui Tudor Vladimirescu. Așa că, la nici 22 de ani,  proaspăt absolvent al școlii Obedeanu din Craiova, se alătură haiducilor din mahalalele orașului.

Doar că, la prima încăierare, tovarășii de haiducie aveau să afle că Petrache nu știe să mânuiască nici pistoalele, nici cuțitul și că, pe post de arme, poartă prin buzunare o călimară și un toc. Amuzați, haiducii îl prezintă lui Tudor Vladimirescu, pe post de ciudățenie. Vladimirescu, însă, este impresionat de mintea ageră a tânărului și îl îndrăgește pe loc.

Primul drapel tricolor modern

În doar câteva săptămâni, Petrache Poenaru avea să ajungă omul de taină al lui Tudor Vladimirescu – șef al cancelariei și al conțopiștilor. De pe această poziție, Petrache reușește să îl convingă pe Vladimirescu că luptele se câștigă și profitând de forța cuvintelor. Și astfel avea să fie tipărită “Foaia de propagandă”, primul ziar românesc de propagandă. Și chiar mai mult: Poenaru avea să conceapă primul drapel tricolor modern: inspirându-se, se pare, din modelul francez, el avea să folosească culorile roșu, galben și albastru pentru steagul revoluționarilor. Preluat ulterior de pașoptiști, tricolorul avea să devină, din 1881, drapel național.

Cum talentele sale de luptător erau, să zicem, modeste, doar norocul a făcut ca Petrache să scape cu viață din câteva lupte ale armatei de panduri. Făcându-și griji pentru viața sa, Vladimirescu îl sfătuiește, în repetate rânduri, să plece și să își continue studiile.

Primului brevet de invenție obținut de un român

În cele din urmă, Petrache îl va asculta și va studia filologia și politehnica la Viena și Paris, unde studiază . În 1827, în timpul studiilor, brevetează, la Paris, primul stilou cu toc rezervor din lume – “condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală” – devenind astfel deținătorul primului brevet de invenție obținut de un român.

Invenția românului elimina scurgerile nedorite de cerneală, iar sistemul prin care cerneala era împinsă spre peniță a dus mai târziu la inventarea pistonului rezervor (în 1884, Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului, inventând stiloul ce se umple prin intermediul peniței).

Primul român care a călătorit cu trenul.

Pe 15 septembrie 1830, se deschidea în Anglia prima cale ferată din lume (între Liverpool și Manchester). Aflat în Anglia, Petrache Poenaru avea să devină, după cum stă mărturie nota sa din 27 octombrie 1831, primul român care a călătorit cu un astfel de mijloc de transport:

“Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”.

La revenirea în țară, după terminarea studiilor, s-a implicat în reorganizarea învăţământului, devenind în 1850 cofondator al Şcolii de poduri şi şosele (precursoarea Facultăţii de Construcţii din Bucureşti). Numele său este legat și de introducerea în România a sistemului metric zecimal, care a fost legiferat abia în 1864. În 1870 a devenit membru al Academiei Romane, iar 5 ani mai tarziu, în 1875, s-a stins din viață.

sursa: Webcultura

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php